Χαιρετισμός του προέδρου του ΝΠΔΔ «Σαμιακή Αρωγή» κ. Κυριάκου Πατσίδη για την παγκόσμια ημέρα της Τρίτης Ηλικίας

Κυρίες και κύριοι

Αγαπητά μέλη και των ΚΑΠΗ Σάμου και Καρλοβάσου

Η ζωή δεν δίδει σύνταξη σε κανέναν.

–Το να μην κάνεις τίποτα είναι η ευτυχία των παιδιών και η δυστυχία των ηλικιωμένων. (Βίκτωρ Ουγκώ)

Αυτά που βλέπει ένας παππούς, όταν κάθεται στο έδαφος, ένας νέος δεν μπορεί να τα δει ακόμη και αν κάθεται επάνω σε ένα δένδρο. (Αφρικανική παροιμία)

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου, σε μια προσπάθεια να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, στους παππούδες, στις γιαγιάδες, στους γονείς μας, που έχουν ανάγκη τη φροντίδα και τη στήριξή μας περισσότερο από ποτέ σε αυτή τη φάση της ζωής τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, με σκοπό την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι στη δύση της ζωής τους, αλλά και με στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.  

Στην χώρα μας σήμερα το 17,1% του πληθυσμού ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, ενώ η πρόβλεψη για το 2020 είναι να πλησιάσει στο 24% και για το 2030 στο 30%.  Είναι φανερό ότι οι άνθρωποι άνω των 65 ετών αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, που, παρά την συνταξιοδότηση τους, έχουν πάρα πολλά ακόμη να προσφέρουν στην κοινωνία. 

Η συνταξιοδότηση αποτελεί μια φάση – ορόσημο στην ζωή του ανθρώπου, επειδή παύει να θεωρείται ενεργό μέλος της κοινωνίας, κάτι που τις περισσότερες φορές επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία του.  Η μεταβατική περίοδος, όπου ο ηλικιωμένος πρέπει να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα είναι επίφοβη για την πρόκληση άγχους και αρνητικών συναισθημάτων, που φθάνουν μέχρι την κατάθλιψη.  Και η αποδοχή της νέας αυτής φάσης είναι το κλειδί για την ομαλότερη μετάβαση από την ενεργή συμμετοχή στον παραγωγικό ιστό, στην απόσυρση από την εργασία.

Το καίριο μήνυμα, το οποίο πρέπει να περάσει στα άτομα της ηλικίας αυτής, είναι πως τίποτε δεν χρειάζεται να σταματά και ότι θα πρέπει να εστιάζει ο καθένας τα θετικά της συνταξιοδότησης, που είναι πάρα πολλά. 

–Δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι περιμένουν πως και πως την ημέρα αυτή και έχουν πολλούς λόγους για να νιώθουν έτσι.

–Ο εθελοντισμός επίσης αποτελεί μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα διέξοδο, καθώς υπάρχει πολύς χρόνος και ενέργεια για να συνδράμει ο ηλικιωμένος ουσιαστικά υπέρ της πάσχουσας κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

–Οποιαδήποτε ασχολία, που εμπεριέχει το στοιχείο της προσφοράς και της ακραιφνούς αγάπης κάνει τον άνθρωπο της Τρίτης Ηλικίας να αισθάνεται χρήσιμος, δίδοντας νέο νόημα στην ζωή του και επί πλέον καταπολεμεί την διανοητική εκφύλιση, απομακρύνει την κατάθλιψη  και γενικά ωφελεί στην διατήρηση ενός καλού επιπέδου υγείας.

Επομένως, εσείς της Τρίτης Ηλικίας, οι «αιώνιοι έφηβοι», δεν πρέπει να αισθάνεστε άβολα ή άσχημα και να αυτοπεριορίζεστε, θεωρώντας ότι δεν έχετε τίποτε να προσφέρετε.  Ίσα – ίσα, που σε αυτή την φάση της ζωή σας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.  Έχετε ακόμη πάρα πολλά να δώσετε, τόσον στην οικογένεια και τα παιδιά σας, όσον και στην κοινωνία και το περιβάλλον.  Και έχετε την δυνατότητα να είστε πάρα πολύ καλοί με ό,τι καταπιαστείτε, καθώς έχετε δύο πολύ βασικά προσόντα στο «βιογραφικό» σας :  Την συσσωρευμένη γνώση και την πολύχρονη εμπειρία  σε πολλούς και σημαντικούς τομείς της ζωής.

Γι’ αυτό λοιπόν να δράττετε κάθε ημέρα και να χαίρεστε την ζωή, ανεξαρτήτως ηλικίας… Κάνει καλό !

Πρέπει να γνωρίζεται ότι τα Κ. Α. Π. Η.  είναι το δεύτερο σπίτι σας και είναι εδώ.  Έχουν πρόσωπο, τις πόρτες τους ανοικτές σε όλους, και έχουν όλους εμάς που σας αγαπάμε από τα βάθη της καρδιάς μας.

Χρόνια πολλά, υγεία και χαρά.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ι. ΠΑΤΣΙΔΗΣ

Υποστράτηγος ε. α. ΕΛ.ΑΣ – Θεολόγος

Δημοτικός Σύμβουλος –  Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. «ΣΑΜΙΑΚΗ ΑΡΩΓΗ» 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορονοϊός: 411 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 1 κρούσμα στη Σάμο

Ραγδαία η εξάπλωση της πανδημίας. Ρεκόρ θετικών κρουσμάτων. 1 κρούσμα στη Σάμο

Σήμερα ανακοινώνουμε 935 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός

Περισσότερα »