Χριστόδουλος Στεφανάδης: Το θέμα για εμάς στη Σάμο είναι πως θα αποσυμφορηθεί το νησί άμεσα

Χριστόδουλος Στεφανάδης: Το θέμα για εμάς στη Σάμο είναι πως θα αποσυμφορηθεί το νησί άμεσα

Εννιά ώρες κράτησαν χθες Πέμπτη (09/01) οι αλλεπάλληλες συσκέψεις, στις οποίες υπουργοί που εμπλέκονται με το προσφυγικό – μεταναστευτικόαντιμετώπισαν βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους περιοχών προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την συναίνεσή τους για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας ή την επέκταση εκείνων που ήδη υπάρχουν. Κατά την έξοδό του από τις συσκέψεις ο Βουλευτής Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης δήλωσε:

«Πήγαμε και στις δύο συσκέψεις, παρουσίασε η κυβέρνηση μέσω του συντονιστή, του Υπουργού κ. Στεφανή, το σχέδιο όσον αφορά την κατασκευή των νέων δομών, ανά την χώρα, στα νησιά, την Ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη, Ήπειρο, Μακεδονία. Παρουσίασε ένα αναλυτικό σχέδιο με την προοπτική να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Βέβαια ο αστάθμητος παράγοντας είναι οι ροές οι οποίες αντί να μειώνονται, αυξάνονται παρότι είμαστε μέσα στο χειμώνα και δεν ξέρουμε τι πρόκειται να ξημερώσει με την κρίση που υπάρχει σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση όσον αφορά τα της Σάμου, είπαμε και εμείς την άποψή μας ότι στη Σάμο η αναλογία είναι εξοργιστικά μεγάλη όσον αφορά τη σχέση πληθυσμού με μετανάστες. Δηλαδή είναι εξοργιστικό να ακούει κανείς φορείς από άλλα μέρη ότι 1% υποσχέθηκε η κυβέρνηση και τώρα είναι 2% και στη Σάμο να είναι πάνω από 30% συνολικά ο αριθμός προσφύγων-μεταναστών με τον πληθυσμό, για να μην πω ότι στο Βαθύ είναι περισσότεροι.

Επομένως εκεί είναι το θέμα, βέβαια παρουσίασε ότι το κέντρο που θα γίνει στου «ΖΕΡΒΟΥ» θα επεκταθεί με την προοπτική να φιλοξενηθούν 5.000 συν με 30-40% σε μια κλειστή δομή η οποία θα έχει μία αυτάρκεια μέσα με τις επιμέρους κλειστές δομές.

Υπήρχε η δέσμευση για 5.000 στο νέο κέντρο, αλλά αλλάζουν τα δεδομένα και αυτό είναι και το πρόβλημα και το παράπονο και η απορία, όχι μόνο για τη Σάμο αλλά όλων των περιοχών. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις χθες που ήταν βουλευτές της περιοχής της Θεσσαλίας, ότι πριν από λίγο η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνουν κέντρα σε κάποιες περιοχές, αλλά αλλάζει ο σχεδιασμός γιατί αλλάζουν τα δεδομένα.

Με την υπάρχουσα κατάσταση και τις ροές, δυστυχώς φαίνεται ότι σχεδιάζουν με την επέκταση που θα γίνει να χωράει περισσότερους ανθρώπους αυτό το κέντρο. Αλλά οι αντιδράσεις οι μεγάλες υπήρξαν και από την Μυτιλήνη, από τα Δωδεκάνησα, δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος ευχαριστημένος από την διαδικασία. Βέβαια αυτό που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, περιοχές που δέχονται πάρα πολύ λίγους ή που πρόκειται να δεχτούν, αντιδρούν και τα νησιά να δυναστεύονται από αυτό το πλήθος.

Όσον αφορά την αποσυμφόρηση, προσδοκά η κυβέρνηση, αγωνιά και προσπαθεί και ενδεχομένως να έχει κάποιο αποτέλεσμα, είναι η ταχύτερη ταυτοποίηση και διαχωρισμός αυτών που έχουν δικαίωμα ασύλου και αυτών που δεν έχουν, για αν επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Εκεί που είναι το πρόβλημα, είναι η περίφημη συμφωνία με την Τουρκία που λέει ότι μόνο στον πρώτο τόπο προσέλευσης μπορούν να επαναπροωθηθούν, δηλαδή όπου βγουν πρώτη φορά, μόνο από εκεί μπορούν να γυρίσουν στην Τουρκία. Και αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα για αυτούς που δεν έχουν πάρει άσυλο και τις ευπαθείς ομάδες. Σε κάθε περίπτωση, αυτή την εποχή γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια και ένα σχέδιο το οποίο είναι ορατό. Βέβαια αυτό το σχέδιο δεν μας ικανοποιεί σε καμιά περίπτωση εμάς στη Σάμο.

Αυτό που επισημαίνω ως πρόοδο, είναι ότι παρουσιάστηκαν αυτά τα 18 κέντρα σε όλη τη χώρα ξεκάθαρα, με τοπογραφικά και που θα γίνουν και πως θα είναι αυτές οι δομές και τι θα χωράει η κάθε μία. Δηλαδή περάσαμε από την περίοδο της ανιχνεύσεως και της ανάγκης για συναίνεση και τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε ότι εκεί θα γίνει και εκεί υπάρχουν αντιδράσεις.

Επομένως αυτό είναι μία πρόοδος γιατί δεν ήμαστε σε μία φάση να κρύβουμε κάτω από το χαλί το πρόβλημα επειδή αντιδρούν οι άλλοι πληθυσμοί. Ξεκάθαρα ο κ. Στεφανής είπε που θα γίνουν και είναι κυβερνητική απόφαση αυτές οι νέες δομές και τι χωρητικότητα θα έχουν.

Το θέμα είναι για εμάς, πως θα αποσυμφορηθεί το νησί άμεσα. Από τα νησιά του Β. Αιγαίου έφυγαν περίπου 21.000, αλλά τι να το κάνεις όταν ήρθαν περίπου οι ίδιοι και δεν φάνηκε η προσπάθεια αποσυμφόρησης. Η δέσμευση του κ. Χρυσοχοΐδη ανετράπη με τις αυξημένες ροές. Τώρα στο σχέδιο είναι ότι με το νέο ΚΥΤ στη Σάμο που θα είναι έτοιμο, κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, τέλος Ιουνίου, που θα χωράει έναν μεγάλο αριθμό, παράλληλα θα αρχίσει και η αποσυμφόρηση και θα κλείσει αυτό το επαίσχυντο ΚΥΤ στο Βαθύ».       

00CharismaMikro    

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Αναγέννηση Σάμου: Τμήματα προετοιμασίας υποψηφίων για Στρατιωτικές σχολές – σχολές Φυσικής Αγωγής

Αναγέννηση Σάμου: Τμήματα προετοιμασίας υποψηφίων για Στρατιωτικές σχολές – σχολές Φυσικής Αγωγής

Ο  ΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ  ΣΑΜΟΥ- RHENIA  TOURS  ανακοινώνει  την έναρξη  τμημάτων  προετοιμασίας υποψηφίων για στρατιωτικές σχολές- σχολές  Φυσικής  Αγωγής και γενικώς όπου απαιτούνται  δοκιμασίες  για την

Περισσότερα »
Μιχάλης Μητσός: Κάνουμε ενέργειες ν’ απομακρύνουμε τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Προκηρύσσουμε νέο διαγωνισμό

Μιχάλης Μητσός: Κάνουμε ενέργειες ν’ απομακρύνουμε τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Προκηρύσσουμε νέο διαγωνισμό

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Μιχάλης Μητσός. Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις καθαρισμού της πόλης και των περιχώρων

Περισσότερα »