Ταξίδι μνήμης στην αλησμόνητη Ιωνία. Μια πετυχημένη εκδήλωση

Η 79 ΑΔΤΕ και ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Σάμου συνδιοργάνωσαν εκδήλωση μνήμης για την Αλησμόνητη Ιωνία, στο Καλλιμάρμαρο Μνημείο του Φιλοτεχνικού Ομίλου Σάμου, για τους ηρωικώς πεσόντες Σαμίους στη Μικρασιατική Καταστροφή, την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019.

Στο ειδυλλιακό τοπίο του μνημείου με φόντο τον έναστρο ουρανό, ξεδιπλώθηκε η ιστορία και ο πολιτισμός της αρχαίας Ιωνίας μέχρι την Μικρασιάτικη καταστροφή και τον ξενιτεμό των Ελλήνων.

Στο α’ μέρος οι συντελεστές μέσα από αφηγήσεις και ποιήματα κατάφεραν να δώσουν το κλίμα που επικρατούσε την εποχή των συμβάντων της Μικρασιατικής καταστροφής , τον ξεριζωμό και τον πόνο αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

0079ADTEvsFOS01
Στα κείμενα και την αφήγηση ήταν οι φιλόλογοι Ιωάννα Τσαμπούρη και Εβίτα Ξεφτέρη, στις απαγγελίες ο κ. Στέλιος Μάρκου. Το χορευτικό δρώμενο πραγματοποιήθηκε από την ομάδα της κας Μαρίας Χατζηνικολάου “Dance Studio” ενώ την παρουσίαση είχε αναλάβει η κα Μακή Τριτσινιώτου.

Στο β΄ μέρος της εκδήλωσης, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ανάλυση της Μικρασιάτικης Μουσικής και των τραγουδιών της Σμύρνης από το κ. Σταύρο Μιχαλόπουλο, ενώ ακολούθησε συναυλία με την στρατιωτική μουσική της 79 ΑΔΤΕ και την κα Ζαφειρώ Χατζηφωτίου, στο ακορντεόν ο κ. Σταύρος Μιχαλόπουλος.

Το μουσικό μέρος αποδόθηκε με μαεστρία υπό την διεύθυνση του Τχη (ΜΣ) Δ. Πράπα, στο κλαρίνο ο Υπλγός (ΜΣ) Αρ. Αγγελόπουλος, ντράμς Υπλγός (ΜΣ) Αντ. Σκανδάλης, τρομπέτα Ανθλγός (ΜΣ) Αι. Λυμπέρη, ενώ το φωνητικό μέρος οι εξαίσιοι μουσικοί της ορχήστρας Ε. Ετοίμου, Γ. Λιάπης και Γ. Κατέρης.

0079ADTEvsFOS02

…Πέρα ως πέρα στη γη της Ιωνίας δοξαστικό αχολόγησε τροπάρι! Απ΄ την Κνωσσό ως την Πέργαμο, θεία χάρη όπου Ελλάδα πηγή της αρμονίας (Κ. Παλαμάς)

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Ελένη Χατζηγεωργίου

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Βασίλης Πανουράκης: «Όλοι λίγο – πολύ, είτε Νομάρχες είτε Αντιπεριφερειάρχης, έβαλαν το λιθαράκι τους για να πάνε μπροστά τα νησιά μας»

Βασίλης Πανουράκης: «Όλοι λίγο – πολύ, είτε Νομάρχες είτε Αντιπεριφερειάρχης, έβαλαν το λιθαράκι τους για να πάνε μπροστά τα νησιά μας»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ του νησιού ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης για τον έναν χρόνο παρουσίας και διοίκησης στον Β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Περισσότερα »