ΤΕ Σάμου ΚΚΕ: 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου. Τιμάμε τον δίκαιο, ηρωικό και μεγαλειώδη αγώνα του

Ο αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού εξέφραζε τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού ενάντια στα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και καταπιεστών της. Εξέφραζε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και της βασικής συμμαχικής της δύναμης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων στρωμάτων των πόλεων. Η αστική κρατική εξουσία γνώρισε τότε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξή της. Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον εικοστό αιώνα.

Μετά τις συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας, μετά την ήττα του Δεκέμβρη του 1944 και την απαράδεκτη συμφωνία της Βάρκιζας ακολούθησε όργιο βίας και τρομοκρατίας εις βάρος των κομμουνιστών και των αγωνιστών του ΕΑΜικού αγώνα. Αντικειμενικά, μετά την απελευθέρωση οξύνθηκε η σκληρή ταξική ένοπλη αναμέτρηση που είτε θα οδηγούσε στην ανατροπή της αστικής εξουσίας, με απομόνωση και των ξένων στηριγμάτων της, είτε στην ήττα των λαϊκών δυνάμεων, στην απομόνωση του ΚΚΕ και στην επανασταθεροποίηση της αστικής εξουσίας.

Με απόφαση της 2ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ (Φλεβάρης 1946) αποφασίζεται η διεξαγωγή ένοπλου αγώνα.

Τέλη Μάη του 1947 οργανώνεται ο Δημοκρατικός Στρατός Σάμου (ήδη υπήρχαν ομάδες ανταρτών από το 1946), τμήμα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Έδωσε τη μάχη σε αντίξοες συνθήκες: περιορισμένος γεωγραφικός χώρος, μακριά από την υπόλοιπη Ελλάδα, δυσανάλογες δυνάμεις σε σχέση με τον αντίπαλο.

Ο Δημοκρατικός Στρατός Σάμου, όμως, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία του νησιού χάρη στον ηρωισμό, την αυταπάρνηση, την πάλη μέχρι τέλους για να γίνει κυρίαρχος ο λαός κι όχι οι αστοί. Η πάλη γι’αυτό το στόχο γέννησε τον ηρωισμό των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού. Ξεχώριζε στο λαό για το ήθος και τη δικαιοσύνη με την οποία τον αντιμετώπιζε, έκφραση κι αυτή της κοινωνίας για την οποία πάλευε. Γι’ αυτό και ο λαός του νησιού μας στάθηκε στο πλάι του τον στήριξε με την ένταξη των παιδιών του στις γραμμές του, υλικά και ηθικά.

Διδάσκουν, φρονηματίζουν και διαπαιδαγωγούν ηθικά και πολιτικά η δράση και η αυτοθυσία των δεκάδων χιλιάδων νεκρών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, των τραυματιών, των φυλακισμένων για τη δράση τους στις γραμμές του και για την υπόθεσή του και όλων εκείνων που τίμησαν τα όπλα του αγώνα του στην Ελλάδα και την πολιτική προσφυγιά.

Και σήμερα ο αγώνας του ΔΣΕ πολλούς εμπνέει, αλλά και ενοχλεί τον ταξικό αντίπαλο και όσους συμβιβάζονται μαζί του. Η αστική τάξη και αυτοί που εμπλέκονται στους μηχανισμούς της έχουν εξαπολύσει τόνους λάσπης εναντίον του ΔΣΕ.

Καμιά συκοφαντική, αντικομμουνιστική και οπορτουνιστική επίθεση δεν μπορεί να σκιάσει τον αγώνα του ΚΚΕ, τον αγώνα του ΔΣΕ, τη λεβεντιά και το ήθος του. Ο ΔΣΕ διεξήγε έναν αγώνα αναγκαίο

Είναι χρέος μας να διαδοθεί περισσότερο η ιστορική αλήθεια. Οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Σήμερα, το ΚΚΕ πιο ώριμο και έχοντας βγάλει συμπεράσματα από τη 100χρονη πορεία του και την πορεία του Διεθνούς Κομμουνιστικού κινήματος συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, συνεχίζει τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού, συνεχίζει αταλάντευτα τον αγώνα για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

70 χρόνια μετά, το αστικό πολιτικό σύστημα επιχειρεί να αναμορφωθεί, προκειμένου να εμποδίσει τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού, να εκτονώσει την αγανάκτησή του από τον πόλεμο ενάντια στις ανάγκες αλλά και κατακτήσεις του, που διεξάγουν η καπιταλιστική τάξη και η εξουσία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που κινείται στη γραμμή των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η Ιστορία διδάσκει ότι ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται. Το αντίθετο. Όσο σαπίζει γίνεται ολοένα και πιο βάρβαρος. Και με την «ειρήνη» και με τον πόλεμο ένα στόχο έχει: την υποταγή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στις επιδιώξεις του για την ματωμένη κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Σε πολιτικό επίπεδο, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή κυβέρνηση, όποια ονομασία και αν έχει και οποιοδήποτε κόμμα και αν συμμετέχει σε αυτήν, εφόσον η πολιτική εξουσία, τα μέσα παραγωγής και όλος ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών, εφόσον η Ελλάδα συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Στην εποχή μας τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της εργατικής – λαϊκής εξουσίας. Για την νέα και μόνη ελπιδοφόρα προοπτική της κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης με μοναδικό κριτήριο και στόχο: Την κάλυψη των καθημερινά διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.

Το ΚΚΕ, έμπειρο και διδαγμένο, φιλοδοξεί και μπορεί να γίνει ο φάρος της νέας και νικηφόρας ταξικής αναμέτρησης για το σοσιαλισμό, που είναι αναγκαίος, επίκαιρος και ρεαλιστικός.

00AfisaKKE

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Τετάρτη 26/7, 19:30: «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος… εμείς θα νικήσουμε»

Προβολή ντοκυμαντέρ της Κ.Ε. του ΚΚΕ με άγνωστο ως τώρα κινηματογραφικό υλικό, από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Κυριακή 30/7, 11:00: κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου στη θέση Ξυνιάς, στον Κέρκη (πρόσβαση από ανεμογεννήτριες ή από Κοσμαδαίους)

Κυριακή 6/8, 11:00: κατάθεση στεφανιών στο κοινοτάφιο έξω από τη Λέκκα

Δευτέρα 7/8, 19:30: κεντρική εκδήλωση στο Καρλόβασι στην αυλή του Ηγεμονικού Μεγάρου (Γραμματεία Τμήματος Μαθηματικών).

Δραματοποιημένο αφιέρωμα – χρονολόγιο

Ομιλία από τη Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Δήμητρα Παντάπαση

Έκθεση αφιερωμένη στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου

Σάμος, 21/7/2017

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ο Αρχιπύραρχος Παναγιώτης Κοτρίδης νέος Περιφερειακός Διοικητής Ν. Αιγαίου της Πυροσβεστικής. Αποστρατεύθηκε ο Πύραρχος Απόστολος Νταχμίρης

Ο Αρχιπύραρχος Παναγιώτης Κοτρίδης νέος Περιφερειακός Διοικητής Ν. Αιγαίου της Πυροσβεστικής. Αποστρατεύθηκε ο Πύραρχος Απόστολος Νταχμίρης

Νέος Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτίου Αιγαίου αναλαμβάνει Αρχιπύραχος Παναγιώτης Κοτρίδης, μετά την αποχώρηση του Αρχιπύραχου Βασίλη Κοκμοτού. Ο κ. Κοτρίδης προήχθη πρόσφατα στο βαθμό

Περισσότερα »
Η «Ονειρούπολη» Δράμας γέμισε τα βαγόνια της με ευχές και παιχνίδια και τα έστειλε στα παιδιά του Δήμου Δυτ. Σάμου

Η «Ονειρούπολη» Δράμας γέμισε τα βαγόνια της με ευχές και παιχνίδια και τα έστειλε στα παιδιά του Δήμου Δυτ. Σάμου

Η «Ονειρούπολη» Δράμας γέμισε τα βαγόνια της με συναισθήματα, συγκινητικές ευχές και πολλά παιχνίδια και στέλνοντάς τα με το τρένο της αγάπης, κατάφερε να ενθουσιάσει

Περισσότερα »