Το Τάγμα Εθνοφυλακής της 79 ΑΔΤΕ έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα

Την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν, την Κυριακή 13 Ιανουαρίου, το Τάγμα Εθνοφυλακής Σάμου, παρουσία του  Ταξίαρχου Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ κ. Γιώργου Κουρή, του Υποδιοικητή της Ταξιαρχίας Συνταγματάρχη (ΠΒ) κ. Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνη, του Διοικητή του τάγματος Αντισυνταγματάρχη (ΜΧ) κ. Ιωάννη Βελεγράκη, στελεχών και εθνοφυλάκων του Τ.ΕΘ Σάμου.

Ο τυχερός που κέρδισε το φλουρί ήταν ο εθνοφύλακας κ. Ιωάννης Μουρίκης και αντιστοιχούσε σε μια δωροεπιταγή για αγορές από το Στρατιωτικό Πρατήριο Σάμου.

00PitaEthnolilakis03

Ο Ταξίαρχος κ. Γιώργος Κουρής, ευχαρίστησε τους εθνοφύλακες για την συμμετοχή τους στις δραστηριότητες του Τάγματος και ευελπιστεί να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και τη νέα χρονιά.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Η Εθνοφυλακή από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα

Η Εθνοφυλακή αποτελεί οργανωμένη στρατιωτική δύναμη και απαντάται ως θεσμός και σε άλλες χώρες με το όνομα Εθνοφρουρά. Στην Ελλάδα εμφανίζεται από συστάσεως του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, με σκοπό την κάλυψη της ανάγκης οργανώσεως του πληθυσμού για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων ασφαλείας που παρουσιάζονταν εκείνη την ιστορική περίοδο.
Ως θεσμός καθιερώνεται με νομοθετική ρύθμιση το έτος 1843, αλλά το 1879 καταργείται με την ψήφιση του Νόμου «Περί Στρατολογίας».
Το 1944, συγκροτείται Διοίκηση Εθνοφυλακής, επιπέδου Μεραρχίας αποτελούμενη από 40 Μονάδες. Το 1949, αναβιώνει ο θεσμός της Εθνοφυλακής και οργανώνονται τα Τάγματα Εθνοφυλακής Άμυνας (ΤΕΑ). Το 1950, συγκροτείται Διεύθυνση Εθνοφυλακής υπό το ΓΕΣ.
Με το ΝΔ 485/1970 ρυθμίζονται τα θέματα της Εθνοφυλακής, το οποίο καταργήθηκε με το ν.1295/1982 που διαμόρφωσε το ισχύον νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Εθνοφυλακής μέχρι σήμερα.
Το 1988 με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ), διαλύθηκε η Διεύθυνση Εθνοφυλακής στην περίοδο της ειρήνης και ο χειρισμός των θεμάτων Εθνοφυλακής ανατέθηκε στη Διεύθυνση Πεζικού του ΓΕΣ.
Η Εθνοφυλακή σύμφωνα με το ν.1295/1982, συγκροτείται από τον καιρό της ειρήνης ως Οργανική Ένοπλη Δύναμη του Στρατού Ξηράς. Το προσωπικό και υλικό για την επάνδρωση και τον εξοπλισμό των Μονάδων Εθνοφυλακής καθορίζεται στους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού (ΠΟΥ) αυτών.
Οι έφεδροι Αξιωματικοί – Οπλίτες των Μονάδων Εθνοφυλακής ονομάζονται Εθνοφύλακες, οι οποίοι θεωρούνται στρατιωτικοί σε ενέργεια και υπάγονται στους στρατιωτικούς νόμους και κανονισμούς, μόνο κατά το χρόνο που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Θεωρείται δε ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία, εκείνοι στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση στρατιωτικής αποστολής, ή υπηρεσίας, ή εκπαίδευσης και μόνο κατά το χρονικό διάστημα που διαρκούν αυτές.
Το ΓΕΣ αποφάσισε τη σύσταση νέας Διεύθυνσης Εθνοφυλακής (ΔΕΘ) στο Επιτελείο του ΓΕΣ και επεξεργάζεται την αλλαγή του ισχύοντος Νόμου, ούτως ώστε να εκσυγχρονισθεί ο θεσμός και να αναβαθμιστεί γενικά η λειτουργία της εκπαίδευσης στα Τάγματα Εθνοφυλακής.

00PitaEthnolilakis02

Αποστολή Εθνοφυλακής

α.  Η συμβολή στην Άμυνα της χώρας και η ενίσχυση και υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους.

β.  Η συμβολή στην παθητική άμυνα και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (πυρκαϊές, θεομηνίες, σεισμοί κ.λπ.).

γ.  Η υποβοήθηση του έργου του Στρατού σε περίπτωση μερικής ή γενικής επιστρατεύσεως.

Niotis

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

To clasico έχει φαβορί

Συνεχίζουμε με EuroLeague σήμερα και ασχολούμαστε με το σπουδαιότερο παιχνίδι της αγωνιστικής, το clasico της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Καμία από τις δύο ομάδες

Περισσότερα »