Χριστιάνα Καλογήρου στην έναρξη του Ερευνητικού Έργου: «Το λάδι μας είναι ο θησαυρός μας»

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Τμήμα Χημείας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή την έναρξη του Ερευνητικού Έργου για την Ανάδειξη Βιοδραστικού Περιεχομένου για την Προώθηση Ελαιολάδου και Προϊόντων Ελιάς στο Βόρειο Αιγαίο, διοργάνωσαν εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Παυλακέλλης» του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό o Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Νικόλαος Αντώνογλου, καθώς και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λέσβου κ. Γεώργιος Λαγουτάρης.

Επίσης, μίλησαν: Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου με θέμα: «Η έρευνα και η καινοτομία στην αγροδιατροφή ως μοχλός Περιφερειακής Ανάπτυξης».

Ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Ε.Κ.Π.Α. κ. Νικόλαος Θωμαΐδης με θέμα: «Εξειδικευμένη έρευνα για την προώθηση του ελαιολάδου και προϊόντων ελιάς Βορείου Αιγαίου».

Η Δρ. Αναλυτικής Χημείας του Ε.Κ.Π.Α κα. Νατάσα Καλογιούρη με θέμα: «Βιοδραστικό περιεχόμενο ελαιολάδου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

Ο Αν. Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Στασινάκης με θέμα: «Ανάκτηση βιοδραστικών συστατικών των παραπροιόντων ελαιουργίας».

Η κα. Ευστρατία Κουσούλη από το Εργαστήριο Ελαιολάδου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

«Το λάδι μας είναι ο θησαυρός μας» τόνισε στην ομιλία της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία αναφέρθηκε στους στόχους του Ερευνητικού Έργου, επισημαίνοντας ότι τα επιστημονικά συμπεράσματά του θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο και χρήσιμο εφόδιο στους ανθρώπους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, που συνδέονται με την καλλιέργεια, την παραγωγή, την τυποποίηση και τη διάθεση του ελαιόλαδου.

Ακολουθεί η ομιλία της κας Χριστιάνας Καλογήρου:

«Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση είμαστε σήμερα όλοι εδώ, με την ευκαιρία της έναρξης του Ερευνητικού Έργου με σκοπό την ανάδειξη βιοδραστικού περιεχομένου για την προώθηση του ελαιολάδου και των προϊόντων ελιάς στο Βόρειο Αιγαίο.

Ο τίτλος του έργου μας δίνει μια πρώτη εικόνα για το ποιο είναι το εύρος αυτού του Ερευνητικού Έργου.

Βρισκόμαστε εδώ μετά από πολλές προσπάθειες, προσπάθειες και επιμονή.

Σημασία έχει ότι ξεκινάει αυτό το Ερευνητικό Έργο. Είναι το πρώτο βήμα εφαρμογής της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρόγραμμα αυτό έχει τους εξής οριζόντιους στόχους:

  • Προώθηση μονοποικιλιακού ελαιόλαδου Βορείου Αιγαίου μέσα από στοχευμένες εξειδικευμένες- ερευνητικές δράσεις ανάδειξης της προστιθέμενης βιολογικής αξίας και αυθεντικότητάς του και εξειδικευμένη έρευνα του περιεχομένου των βιοδραστικών ενώσεων και των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, με απώτερο στόχο την προώθησή τους σύμφωνα με τον ισχυρισμό υγείας του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 432/2012.
  • Ερευνητικές δράσεις ανάδειξης της διατροφικής αξίας και μοναδικότητας της βρώσιμης ελιάς και πάστας ελιάς Λέσβου, με βάση το βιοδραστικό περιεχόμενό τους και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.
  • Διερεύνηση βιοδραστικού περιεχόμενου κατσίγαρου τριφασικών και «ελαιοπυρήνα» διφασικών ελαιοτριβείων και αξιοποίησή τους ως πιθανό συμπλήρωμα διατροφής και πρώτη ύλη κοσμετολογίας.

Τελικός σκοπός μας είναι η ανάδειξη της ποιότητας και της ωφελιμότητας της ελιάς και του ελαιολάδου μας, με στόχο πάντα την ενίσχυση και την ενδυνάμωση της παραγωγής και των παραγωγών μας.

Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός σκοπός του Ερευνητικού Έργου είναι η διεξαγωγή μιας συστηματικής και πολυετούς εξειδικευμένης έρευνας με την ανάλυση ενός μεγάλου και αντιπροσωπευτικού αριθμού δειγμάτων από τα νησιά του Βορείου Αιγαίο (κυρίως από τη Λέσβο και τη Σάμο) με την καινοτόμα και πρωτοποριακή μεθοδολογία του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, ώστε να αναδειχθούν παγκοσμίως τα προϊόντα ελιάς της Περιφέρειάς μας μέσα από στοχευμένες δράσεις προβολής.

Αυτή η προσπάθεια θα ενισχύσει την περιορισμένη διεθνή αναγνωρισιμότητα των ελαιόλαδων του Βορείου Αιγαίου και θα αποτελέσει την απαραίτητη τεκμηρίωση για την ανάδειξη της μοναδικότητας και αυθεντικότητάς τους.

Ιδιαίτερα, η τεκμηρίωση της αυθεντικότητας των αγροτικών προϊόντων αποτελεί ισχυρό εμπορικό πλεονέκτημα, και μάλιστα από το Μάρτιο του 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα από τον Κανονισμό 2017/625, επιβάλει τον έλεγχο αυθεντικότητας με επιστημονικές και τεκμηριωμένες μεθόδους. Επομένως, η επιστημονική τεκμηρίωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του μονοποικιλιακού ελαιολάδου που παράγεται στην Περιφέρειά μας είναι απαραίτητη για την τεκμηριωμένη και συστηματική προβολή των προϊόντων αυτών και αποτελεί ισχυρό «ανάχωμα» σε οποιοδήποτε μελλοντικό έλεγχο, που θα αμφισβητεί την αυθεντικότητα και την ποιότητα των προϊόντων ελιάς της Περιφέρειάς μας.Σημαντικό, επίσης, είναι ότι η ερευνητική αυτή τεκμηρίωση θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, με απώτερο στόχο την γενική ενίσχυση του Αγροδιατροφικού Τομέα. Τα τοπικά προϊόντα που προέρχονται από την ελιά θα γίνουν διεθνώς γνωστά με βάση σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

00LadiKalogirou02

Εκτίμησή μας είναι ότι αυτό θα έχει ως έμμεσο αποτέλεσμα και την ενίσχυση του τουρισμού, μέσα από την προώθηση των τοπικών προϊόντων με διεθνή καταξίωση σε ειδικά καταστήματα, χώρους μαζικής εστίασης και καταλυμάτων, ακόμα και τη δημιουργία χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που θα συνδέονται με την προβολή αυτού που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «πολιτισμό της ελιάς».

Φίλες και Φίλοι,

Η προσπάθειά μας αυτή συνδέεται με τη γενικότερη στρατηγική της Περιφέρειας για την προσέλκυση επενδύσεων στον Αγροδιατροφικό Τομέα, με έμφαση στον ελαιοκομικό τομέα, ο οποίος αποτελεί το σημαντικότερο κλάδο του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειάς μας. Ήδη, ένα μικρό σχετικά μέρος της παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιόλαδου τυποποιείται και έχει λάβει διεθνώς βραβεία γευσιγνωσίας και ποιότητας, γεγονός που υποδεικνύει ότι με κατάλληλες, τεκμηριωμένες, προωθητικές ενέργειες, το ελαιόλαδο του Βορείου Αιγαίου θα αποκτήσει τη διεθνή αναγνώριση που του αξίζει και θα δώσει οικονομική «ανάσα» στην οικονομία της Περιφέρειας.

Μια ακόμη προσπάθεια της Περιφέρειας ως προς την τόνωση του κλάδου είναι η αναζήτηση κατάλληλου επενδυτή ο οποίος θα επενδύσει στην πλήρη αξιοποίηση των παραπροϊόντων της ελαιουργίας, έτσι ώστε από τη μία να υπάρξει αναπτυξιακή, από την άλλη να επιλύσει τα μακροχρόνια προβλήματα της διαχείρισης των «αποβλήτων» των ελαιοτριβείων και της μόνιμης αδειοδότησής τους.

Το συγκεκριμένο Ερευνητικό Έργο συνεισφέρει και ως προς αυτή την κατεύθυνση, μελετώντας τη δυνατότητα παραγωγής διαφόρων προϊόντων από τα παραπροϊόντα ελαιουργίας.

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε πει πολλές φορές και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: Το λάδι μας είναι ο θησαυρός μας.

Το έργο που ξεκινάει θα τεκμηριώσει και θα αναδείξει τα ιδιαίτερα ευεργετικά πλεονεκτήματα αυτού του θησαυρού που παράγεται στα νησιά μας.

Εκφράζω την ικανοποίησή μου για μια ακόμη φορά, γιατί πιστεύω ότι τα επιστημονικά συμπεράσματα αυτής της έρευνας θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο και χρήσιμο εφόδιο στους ανθρώπους των νησιών μας, που συνδέονται με την καλλιέργεια, την παραγωγή, την τυποποίηση και τη διάθεση του ελαιόλαδου.

Εμείς ως Περιφέρεια προσπαθούμε να κάνουμε παντού και πάντα το καλύτερο.

Παντού και πάντα τα καλύτερο σε όλα τα μέτωπα.

Αυτό το οφείλουμε όλοι στους εαυτούς μας και κυρίως το οφείλουμε στον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Σε μια εποχή δυσκολιών και κρίσης, κάθε ενέργεια υποστήριξης και ανάδειξης της αξίας της τοπικής μας παραγωγής και των ιδιαίτερων προϊόντων μας πρέπει να αναζητά και να κερδίζει την πρώτη θέση στη γραμμή της μάχης που καθημερινά δίνουμε».

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Διημερίδα-συνάντηση εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής Προσφύγων, ΔΥΕΠ και ΖΕΠ, Διευθυντών Σχολικών Μονάδων στις οποίες λειτουργούν ανάλογα τμήματα, Συμβούλων Εκπαίδευσης, Διευθυντών Εκπαίδευσης των Νομών

Περισσότερα »