Τα βασικά σημεία της αναφοράς του Βουλευτή κ. Δημήτρη Σεβαστάκη προς τον Πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό – προσφυγικό

Ο Βουλευτής Σάμου και Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτρης Σεβαστάκης απέστειλε με τη μορφή του Επείγοντος, αναλυτική αναφορά σχετικά με την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης της Σάμου από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση καθώς και ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί, προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους για το θέμα Υπουργούς. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, τον Αν. Υπουργό Άμυνας κ. Βίτσα, τον Αν, Υπουργό Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα.

Βασικά σημεία της Επείγουσας Αναφοράς:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριοι Υπουργοί,

ήδη από τις αρχές του 2016 και σταδιακά με όλο και μεγαλύτερη έμφαση έχω επισημάνει τη σοβαρότητα της κατάστασης στη Σάμο, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Τόσο στη Βουλή, όσο και στις συναντήσεις μας στα Υπουργεία αλλά και στις συναντήσεις που έγιναν μαζί με τους φορείς της Σάμου: τον Δήμαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη, την Εκκλησία, τους Προέδρους των  επιμελητηρίων, στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στα γραφεία των υπουργών, είχε περιγραφεί και προοιωνιστεί η εξέλιξη ενός ζητήματος που απαιτεί λύση, ψυχραιμία  και συνεργασία. Η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, πέρα από τις προφανείς και αντικειμενικές δυσκολίες που αφορούν τόσο στη διαχείρισή της, όσο και στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, λειτουργεί ευθέως ως ο πυκνωτής όλων των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών.

Από την άλλη πλευρά, ακριβώς αυτή τη λειτουργία χειρίζονται και αν όχι εντείνουν, ακραία τμήματα της πολιτικής ζωής, που θεωρούν ότι έτσι θα μπορέσουν να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στις τοπικές κοινωνίες, χρησιμοποιώντας το προσφυγικό-μεταναστευτικό ως το απόλυτο αντιπολιτευτικό μέσο. Οι επικίνδυνοι αυτοί χειρισμοί, η υποκίνηση βίας μέσα από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και με δράσεις στον αστικό ιστό της Σάμου, φυσικά και δεν στοχεύουν στην εξεύρεση λύσεων, αλλά αντιθέτως ωθούν στην κοινωνική ένταση και αναταραχή με απρόβλεπτες συνέπειες και μόνο ζημία για τον τόπο μας. Οι κινήσεις αυτές όμως πλέον βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην δικαιολογημένη κόπωση και  ανασφάλεια  της τοπικής κοινωνίας της Σάμου, η οποία μέχρι τώρα έχει σταθεί αλληλέγγυα και αρωγός των κατατρεγμένων που ήρθαν στο νησί.

Τόσο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο όσο και σε όλες τις επικοινωνίες μας, και τις συναντήσεις μας έχουμε αναδείξει μια σειρά από προβλήματα για τα οποία η καθυστέρηση στην επίλυσή τους, λειτουργεί απολύτως επιβαρυντικά για την κοινωνία της Σάμου.

Η τεράστια καθυστέρηση στον έλεγχο του ασύλου, που προκύπτει, πέρα από τις επιβεβλημένες διαδικασίες, κυρίως από μια υπερβολική, γραφειοκρατικού τύπου σχολαστικότητα σε κεντρικό επίπεδο, και από την υποστελέχωση της τοπικής υπηρεσίας. Επίσης  η βραδεία ενίσχυση του προσωπικού του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Hot-spot) με επαρκή αριθμό εργαζομένων για την εύρυθμη λειτουργία του, οι σοβαρές πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των προσφύγων που οδηγούν και σε αντικρουόμενες συμπεριφορές, η ποιότητα σίτισης και στέγασης των διαμενόντων στο hotspot, αλλά κυρίως η υπερσυγκέντρωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων με αποκλίνουσες συμπεριφορές, δημιουργούν συνθήκες μιας ακατάστατης και πολυεστιακής  βίας. 

Αυτό υπογραμμίζει για άλλη μια φορά, την επείγουσα ανάγκη για άμεση  αποσυμφόρηση και μετακίνηση ικανού αριθμού προσφύγων και μεταναστών προς άλλα κέντρα της ενδοχώρας, που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες φιλοξενίας. Η αποσυμφόρηση και ο πολιτιστικός διαχωρισμός,  είναι μέτρα και δράσεις που θα αποσυμπιέσουν δραστικά, αφενός την κοινωνική δυσφορία, αφετέρου την καθημερινή και τώρα πλέον, διαρκή και διαχεόμενη  ένταση εντός του Κέντρου αλλά και πέρα από αυτό.                                                

Η υπερσυγκέντρωση περί των 2.500 ανθρώπων από τρίτες χώρες σε ένα νησί 30000 κατοίκων (δηλαδή αναλογία κοντά στο 10% του συνολικού πληθυσμού και  στο 40% του πληθυσμού της πρωτεύουσας) είναι μια αδήριτη πραγματικότητα που δοκιμάζει καθοριστικά τόσο τα περιθώρια ομαλής συμβίωσης αλλά κυρίως τα όρια ανοχής της σαμιακής κοινωνίας, της οποίας η καθημερινότητα δεν εξομαλύνεται, ενώ η οικονομία της που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον Τουρισμό, έχει υποστεί ζημίες και από την παρατεταμένη προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Η αθροιστική λειτουργία όλων των παραμέτρων κοινωνικής δυσφορίας έχει ως αποτέλεσμα την βαθμιαία εξελισσόμενη κοινωνική διαταραχή.

Για να γίνει κατανοητή η κλίμακα πληθυσμιακής πίεσης, είναι σα να έχει κτιστεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό  διάστημα, μια πόλη 380.000  στις παρυφές της Αττικής (10% των 3.800.000 κατοίκων-απογραφή 2001) ή μια πόλη 272.000 δίπλα στο Δήμο Αθηναίων (το 40% των 670.000 κατοίκων του Δήμου). Ούτε οι υποδομές αρκούν, ούτε οι πόροι, ούτε οι μηχανισμοί ασφάλειας, ούτε οι πειθαρχίες μπορούν να διαμορφωθούν, ούτε η  καταλαγή και η ισορροπία μπορεί να κερδηθεί  σε αυτές τις κλίμακες και συνθήκες. 

Σε συνέχεια των πολλών συσκέψεων, παραγόντων της τοπικής κοινωνίας και κυβερνητικών στελεχών, που έχουν προηγηθεί αλλά και στην τελευταία σύσκεψη διάρκειας έξι ωρών  (11-10-2016) με τους Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλα, Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας κ. Δ. Βίτσα, την Αν. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θ. Φωτίου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλ. Χαρίτση, τον Υπουργό Επικρατείας κ. Τ. Κουΐκ, εμού ως Βουλευτή της Σάμου, τον Διευθυντή του γραφείου του Αν. Υπουργού για θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Π. Αδακτυλίδη, την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Χρ. Καλογήρου, τον Δήμαρχο Σάμου κ. Μ. Αγγελόπουλο, και  εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, του λιμενικού ταμείου κ.λπ., υπήρξε σαφής δέσμευση για την αποσυμφόρηση του νησιού, για κατηγοριοποίηση ανάλογα με τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των προσφύγων και απομάκρυνση των παραβατικών,  την επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών  και της ενίσχυσή τους με το απαραίτητο προσωπικό. Υπάρχει όμως μεγάλη αργοπορία.

Τέλος να επισημάνουμε, ότι όσον αφορά στη λήψη ειδικών μέτρων ανακούφισης των κατοίκων της Σάμου και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, πέρα από τα μέτρα Νησιωτικής πολιτικής που γίνεται η επεξεργασία τους με επίβλεψη της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης, έχει αποφασιστεί να εξειδικευτούν και συναποφασιστούν σε ειδική σύσκεψη υπό τον Αν. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση και τη συμμετοχή του Βουλευτή Σάμου, της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, του Αντιπεριφερειάρχη,  του Δημάρχου Σάμου, ειδικά μέτρα ανακούφισης των κατοίκων της Σάμου και αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από την παρατεταμένη κρίση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Οπότε χρειάζεται η επιτάχυνση των διαδικασιών και σε αυτό το σκέλος

Κύριοι είναι επείγουσα η ταχεία και πρακτική άσκηση άμεσων πολιτικών, με όρους Δικαίου και σεβασμό τόσο στις διεθνείς συμφωνίες, τις ανθρωπιστικές προϋποθέσεις, το συλλογικό αίσθημα ασφάλειας,  όσο και στην ποιότητα της καθημερινής  ζωής του πολίτη της Σάμου.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Σεβαστάκης

Βουλευτής Σάμου

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Επείγουσα ανακοίνωση κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Επείγουσα ανακοίνωση κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων

Πολίτες οι οποίοι διαθέτουν ιδιοκτησίες,εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ανατολικής Σάμου και οι οποίες (γεωτεμάχια ή οικοδομές εντός γεωτεμαχίων) βρίσκονται: Α. εκτός ορίων οικισμών,

Περισσότερα »