Χρήστος Ροϊλός (Δκτής 2ης ΥΠΕ): Έγινε ότι μπορούσε να γίνει για το Νοσοκομείο της Σάμου και θα συνεχίσει να γίνεται…

Χρήστος Ροϊλός (Δκτής 2ης ΥΠΕ): Έγινε ότι μπορούσε να γίνει για το Νοσοκομείο της Σάμου και θα συνεχίσει να γίνεται…

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε κ. Χρήστος Ροϊλός, Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, παρουσία του βουλευτή Σάμου κ. Χρ. Στεφανάδη και του διοικητή Γ.Ν. Σάμου κ. Ν. Στεφανή, την Παρασκευή 28/08/20, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Σάμου.

Ο κ. Στεφανής τόνισε την στήριξη που έχει το νοσοκομείο από τον κ. Ροϊλό, ενώ στο επόμενο διάστημα, όπως είπε, θα γίνουν αλλαγές στο νοσοκομείο και ίσως υπάρξουν και ειδικότητες που δεν υπήρχαν ποτέ.

«Όλο αυτό που βλέπεται και διαδραματίζεται στη Σάμο είναι μετά από τις καλές σχέσεις και επαφές που έχουμε με το υπουργείο υγείας και με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Πολλά θέματα έχουν λυθεί, πολλά θέματα έχουν δρομολογηθεί για να λυθούν. Σίγουρα σε αυτό συμβάλει και ο καθηγητής (Στεφανάδης) που με τις γνώσεις του στην Ιατρική αλλά και τις γνωριμίες του σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο βοηθάει ώστε να λύσουμε προβλήματα που χρόνια υπήρχαν στο νοσοκομείο».

Ο κ. Στεφανάδης τόνισε πως: «Είναι πολύ σημαντική η σημερινή μέρα και η σημερινή επίσκεψη. Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ που υπάγεται το υγειονομικό σύστημα του νομού μας, ο κ. Ροϊλός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στον χώρο της υγείας, έχει μια εξαιρετική διαχρονική συμβολή σε όλο το σύστημα, ήταν χρόνια διοικητής στο μεγάλο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ και είχε πολύ θετική απόδοση. Επομένως το να είναι μαζί μας, να ακούει όλα τα προβλήματα νομίζω είναι θετικό. Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι μια εθιμοτυπική επίσκεψη που πολλές φορές συμβαίνει, το να έρθει κάποιος και να φύγει χωρίς να δώσει λύσεις, χωρίς να έχει προσλαμβάνουσες και χωρίς να δρομολογήσει λύσεις. Είναι πολύ καλή συγκυρία ότι υπάρχει ένας διοικητής ο οποίος έχει μεγάλο πάθος και όνειρα για το νοσοκομείο και αυτό φαίνεται από τη σύντομη διοικητική του παρουσία εδώ πόσα θέματα έχουν λυθεί και πόσα είναι στην διαδικασία της επίλυσης.

Ο κ. Ροϊλός άκουσε τους εργαζομένους, τους γιατρούς, τους διευθυντές, έκανε περιοδεία στο νοσοκομείο και κατάλαβε τα προβλήματα τα οποία είναι πολλά, αλλά πιστεύω θα δρομολογηθούν λύσεις με τη συμβολή όλων μας. Είναι θέματα δομικά του νοσοκομείου, θέματα λειτουργικά, θέματα προσωπικού, θέματα παράκαμψης, αγκυλώσεων που πάντα υπάρχουν στο δημόσιο, πιστεύω ότι τα πήρε όλα τα θέματα αυτά και θα βοηθήσει στη λύση μαζί με την συνεχή επικοινωνία με τον διοικητή του νοσοκομείου.

Μέσα στα σχέδια είναι και η δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου , ενώ στις προτεραιότητες είναι η κάλυψη οργανικών θέσεων στο ΕΚΑΒ».

Ο κ. Χρήστος Ροϊλός, ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση την οποία βρίσκεται το νοσοκομείο της Σάμου και τα ειδικά προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση και με την κρισιμότητα της περιόδου που βιώνουμε ενόψει και του επόμενου κύματος της πανδημίας που απασχολεί όλο τον πλανήτη.

«Είχα τη δυνατότητα να πως σε όλους ότι αξίζουν συγχαρητήρια, σε όλο το προσωπικό, το νοσηλευτικό αλλά και το ιατρικό και το σύνολο του προσωπικού, στη διοίκηση του νοσοκομείου, στην επιτροπή λοιμώξεων, σε όλους αυτούς που συνέβαλλαν να παραμείνει το νησί καθαρό, να διαχειριστούν με άψογο τρόπο όσα κρούσματα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα χρειάστηκε να προσέλθουν στο νοσοκομείο, να μηδενίσουν στην πράξη την πιθανότητα διασποράς και να τους παροτρύνω να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και ίδια θετική προσπάθεια και σε αυτή την φάση να κρατήσουμε το νοσοκομείο με μηδενική διασπορά και να μείνει το νησί όσο πιο μακριά από την πανδημία γίνεται.

Έχουν γίνει πολλά αυτό τον χρόνο σε όλο το σύστημα υγείας, ένα σύστημα υγείας που έχει και είχε προβλήματα, δομικά προβλήματα. Είχε πάρα πολύ καιρό να ανανεωθεί το προσωπικό του, είχε πάρα πολύ καιρό να ανανεωθεί ο ιατρικός εξοπλισμός. Μέσα σε αυτό τον χρόνο έγιναν πάρα πολλά, αυτό είναι το καλό κομμάτι, αυτό που θα μείνει στο σύστημα υγείας από την πανδημία.

Είχαμε τη δυνατότητα να προσλάβουμε πάνω από 5.500 επικουρικό προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και λοιπό που θα μείνει στο σύστημα υγείας για να το υποστηρίξει για τα επόμενα χρόνια. Είχαμε την δυνατότητα σε δύο μήνες να διπλασιάσουμε τις κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το οποίο είναι εξίσου πολύ σημαντικό και να αγγίξουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είχαμε την δυνατότητα με την συμβολή και δωρητών και του ιδιωτικού τομέα, γιατί αυτή όλη η κατάσταση εκκίνησε πολλούς να συνεισφέρουν.

Είχαμε τη δυνατότητα να προμηθευτούμε εξοπλισμό που θα ήταν αδύνατον να συμβεί υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και να είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ να υποδεχθούμε ίσως ένα δεύτερο δυσκολότερο κύμα της πανδημίας τους επόμενους μήνες. Κατά αναλογία έγινε και για το νοσοκομείο της Σάμου ό,τι μπορούσε να γίνει και θα συνεχίσει να γίνεται.

Υπάρχει συνεργασία άριστη με την διοίκηση του νοσοκομείου. Το νοσοκομείο είναι καλυμμένο με μέσα ατομικής προστασίας απόλυτα και θα συνεχίσει να είναι καλυμμένο μέχρι όσο χρειαστεί, διότι είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, το υγειονομικό προσωπικό αλλά και τους ασθενείς που θα προσέλθουν στο νοσοκομείο.

Έχει γίνει μια ενίσχυση σημαντική σε προσωπικό νοσηλευτικό κυρίως και μέσα στον μήνα καταλήγουν και οι κρίσεις γιατρών, οπότε θα υπάρχει και μία ενίσχυση σε ιατρικό προσωπικό αρκετά σημαντική, σε κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες όπως παιδιατρική, γυναικολογία και κτλ.

Κρίσιμη για τη Σάμο γιατί υπάρχουν και οι ειδικές συνθήκες εδώ που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο λόγω του προσφυγικού. Επίσης θα γίνει μια περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού σε νοσηλευτικό προσωπικό, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα είναι σε θέση η διοίκηση να πει και πιο συγκεκριμένα πράγματα για αυτό.

Αυτό που θέλω να ξέρουν οι πολίτες της Σάμου και των γύρω νησιών είναι ότι το υπουργείο υγείας έχει κάνει ένα τεράστιο αγώνα όλο αυτό το χρονικό διάστημα από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα, έχει γίνει ό,τι ήταν απαραίτητο για να θωρακιστεί η χώρα και τα νησιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στη Σάμο το αποτέλεσμα το έχετε δει μέχρι τώρα, είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε το ίδιο καλά όπως ξεκινήσαμε και βεβαίως εμείς πάντα θα βρισκόμαστε στο πλευρό των νησιών γιατί σε αυτήν την υγειονομική περιφέρεια, το μεγάλο βάρος, η μεγάλη δυσκολία είναι τα νησιά και ειδικά τα νησιά που βρίσκονται πιο μακριά από την Αθήνα, πιο μακριά από τα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου και αυτά βεβαίως που αντιμετωπίζουν ένα επιπλέον βάρος που έρχεται από το προσφυγικό είναι ακόμα πιο πολύ στο κέντρο του ενδιαφέροντος μας».

Σε περίπτωση κρουσμάτων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπάρχουν περισσότερα μέσα για αεροδιακομιδή σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι, υπάρχει ναυλωμένο σκάφος που επιτρέπει 5 ασθενείς ταυτοχρόνως, υπάρχουν 2 super puma επιπλέον .

Θα γίνει ενίσχυση της παιδιατρικής κλινικής με προκήρυξη που έγινε εκ νέου, καθώς είχε βγει άγονη, αλλάχθηκε η βαθμίδα, μπήκε βαθμίδα διευθυντού και επιμελητού Α’, έχει λήξει η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων και υπάρχουν περισσότεροι από 2 υποψήφιοι για αυτές τις θέσεις.

Η αλλαγή οργανογράμματος έχει μείνει πίσω λόγω πανδημίας, αλλά σύντομα θα ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία. Πριν λίγο καιρό το νοσοκομείο Σάμου συνδέθηκε με το θάνατο μετανάστη στο ΚΥΤ και όπως ενημέρωσε ο κ. Στεφανής, από την επόμενη ημέρα διέταξε ένορκη προκαταρτική εξέταση, τα αποτελέσματα που βρέθηκαν από αυτή την διαδικασία έδειξαν πως δεν εμπλέκεται κάποιος εργαζόμενος του νοσοκομείου, ούτε ότι είχε εμφανιστεί στο νοσοκομείο, όμως τα αποτελέσματα της νεκροψίας –νεκροτομής αλλά και της ιστολογικής εξέτασης, μπορούν να δοθούν μόνο από τις αρχές.

Ο ίδιος επειδή έχει θιγεί από το γεγονός, έχει προχωρήσει σε διαδικασίες προστασίας από την Ελληνική δικαιοσύνη.

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα