Το Υπουργείο Εσωτερικών και η Ύπατη Αρμοστεία υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας σχετικά με θέματα πρόληψης της ανιθαγένειας και κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας

Μνημόνιο Συνεργασίας συνυπέγραψαν σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ο Ειδικός Γραμματέας Ιθαγένειας, Λάμπρος Μπαλτσιώτης και ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.), Philippe Leclerc.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά στη στενή συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την απόδοση ιθαγένειας σε όλους όσοι τη δικαιούνται και κυρίως για την εξάλειψη της ανιθαγένειας στη χώρα μας. Προβλέπεται ακόμη η περαιτέρω ανάπτυξη και εντατικοποίηση αυτής της συνεργασίας για την τεχνική υποστήριξη, την επιχειρησιακή συνδρομή, καθώς και την εκπαίδευση προσωπικού της Ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας.

Σε δήλωσή του ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει από το 2015 μία πολύ σημαντική προσπάθεια για τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων, με τρόπο που ανταποκρίνεται σε ένα κράτος δικαίου όπως είναι η Ελλάδα. Σε αυτή την κατεύθυνση, το αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται μία σειρά από ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν στην απλοποίηση, την επιτάχυνση και την ομογενοποίηση των διαδικασιών, έτσι ώστε η απόδοση ιθαγένειας να γίνεται με ενιαίες και αδιάβλητες διαδικασίες.

Ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε με τη σειρά του: «Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια στην περαιτέρω ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της και της διοικητικής πρακτικής με τα διεθνή πρότυπα στον τομέα της κτήσης ιθαγένειας, της πρόληψης και της μείωσης της ανιθαγένειας. Η Ύπατη Αρμοστεία υλοποιεί ένα παγκόσμιο δεκαετές σχέδιο δράσης (2014-2024) για να δώσει τέλος στην ανιθαγένεια. Είμαστε βέβαιοι ότι το Μνημόνιο που υπογράφεται σήμερα θα στηρίξει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές στην περαιτέρω δράση τους προς αυτόν το σκοπό, ιδίως σε σχέση με την προσχώρηση στη Σύμβαση του 1961 για τη μείωση της ανιθαγένειας».

Ο Ειδικός Γραμματέας Ιθαγένειας δήλωσε: «Στοχεύουμε να βελτιώσουμε ακόμη περαιτέρω την θέση της Ελλάδας αναφορικά με την καταπολέμηση της ανιθαγένειας. Η συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία αφορά όχι μόνο το θεσμικό επίπεδο, αλλά και την εφαρμογή του καθώς και τη διοικητική πρακτική. Στα δύο τελευταία έχουμε σταθερή πρόοδο. Σε θεσμικό επίπεδο εξετάζουμε καταρχήν θετικά την προσχώρηση της χώρας στη Σύμβαση του 1961 για τη μείωση της Ανιθαγένειας και ολοκληρώνουμε το θεσμικό πλαίσιο για τους ανιθαγενείς Έλληνες Ρομά».

Σχετικά με την Εκστρατεία της Υ.Α. #IBelong για την εξάλειψη της ανιθαγένειας

Στις 4 Νοεμβρίου 2014, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εγκαινίασε την Εκστρατεία #IBelong (Ανήκω) για την εξάλειψη της ανιθαγένειας έως το 2024. Η ανιθαγένεια είναι ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τον ίδιο τον άνθρωπο και είναι σχετικά εύκολο να επιλυθεί και να προληφθεί. Εάν υπήρχε η απαραίτητη πολιτική βούληση και δημόσια στήριξη, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να αποκτήσουν ιθαγένεια και θα αποτρεπόταν το να γεννηθούν τα παιδιά τους ανιθαγενή.

Η Εκστρατεία #IBelong υποστηρίζεται από ένα Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης, που καθορίζει συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να λάβουν τα κράτη για να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Αποκτώντας ιθαγένεια, εκατομμύρια ανιθαγενείς σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στα ανθρώπινα δικαιώματά τους και να νιώσουν ότι πλέουν ανήκουν στην κοινότητά τους. Το 2019 η εκστρατεία θα φτάσει στη μέση της διάρκειάς της και η Υ.Α. θα κάνει μια εκδήλωση για να παρουσιάσει την πρόοδό της και να συγκεντρώσει τις δεσμεύσεις των κρατών για την πρόληψη και την εξάλειψη της ανιθαγένειας. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.unhcr.org/ibelong/.

Niotis

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »