Θοδωρής Τσιμπίδης: ««Για να σκοτώσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες ένα τέτοιο ζώο πρέπει να είσαι δολοφόνος, δυστυχώς υπάρχουν ακόμα στη θάλασσα πολλοί από αυτούς»

Θοδωρής Τσιμπίδης: ««Για να σκοτώσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες  ένα τέτοιο ζώο πρέπει να είσαι δολοφόνος, δυστυχώς υπάρχουν ακόμα στη θάλασσα πολλοί από αυτούς»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, Διευθυντής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αιγαίου, Αρχιπέλαγος.

«Το πιο σημαντικό ήταν οι νεκρές φώκιες που βρήκαμε, οι οποίες ήταν κακοποιημένες, δολοφονημένες. Το έχουμε ξαναδεί, γιατί το έγκλημα έγινε στην ίδια περιοχή, πιθανότητα από τους ίδιους ανθρώπους και το θέμα έχει πάρει μια Eλληνική και Eυρωπαϊκή διάσταση τις τελευταίες μέρες. Τώρα ως προς τα δελφίνια, αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι να μη στοχοποιείται το νησί. Γιατί πέρα από μια πολύ μικρή μειοψηφία εγκληματιών θα έλεγα που έχουμε στο νησί, οι υπόλοιποι άνθρωποι και σέβονται το περιβάλλον και ζουν με αρμονία απάνω σε αυτό.

Το νησί είναι και ένα ιδιαίτερο μέρος του κεντροανατολικού Αιγαίου, με αποτέλεσμα πάρα πολλά ρεύματα να καταλήγουν στο νησί και κατά συνέπεια να έχουμε πάρα πολλούς εκβρασμούς. Πέρα από τη φώκια που μπορούμε να το πούμε ότι έγινε δολοφονία γιατί είχαμε τα στοιχεία όταν έγινε το έγκλημα στην περιοχή, αλλά δυστυχώς λόγω αποκλεισμού (βρισκόμαστε στη Λέρο), δεν μπορέσαμε να βρισκόμαστε στο συγκεκριμένο σημείο τον καιρό που έπρεπε.

Αλλά δυστυχώς αυτοί ήταν και «γκαντέμηδες» γιατί ενώ το ζώο είχε βυθιστεί μαζί με το μικρό του, κάπως έλυσε το ζώο αυτό και με την βοήθεια των ρευμάτων, κάναμε μια ανάλυση των ρευμάτων των προηγούμενων ημερών και καταλήξαμε ότι ήταν το ίδιο ζώο. Δηλαδή από την δυτική Σάμο βρέθηκε στο Μεσόκαμπο.

Τα υπόλοιπα ζώα δεν έχουν σχέση με τη Σάμο. Και τα τρία είδη αφορά το είδος ρινοδέλφινα, είναι ένα είδος το οποίο ζει στο ενδιάμεσο της Σάμου, Χίου, Ικαρίας, είναι είδος που τα παρακολουθούμε από το 2000 σχεδόν και είναι ομάδες δελφινιών οι οποίες δεν προσεγγίζουν τις ακτές καθόλου. Άρα ήταν θύματα μηχανότρατων, γιατί στην ίδια περιοχή δραστηριοποιούνται και οι Ελληνικές μηχανότρατες και οι Τούρκικες.

Τα δύο από αυτά που βρήκαμε, γιατί το τρίο ήταν σε σήψη σε προχωρημένη κατάσταση, το ένα ήταν τρυπημένο με τρίαινα – , καμάκι και το άλλο ήταν κομμένα τα πτερύγιά του. Δηλαδή το ζώο πέθανε με φρικτό τρόπο. Άρα μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι αυτό προέρχεται από εγκλωβισμό σε σάκο μηχανότρατας».

Η υπεραλίευση άλλαξε και την συμπεριφορά των θηλαστικών με αποτέλεσμα να προσεγγίζουν πλέον τα αλιευτικά. «Για να σκοτώσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες ένα τέτοιο ζώο πρέπει να είσαι δολοφόνος, δυστυχώς υπάρχουν ακόμα στη θάλασσα πολλοί από αυτούς. Το κάνουν με μίσος, το ζώο αυτό δεν το σκότωσε κάποιους, του έκοψε τα πτερύγια και το ξαναπέταξε στην θάλασσα γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να ζήσει και να επιπλεύσει».

Πλέον καλύπτεται νομικά η κακοποίηση και δολοφονία ζώων καθώς διώκεται ποινικά.

Στην περιοχή «Μερτζίκι» βρέθηκε καρχαριοειδές, που ζει σε μεγάλα βάθη, αλλά πιθανότατα ακολούθησε την τροφή, δεν είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Για τις μέδουσες είναι η εποχή αναπαραγωγής και προσεγγίζουν τα πιο θερμά παράκτια νερά. Τα τσιμπήματά τους δεν είναι επικίνδυνα, ενώ θα αποσυρθούν σιγά – σιγά από την περιοχή.

Υπάρχει κινητοποίηση των κατοίκων και των αρχών σε θέματα που αφορούν το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, όμως πρέπει να υπάρχει κατανόηση από τους κατοίκους καθώς δεν είναι πάντα δυνατή η άμεση παρέμβαση του ινστιτούτου.

Τέλος ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης ανέφερε ότι στο θέμα της μεσογειακής φώκιας, που οι κάτοικοι της Σάμου αποκαλούσαν «Αργυρώ» , σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν και πρόκειται για δολοφονία του ζώου, σε λίγο καιρό υπάρχει τακτική δικάσιμος.

00AutoUnion

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακού περιεχομένου, διένειμαν ένστολοι αστυνομικοί σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γονείς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακού περιεχομένου, διένειμαν ένστολοι αστυνομικοί σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γονείς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, την 14-09-2020 στις περιφερειακές ενότητες Χίου και Σάμου, αλλά και τη Λήμνο και σήμερα (21-09-2020) στη Λέσβο,

Περισσότερα »
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του Δημάρχου Α. Σάμου Γιώργου Στάντζου με τον Υπουργό Νότη Μηταράκη

Ν. Μηταράκης: «Μειώσαμε δραστικά τις ροές, υλοποιούμε ουσιαστική αποσυμφόρηση και στα νησιά και στην ενδοχώρα. Δίνουμε έμφαση στις απελάσεις, κλείνουμε δομές αντί να δημιουργούμε νέες»

“Oι υπαίτιοι του εμπρησμού στη Μόρια θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Ελληνική Δικαιοσύνη, θα εκτίσουν τις ποινές τους και θα απελαθούν” Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης ενημέρωσε τα μέλη της Διαρκούς

Περισσότερα »