Το φθινόπωρο του 2018 θα παραδοθεί το «Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου», ένα στολίδι για το νησί (video)

Ξενάγηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και εκπροσώπους συλλόγων, έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος στο υπό αποπεράτωση Επικούρειο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο, στο πρώην Καπνοκοπτήριο, την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου το πρωί, με την παρουσία και  εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας.

Στην αρχή ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου έκανε μια εισαγωγή με το ιστορικό του κτιρίου και τις εντάξεις και χρηματοδοτήσεις του, έργο που εμπνεύστηκε και ξεκίνησε η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υπό την ηγεσία του κ. Μανώλη Κάρλα και συνέχισε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μετά το 2014 όταν το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού έληξε και έπρεπε το έργο να ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα για να μην μείνει ημιτελές.

Το έργο εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ και στη συνέχεια εξασφαλίστηκε πίστωση για τον εξοπλισμό του από την Περιφερειακή Αρχή, προκειμένου να μην μείνει ένα κτίριο χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό για μα λειτουργήσει. Το Επικούρειο σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκου Κατρακάζου, θα δοθεί σε χρήση περίπου το φθινόπωρο του 2018, με την εγκατάσταση και του εξοπλισμού.

Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στους χώρους του κτιρίου των 2.200 τ.μ. που προβλέπονται να λειτουργήσουν. Στο ισόγειο βρίσκεται ο τεράστιος χώρος του θεάτρου 350 θέσεων, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για την λειτουργία του και ως συνεδριακό κέντρο, με συστήματα αυτόματης μετάφρασης, προβολών κλπ. Εργαστήριο Μουσικής και Χορού, χώρος κατασκευής σκηνικών και βοηθητικοί χώροι. Στον όροφο προβλέπεται η λειτουργία Εργαστηρίου Ζωγραφικής, Φωτογραφίας, Κουκλοθεάτρου, τέσσερεις αίθουσες πολιτιστικών δραστηριοτήτων, Αίθουσα Συσκέψεων, Εκθεσιακός Χώρος, το Εργαστήριο του Θεάτρου, Βιβλιοθήκη, Γραφεία διευθυντή και γραμματείας, καθώς και αίθουσα Θόλου εικονικής πραγματικότητας που θα εγκατασταθεί, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Στο υπόγειο, θα υπάρχει ο χώρος των σκηνικών και οι ηλεκτρομηχανολογικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις, καθώς και τα καμαρίνια των καλλιτεχνών.

00Epikoureio02

Όπως επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, το Επικούρειο θα είναι ο χώρος όπου θα μπορεί όποιος φορέας θέλει να παρουσιάζει την καλλιτεχνική δουλειά του, καθώς και να διοργανώνονται συνέδρια και συσκέψεις, με χρήση όλου του σύγχρονου εξοπλισμού. Απομένει να αποφασιστεί σε συνεννόηση και με τον Δήμο Σάμου, ο οργανισμός λειτουργίας με το απαραίτητο προσωπικό και η διαχείριση του Κέντρου, μόλις ολοκληρωθεί.

Αυτό που διαπιστώσαμε από την σημερινή ξενάγηση, είναι αυτό που τρέφαμε ως ελπίδα επί πολλά χρόνια, ότι η Σάμος θα αποκτήσει ένα σύγχρονο, πλήρες και απαραίτητο πολιτιστικό κέντρο-κόσμημα, που θα αναβαθμίσει όλο το νησί και θα ωφελήσει όλους μας πολλαπλά.

Βιολέτα Τριπόδη – Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

00Epikoureio03

Ο λόγος καθυστέρησης παράδοσης του έργου

Το Υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε την έγκριση χορήγησης νέας παράτασης για τη  περαίωση των εργασιών του έργου “Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου” στον αρχικό εργολάβο “Ρόμβος Α.Ε.”, μέχρι 31.7.2018 λόγω καθυστερήσεων στην εξέλιξη των εργασιών. Οι καθυστερήσεις ολοκλήρωσης του έργου όπως αναφέρεται στην απόφαση οφείλονται στην μη δυνατότητα εκτέλεσης ορισμένων εργασιών εξαιτίας διαφόρων παραγόντων, όπως μεταξύ άλλων το ότι η σύνδεση του έργου με το δημόσιο δίκτυο διανομής της ΔΕΗ απαιτεί κατασκευή χώρου για την εγκατάσταση των πεδίων μέσης τάσης και της μετρητικής διάταξης στη βορειοανατολική πλευρά του κτιρίου. Επιπλέον απαιτείται η κατασκευή νέου υπόγειου δικτύου μέσης τάσης περιμετρικά του κτιρίου επί του πεζοδρομίου.

Λόγω της κατασκευής του οικίσκου, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου. Επίσης λόγω της κατασκευής της όδευσης του νέου υπόγειου δικτύου μέσης τάσης στα πεζοδρόμια περιμετρικά του κτιρίου, δε μπορούν να ολοκληρωθούν οι χρωματισμοί των όψεων καθώς και η διαμόρφωση της πλευρικής εισόδου. Η ηλεκτροδότηση του έργου είναι αναγκαία για να γίνουν όλες οι δοκιμές των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Επιπροσθέτως, στη θέση όπου θα κατασκευαστεί ο οικίσκος της ΔΕΗ σύμφωνα με την μελέτη προβλεπόταν να τοποθετηθούν οι μετασχηματιστές καθώς και οι γενικοί πίνακες του κτιρίου. Τέλος, είναι αναγκαίο να γίνουν τροποποιήσεις στο υπόγειο του κτιρίου για την τοποθέτηση των μετασχηματιστών καθώς και των γενικών πινάκων ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμοι στους χρήστες. Οι αλλαγές αυτές τροποποιούν την κάτοψη του υπογείου και δημιουργούνται νέοι χώροι με την απαραίτητη υποδομή για τις νέες χρήσεις των χώρων.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: Ο Μουτζούρης με τα λόγια. Εμείς προχωράμε σε πράξεις και καλούμε σε συστράτευση

Συμπαράταξη Πολιτών: Ενίσχυση των επιχειρήσεων λόγω πανδημίας

Αύξηση Προϋπολογισμού της Δράσης  ‘’Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου’’ κ.Περιφερειάρχη , αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές

Περισσότερα »