Χρήσιμα συμπεράσματα από τον έλεγχο επιχειρησιακής ετοιμότητας και την άσκηση «μερικής εκκένωσης» στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε, ο έλεγχος επιχειρησιακής ετοιμότητας και άσκηση μερικής εκκένωσης του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, με σενάριο για σεισμό και εκδήλωση πυρκαγιάς, την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων εκτάκτων αναγκών «ΠΕΡΣΕΑΣ» και «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ».

Την άσκηση επόπτευσε ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) κ. Νικόλαος Παπαευσταθίου και ο Διευθυντής του ΕΣΥ κ. Νίκος Μίχος, υπεύθυνος Σχεδιασμού και Οργάνωσης των Ασκήσεων.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου, τη συνδρομή της 79 ΑΔΤΕ με τεχνικό υλικό, το ΕΚΑΒ και την Ελληνική Αστυνομία. Την άσκηση παρακολούθησαν στελέχη της 79 ΑΔΤΕ,  ο Προϊστάμενος  του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Σάμου  Αλέξανδρος Τατούρης και εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

00AskisiNosokomeio01

Στο πλαίσιο της άσκησης στήθηκαν σκηνές στον πίσω αύλειο χώρο του Νοσοκομείου οι οποίες εξοπλίστηκαν με μηχανήματα και υλικά κλινικών και μονάδων του Νοσοκομείου. Το σενάριο που ακολούθησαν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ, ήταν εκκένωση, μεταφορά περιπατητικών ασθενών από κλινικές, με πρώτο σταθμό την σκηνή διαλογής ασθενών αλλά και μεταφορά ασθενών με διάφορους τρόπους.

Επίσης διεξήχθη άσκηση ετοιμότητας με το σενάριο της πυρκαγιάς, όπου μετά την σεισμική δραστηριότητα στην κουζίνα του Νοσοκομείου εκδηλώνεται πυρκαγιά και εργαζόμενοι εγκλωβίζονται στο χώρο. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έσπευσε γρήγορα με τρία οχήματα, έγινε κατάσβεση της φωτιάς, έγινε απεγκλωβισμός των ατόμων, με εγκαύματα, απεγκλωβισμός ασθενούς από τον πρώτο όροφο με σκάλα της Π.Υ, απεγκλωβισμός με καλαθοφόρο όχημα από το δεύτερο όροφο, απεγκλωβισμός ατόμων από το ασανσέρ και ενέργειες διάσωσης ατόμου με ΚΑΡΠΑ από τους διασώστες του ΕΚΑΒ.

Με την ολοκλήρωση της άσκησης ο Νικόλαος Παπαευσταθίου, διοικητής του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας), φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη».

«Φάνηκε πως αν συμβεί το σενάριο της άσκησης, έχουμε πολλές πιθανότητες να έχουμε μικρές απώλειες. Ο κόσμος φάνηκε να ξέρει τι κάνει. Όσο ευφάνταστο και αν είναι το σενάριο, δεν μπορεί ποτέ να γίνει σαν την πραγματικότητα. Εννοείται πως στην πραγματικότητα τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά, εννοείται πως στην πραγματικότητα θα υπάρξει πανικός, φόβος και όλα τα υπόλοιπα πράγματα τα οποία θα κυριαρχούν λόγω των συνθηκών και των καταστάσεων. Οι ασκήσεις όμως γίνονται για ένα και συγκεκριμένο λόγο, αν ξέρεις τι κάνεις και πώς να το κάνεις, τη στιγμή εκείνη και αφού ξεπεράσεις τον αρχικό φόβο, πανικό και σοκ που είναι ανθρώπινο να νιώσεις, θα γίνεις γρήγορα λειτουργικός, θα προστατέψεις και από εκεί και πέρα, θα μπορέσεις να είσαι όσο γίνεται πιο λειτουργικός».

00AskisiNosokomeio02

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαευσταθίου, για κάθε τύπο ασθενούς υπάρχει και ο κατάλληλος τρόπος μεταφοράς του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σημαντικό σε τέτοιου είδους ασκήσεις είναι η συνεργασία των φορέων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στη Σάμο ήταν η 83η άσκηση σε Πανελλαδικό επίπεδο καθώς αυτού του τύπου ασκήσεις πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια.

00AskisiNosokomeio04

Συνομιλώντας με εργαζόμενους του Νοσοκομείου Σάμου, υπήρξε η διαπίστωση πως δεν είχε πραγματοποιηθεί παρόμοια άσκηση τα τελευταία χρόνια και μάλιστα αυτό που τόνισαν είναι πως θα έπρεπε να γίνονται πιο συχνά, αλλά και σε μεγαλύτερη έκταση ασκήσεις εκκένωσης του Νοσοκομείου.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Ελένη Χατζηγεωργίου

Niotis

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα