Χριστόδουλος Στεφανάδης: Τα τρία νησιά και η Σάμος ειδικά, πρέπει να αδειάσουν από τους μετανάστες-πρόσφυγες, για λόγους δικαιοσύνης, αλλά κυρίως για εθνικούς λόγους

Χριστόδουλος Στεφανάδης: Τα τρία νησιά και η Σάμος ειδικά, πρέπει να αδειάσουν από τους μετανάστες-πρόσφυγες, για λόγους δικαιοσύνης, αλλά κυρίως για εθνικούς λόγους

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο βουλευτής Σάμου, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Η κατάσταση το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερη, τα σύνορα έκλεισαν στον Έβρο, εκδόθηκε οδηγία μη ναυσιπλοΐας για Λέσβο και Σάμο, στα νησί όμως εξακολουθούν να παραμένουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες.

« Είναι δύσκολη η κατάσταση, το πρόβλημα είναι η Τουρκία με τις γνωστές απαράδεκτες επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες. Βέβαια τα νησιά και ειδικότερα η Σάμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σάμο αναβλήθηκε λόγω των πρόσφατων γεγονότων στον Έβρο.

«Ο πρωθυπουργός θα ερχόταν με 5 υπουργούς , κάτι πρωτοφανές για τη Σάμο, για να δει συνολικά το θέμα Σάμος, να ενισχύσει το νησί. Ένα νησί το οποίο έχει υποφέρει τα τελευταία 5 χρόνια. Επομένως θα είναι συνολική η προσέγγιση της ενίσχυσης της Σάμου. Όχι μόνο για την αποσυμφόρηση, το κλείσιμο του επαίσχυντου ΚΥΤ στο Βαθύ, αλλά γενικότερα την τόνωση της οικονομίας, της υγείας, των συγκοινωνιών και όποιας άλλης δομής πάσχει».

Πολλοί θεωρούν πως οι κινήσεις αυτές είναι κάτι σαν αντισταθμιστικά μέτρα για να χρυσώσει το χάπι λόγω της κατάστασης, από την πλευρά του Πρωθυπουργού.

«Πιστεύω ότι κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει καλά αυτό και είναι μειοψηφία και εκφράζουν μειοψηφικές τάσεις. Δεν είναι εξαγορά, δηλαδή ένα νησί που έχει υποφέρει τόσα, το νοσοκομείο ήταν στην ίδια κατάσταση όπως ήταν πριν 5 χρόνια; Δεν ήταν, όλη αυτή η συμφόρηση με τους μετανάστες έχει κάνει την υγεία περίπου να καταρρεύσει. Όλα αυτά δεν σημαίνει ότι είναι εξαγορά, είναι μια στήριξη για κάτι το οποίο έχασα. Ένας ζωτικός χώρος σε όλα τα επίπεδα που έχασαν οι Σαμιώτες. Να το βάλουμε σε αυτή τη βάση.

Από την άλλη πλευρά το ιδανικό θα είναι να φύγουν αύριο σε μηδενικό χρόνο οι μετανάστες από τη Σάμο. Αυτό θα γίνει, αυτό θέλει και η κυβέρνηση για πολλούς λόγους. Τα τρία αυτά νησιά και η Σάμος ειδικά, πρέπει να αδειάσουν από τους μετανάστες-πρόσφυγες, για λόγους και δικαιοσύνης , αλλά κυρίως για εθνικούς λόγους. Δεν μπορεί στα νησιά, στα σύνορα με την Τουρκία, να υπάρχουν τόσο πολλοί πληθυσμοί».

Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι θολή και ερμηνεύεται κατά το δοκούν, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει συμπαράσταση από την Ηπειρωτική Ελλάδα ως προς την φιλοξενία προσφύγων-μεταναστών. Το νέο μικρού τύπου ΚΥΤ, μακριά από τον αστικό ιστό, περιορισμένης χωρητικότητας, πιστεύει ο κ. Στεφανάδης ότι θα λύσει το θέμα προσωρινά. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να αδειάσουν τα νησιά από τους μετανάστες.

Για το θέμα της επίταξης, ο κ. Στεφανάδης τόνισε πως δεν είναι τόσο εύκολο να πάρεις πίσω μία απόφαση, αλλά να την παγώσεις και να την υλοποιήσεις μεταγενέστερα ίσως είναι πιο εφικτό. Στο θέμα του νοσοκομείου και την μη εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς γιατρών να έρθουν στη Σάμο ο κ. Στεφανάδης είπε ότι ίσως με την αρνητική διαφήμιση και τα προβλήματα που έχει το νησί, λειτουργούν αποτρεπτικά.  

teleion maketa16

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα