Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κώστας Μουτζούρης: «Δεν υπάρχει καμία απένταξη έργων, αλλά η μεταφορά τους ως προς την υλοποίηση στους Δήμους με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια»

Κώστας Μουτζούρης: «Δεν υπάρχει καμία απένταξη έργων, αλλά η μεταφορά τους ως προς την υλοποίηση στους Δήμους με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια»

Στην πορεία του μεταναστευτικού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση, στον τομέα του τουρισμού και στην ένταξη έργων που αφορούν στο Νομό της Σάμου αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης  κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το  μεσημέρι της Τρίτης (19/05) παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλη Πανουράκη, του ειδικού συνεργάτη του, Πολυκράτη Κωνσταντινίδη,  του προϊσταμένου των Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργου Βασιλείου   και του εντεταλμένου υπεύθυνου τύπου Νίκου Βασιλείου. 

«Από την τελευταία φορά που ήρθαμε εδώ, είχαμε μια πάρα πολύ καλή εξέλιξη. Η εξέλιξη είναι ότι η κυβέρνηση φυλάσσει τα σύνορα, κάτι που δε γινόταν το προηγούμενο διάστημα με αποτέλεσμα τον Απρίλιο και τον Μάιο να έχουμε μηδενικές αφίξεις στη Σάμο, μηδενικές στη Χίο και 106 στη Λέσβο, από τα βόρεια σύνορα που φαίνεται ότι υπάρχει μια τρύπα φυλάξεως.

Αυτό είναι θετικό, ελπίζουμε να συνεχιστεί διότι θα μας   δώσει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε πως θα απεμπλακούμε από το συγκεκριμένο πρόβλημα. Παρακαλούμε, απαιτούμε από την κυβέρνηση να συνεχίσει την τακτική που εφαρμόζει από τον Μάρτιο και μετά.  Αυτά τα γεγονότα τα δραματικά, τα τραγικά, τα θλιβερά που είχαμε με την άφιξη των ΜΑΤ και την προσπάθεια καταβολής της κατασκευής κλειστών κέντρων στη Λέσβο και στη Χίο δια των ΜΑΤ.

Το γεγονός είναι ότι δεν έχουμε εισόδους, άρα το πρόβλημά μας τώρα είναι πως θα απεμπλακούμε από το πρόβλημα, την πλήρη απομάκρυνση, την πλήρη αποσυμφόρηση των νησιών μας από τους μετανάστες. Και λέω πλήρη, γιατί οι νομοί αυτοί της Χίου, Λέσβου, Σάμου είναι κρίσιμοι νομοί, βρίσκονται σε εθνικά κρίσιμο σταυροδρόμι, 5 λεπτά με το ελικόπτερο από την εχθρική Τουρκία, πρέπει κατά συνέπεια να μην έχουμε αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως και η ίδια η κυβέρνηση ανακοίνωσε στο Νομό Έβρου, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν παραμένοντες μετανάστες και δομές. Η ίδια λογική ζητάμε να επικρατήσει και στα νησιά μας.

Είμαστε υπέρ της απομακρύνσεως των μεταναστών και του άμεσου κλεισίματος των υφισταμένων δομών. Πρέπει η δομή στο Βαθύ να κλείσει, πρέπει η δομή στη ΒΙΑΛ της Χίου να κλείσει, πρέπει η Μόρια να κλείσει, δεν έχουν θέση σε αυτά τα νησιά. Αυτή είναι η στάση μας και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε όλο τα διάστημα που ο λαός μας έχει εμπιστευτεί στην εξουσία».

«Όσον αφορά τον κορωνοϊό και εκεί πρέπει να αποδώσω τα εύσημα στην κυβέρνηση, διότι με τα μέτρα που έλαβε κατάφερε να έχουμε ελάχιστες επιπτώσεις στην χώρα μας και μάλιστα το νούμερο των 160 νεκρών είναι αμφισβητούμενο για το που θα έπρεπε να καταταχθούν».  

Δακτυλοδεικτούμενη θετικά από την ευρωπαϊκή κοινότητα είναι η Ελλάδα αλλά και από τα ΜΜΕ, για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης. Όμως οι συνέπειες είναι η μεγάλη οικονομική κρίση που θα φέρει στην Ελλάδα με επιχειρήσεις να αναγκάζονται σε κλείσιμο, μείωση μισθών και ανεργία. Η τουριστική κίνηση στη Σάμο θα μειωθεί σημαντικά και η αντιμετώπισή της θα είναι δύσκολη, τόνισε ο κ. Μουτζούρης.

«Αυτό που μπορεί να κάνει η Περιφέρεια και το ετοιμάζει είναι μια εντατική καμπάνια στην ελληνική αγορά, διότι θεωρούμε ότι η ελληνική αγορά μπορεί να περισώσει μέρος του προβλήματος». 

Ο κ. Μουτζούρης τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης και των ίδιων των επαγγελματιών με μειώσεις τιμών και καμπάνιες προσέλκυσης πελατών.

Ενημέρωσε ότι θα υπάρξει καμπάνια για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού που θα ξεκινήσει σε όλα τα ΜΜΕ από τις 5 Ιουνίου.

Όσον αφορά στο θέμα των έργων δήλωσε ότι εντάχθηκαν τρία έργα στο ΕΣΠΑ: Η παράκαμψη του Πυθαγορείου, Η βελτίωση του οδικού δικτύου Σάμου – Καρλοβάσου και η παράκαμψη του Ευδήλου. Εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία απένταξη έργων αλλά η μεταφορά τους ως προς την υλοποίηση στους Δήμους με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια αφού δεν γίνεται να εκτελεστούν και τα 300 έργα του τεχνικού προγράμματος από τις υφιστάμενες υπηρεσίες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μουτζούρης  στην  εκπόνηση μελέτης για το κτήριο που θα στεγάσει το Μουσικό Γυμνάσιο Σάμου.

00CharismaMikro