Τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσεβίου. Ποιος ήταν ο Άγιος Ευσέβιος (Φωτογραφίες)

Οδοιπορικό στους Φούρνους – Θύμαινα – Χρυσομηλιά – Άγιο Μηνά (φωτογραφίες και video)

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 είναι τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου – Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσεβίου. Το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών έχει ως εξής:

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, 19:00-21:00 θα τελεσθεί Μέγας Αρχιερατικός στο Ιερό παρεκκλήσι του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Ευσεβίου στο Παλαιό Καρλόβασι. Την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 και από 07:00-10:30 θα τελεσθεί πανηγυρικός όρθρος και στη συνέχεια Αρχιερατική λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σάμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο εορταζόμενος Ποιμενάρχης μας θα δεχθεί τις ευχές του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού, των Αρχών και των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Επιτροπών στο ιδιαίτερό του γραφείο στο Μητροπολιτικό Μέγαρο στην οδό 28ης Οκτωβρίου 4, το πρωϊ 1100-1300 και το απόγευμα 1730-2030.

00Efsevios06

Βιογραφικό Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Ευσεβίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος Πιστολής, Υπέρτιμος και Έξαρχος Κυκλάδων Νήσων, γεννήθηκε στις 30 Μαϊου 1949 στο Παλαιό Καρλόβασι Σάμου, από ευσεβείς γονείς, τον Κωνσταντίνο Πιστολή και την Μαρουδιώ Σκόρδου. Στις 03/09/1949 βαπτίσθηκε στο πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου και έλαβε το όνομα Ευάγγελος. Η πιστή και ενάρετη μητέρα του τον συνέδεσε με την ενορία του και τους αγαθούς Ιερείς του χωριού του και κυρίως με τον συνετό και έμπειρο πνευματικό Ιεροκήρυκα Αρχιμανδρίτη π. Ιωάννης Παπάλη, τον μετέπειτα Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου, που του ενίσχυσαν την υπάρχουσα κλίση και κλήση και την επιθυμία από τα παιδικά του χρόνια να εισέλθει στις τάξεις του Ιερού Κλήρου. Τις εγκύκλιες σπουδές του περάτωσε στο Καρλόβασι.

Φοίτησε στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο της παλαιφάτου Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας είναι πτυχιούχος. Μαθήτευσε κοντά σε τίμιους εργάτες του Ευαγγελίου, σε Μοναστική και Ιεραποστολική Αδελφότητα, την «Παναγία Χρυσοπηγή» και διδάχθηκε την «κατ’ ευσέβειαν διδασκαλίαν».

Εκάρη μοναχός στις 06/07/1972 λαβών το όνομα Ευσέβιος και χειροτονήθηκε διάκονος στις 07/07/1972 στον Ιερό ναό Τιμίου Σταυρού Αιγάλεω από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Νικαίας κυρό Γεώργιο. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στις 28/11/1976 στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Παγκρατίου, από τον τότε Μητροπολίτη Ρωγών κ. Καλλίνικο, μετέπειτα Μητροπολίτη Πειραιώς, ότε προεχειρίσθη και Αρχιμανδρίτης. Υπηρέτησε ως διάκονος στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών και σην Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος ως Αρχιδιάκονος, υπό τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και μετά ταύτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο Α΄.

Από το 1976 και μέχρι της εκλογής του ως Μητροπολίτου με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας, προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και καθηγητής στην Αστυνομική Ακαδημία και όλες τις σχολές της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος έχοντας ως αποστολή την εξύψωση του θρησκευτικού συναισθήματος του προσωπικού του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και την πνευματική ευθύνη ως πνευματικός και εξομολόγος ιδιαιτέρως των Δοκίμων μαθητών των Σχολών.

00Efsevios02

Ίδρυσε το περιοδικό «Παλμοί της Θρησκευτικής Υπηρεσίας» της Ελληνικής Αστυνομίας. Δια των ενεργειών του και των κόπων του ανηγέρθησαν τέσσερεις ναοί, το Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Ελληνικής Αστυνομίας, τον οποίο και ανακαίνισε εκ βάθρων και τα γραφεία της θρησκευτικής υπηρεσίας. Διοργάνωσε το 1992 το πρώτο συνέδριο θρησκευτικών υπηρεσιών των Αστυνομικών χωρών μελών της Ε.Ο.Κ. με γενικό θέμα Εκκλησία και Αστυνομία. Με εισήγησή του ανεκηρύχθη ο Άγιος Αρτέμιος προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας και εξεδώθησαν οι Ιερές ακολουθίες της Αγίας Ειρήνης και του Αγίου Αρτεμίου και εξέδωσε τα πρακτικά του.

Στα δεκαεννέα χρόνια προσφορά στην Χωροφυλακή., Ελληνική Αστυνομία και Πυροσβεστικό Σώμα, ανέπτυξε πολυμερή, γόνιμη και πολύκαρπη αγιαστική, πνευματική, ιεραποστολική, φιλανθρωπική και πολιτιστική διακονία με φιλοτιμία και σεμνότητα. Παράλληλα υπηρέτησε από το 1978 ως προϊστάμενος του ιδιαίτερου γραφείου του Γέροντός του, Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Καλλινίκου. Υπεύθυνος στον τομέα των ιερατικών κλίσεων, πνευματικός και εξομολόγος της νεανικής προσπάθειας της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς και συνεργάτης του ραδιοφωνικού σταθμού της «Πειραϊκής Εκκλησίας» και του περιοδικού «Πειραϊκή Εκκλησία».

Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών εξελέγη στις 19/07/1995, εχειροτονήθη 22/07/1995, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Καλλινίκου και άλλων είκοσι αρχιερέων, έδωσε διαβεβαίωσιν ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας 31/08/1995, ενθρονίσθηκε Κυριακή 10/09/1995, εν μέσω ενθουσιώδους υποδοχής του λαού της γενέτειράς του.

00Efsevios03

Η εφημερίδα «Σαμιακή» έγραψε:

«Με κάθε επισημότητα και παραδοσιακή τελετουργία πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Σάμου κ.κ. Ευσεβίου. Το πλοίο ΡΟΜΙΛΝΤΑ με το οποίο έφτασε στη Σάμο προσήγγισε πρώτο το Καρλόβασι γενέτειρα του Μητροπολίτη όπου του έγινε παλλαϊκή υποδοχή. Στο λιμάνι της Σάμου βρισκόταν όλοι οι εκπρόσωποι των Αρχών και πλήθος κόσμου. Τον προσφώνησε ο Δήμαρχος Σαμίων Πέτρος Γρύλλος ενώ η πομπή που σχηματίστηκε εν μέσω εκατοντάδων λαού που ζητωκραύγαζε τον κ.κ. Ευσέβιο με χειροκροτήματα και την ιαχή «Άξιος» πορεύτηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου όπου ακολούθησαν τα τελετουργικά με προσφωνήσεις και τελικά τον ενθρονιστικό λόγο του νέου Μητροπολίτη».

Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΕΒΙΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΑΜΟΣΑΤΩΝ. Ένας φλογερός αγωνιστής και υπέρμαχος της Ορθοδοξίας

Ανάμεσα στους χαρισματικούς ιεράρχες του 4ου μ.Χ. αιώνα, που κοσμούν το πνευματικό στερέωμα της Εκκλησίας, είναι και ο τιμώμενος στις 22 Ιουνίου ένδοξος ιερομάρτυς του Χριστού Άγιος Ευσέβιος, ο φλογερός επίσκοπος των Σαμοσάτων, ο οποίος αναδείχθηκε υπέρμαχος της Ορθοδοξίας και σφοδρός πολέμιος των κακοδοξιών του αιρετικού Αρείου. Ο ένθεος ζήλος του, η βαθιά αφοσίωσή του στην αληθινή πίστη, όπως αυτή διατυπώθηκε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, και το αγωνιστικό του φρόνημα στην υπεράσπιση της ορθοδόξου πίστεως, τον κατέστησαν φωτεινό διδάσκαλο και φλογερό αγωνιστή.

Γι’ αυτό και ο Μέγας Βασίλειος, με τον οποίο συνδέθηκε με δεσμούς πνευματικής αγάπης και ειλικρινούς φιλίας, τον ονόμασε «γενναίο φύλακα της πίστεως και σώφρονα προστάτη των Εκκλησιών», ενώ ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος τον εγκωμιάζει ως «στύλο και εδραίωμα της Εκκλησίας» ως «φωστήρα του κόσμου», ως «κανόνα πίστεως, δώρο Θεού και πρεσβευτή της αλήθειας».

Ο Άγιος Ευσέβιος έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορος Κωνστάντιου (337-360), ο οποίος ευνοούσε την αίρεση του Αρείου. Ο πυρπολούμενος από ένθεο ζήλο και αγάπη στην ορθόδοξη πίστη Άγιος Ευσέβιος εξελέγη επίσκοπος στην πόλη Σαμόσατα της Συρίας, η οποία βρισκόταν 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Αντιόχειας. Αγωνίστηκε ως αληθινός, φιλόστοργος και ευσυνείδητος ιεράρχης για τη διάδοση και ενίσχυση της ακραιφνούς χριστιανικής πίστεως σε όλη τη Συρία και διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην εκλογή του Αγίου Μελετίου στον πατριαρχικό θρόνο της Αντιόχειας.

Όταν όμως ο αυτοκράτορας Κωνστάντιος ανακάλυψε ότι ο Μελέτιος όχι μόνο δεν ήταν οπαδός της αίρεσης του Αρείου, αλλά και σφοδρός πολέμιός της, του ζήτησε να του παραδώσει τα πρακτικά της εκλογής του, τα οποία είχαν εμπιστευτεί στον επίσκοπο των Σαμοσάτων Ευσέβιο. Μάλιστα ο αιρετικός Κωνστάντιος απείλησε τον Ευσέβιο ότι θα του κόψει το δεξί χέρι, εάν δεν του παραδώσει τα πρακτικά. Τότε ο γενναίος ιεράρχης του Χριστού απάντησε με παρρησία, ότι δεν πρόκειται να του παραδώσει την απόφαση της εκλογής και να προδώσει την πίστη του, ενώ ταυτόχρονα του άπλωσε και το αριστερό του χέρι, για να του κόψει και τα δύο μαζί. 

Τον Κωνστάντιο διαδέχθηκε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης (360-363), ο οποίος προσπάθησε να εδραιώσει την ειδωλολατρία. Σ’ αυτή την πρόκληση και στον κίνδυνο διάδοσης της λατρείας των ειδώλων ο Άγιος Ευσέβιος φόρεσε στρατιωτική στολή και καλύπτοντας το κεφάλι του με περικεφαλαία, περιόδευσε στη Συρία, τη Φοινίκη και την Παλαιστίνη για να στηρίξει τους χριστιανούς στην αληθινή πίστη, ενώ παράλληλα χειροτόνησε διακόνους και πρεσβυτέρους. Μετά τον θάνατο του Ιουλιανού, ανήλθε στον θρόνο ο αιρετικός Ουάλης (364-378), ο οποίος αφού πληροφορήθηκε την ιεραποστολική δράση του επισκόπου Ευσεβίου, που υπερασπιζόταν με ξεχωριστό ζήλο την ορθόδοξη πίστη και αντιμαχόταν τον αρειανισμό, αποφάσισε να τον εξορίσει στη Θράκη.

00Efsevios04

Όταν όμως ο αγγελιοφόρος του έφερε το διάταγμα της απόφασης της εξορίας του, ο Ευσέβιος του είπε να σιωπήσει και να μην αποκαλύψει σε κανέναν το περιεχόμενο της απόφασης, διότι αυτό θα προκαλούσε την εξέγερση του λαού και θα οδηγούσε στη συνέχεια σε απώλειες χριστιανών και σε απρόβλεπτες συνέπειες. Όμως ένας υπηρέτης, στον οποίο ο Ευσέβιος είχε εκμυστηρευτεί τις προθέσεις του, γνωστοποίησε το σχέδιο του φλογερού ιεράρχου που ήταν να φύγει κρυφά από την πόλη μόλις νυχτώσει. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τον θρήνο και τον οδυρμό των χριστιανών των Σαμοσάτων, οι οποίοι έσπευσαν να μεταβούν στον πορθμό του ποταμού Ευφράτη για να πείσουν τον αγαπημένο τους επίσκοπο να μην εγκαταλείψει το ποίμνιό του και μείνει εκτεθειμένο στους αιρετικούς. Ο γενναίος επίσκοπος τους είπε ότι θα πρέπει να υπακούσουν στην αυτοκρατορική εντολή, η οποία εντάσσεται στο σχέδιο του Θεού, ενώ αρνήθηκε να λάβει από τους χριστιανούς χρυσά νομίσματα, γιατί θα έπρεπε να δοκιμασθεί. Αφού τους ενουθέτησε με τις πνευματικές του συμβουλές, έφυγε για την εξορία. 

Στα Σαμόσατα τοποθετήθηκε από τον Ουάλη ο επίσκοπος Ευνόμιος, ο οποίος είχε ασπασθεί τον αρειανισμό. Όμως ο λαός της πόλης έδειξε τόσο μεγάλη περιφρόνηση προς το πρόσωπό του, ώστε αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τα Σαμόσατα. Το γεγονός αυτό συνέβη, διότι στην πρόσκλησή του προς τους χριστιανούς να εισέλθουν μέσα στο λουτρό, όπου είχε κάνει μπάνιο, οι χριστιανοί αρνήθηκαν, επειδή πίστευαν ότι το νερό ήταν μολυσμένο από την αίρεση του Αρείου, της οποίας οπαδός ήταν ο Ευνόμιος.

Μάλιστα απαίτησαν να αλλάξουν το νερό για να μπουν μέσα στο λουτρό. Τη θέση του Ευνόμιου κατέλαβε ο Λούκιος, ο οποίος ήταν φανατικός υπέρμαχος του αρειανισμού. Μάλιστα αντιμαχόταν με τέτοια σφοδρότητα την ορθόδοξη πίστη, ώστε έπεισε τους άρχοντες να εξορίσουν τους ιερωμένους εκείνους, που υπερασπίζονταν σθεναρά τα δόγματα της ορθοδόξου πίστεως, όπως τον διάκονο Ευόλκιο και τον πρεσβύτερο Αντίοχο. 

00Efsevios05

Στο μεταξύ ο Ουάλης βρήκε απεχθέστατο θάνατο κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας εναντίον των Γότθων το 378 και την αυτοκρατορική εξουσία ανέλαβε ο Μέγας Θεοδόσιος, ο οποίος αποκατάστησε την ελευθερία μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας. Έτσι ο Άγιος Ευσέβιος μετά από τέσσερα χρόνια εξορίας επέστρεψε στα Σαμόσατα και στο αγαπημένο του ποίμνιο, το οποίο τον υποδέχθηκε με απερίγραπτη χαρά και αγαλλίαση. Αμέσως μετά την επάνοδό του προσπάθησε να αποκαταστήσει την εκκλησιαστική τάξη και χειροτόνησε νέους επισκόπους στη Βέροια, στην Ιεράπολη, στην Καλχηδόνα και σε άλλες πόλεις.

Τελευταίο χειροτόνησε τον επίσκοπο Μάριν στην πόλη Δολιχή, στην οποία είχε διαδοθεί η αίρεση του αρειανισμού. Όταν όμως ο Άγιος Ευσέβιος μαζί με τον νέο επίσκοπο έμπαιναν στην πόλη, μια γυναίκα που ήταν πιστή οπαδός του αρειανισμού, πέταξε από μια στέγη ένα κεραμίδι στο κεφάλι του Αγίου Ευσεβίου, το οποίο και τον σκότωσε. Η μαρτυρική τελείωση του φλογερού επισκόπου και ενδόξου ιερομάρτυρος Αγίου Ευσεβίου έλαβε χώρα στις 22 Ιουνίου του έτους 379, που είναι και η ημέρα εορτασμού της πάντιμης μνήμης του. Προτού παραδώσει το πνεύμα του στον δικαιοκρίτη Κύριο, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να δεσμευτούν με όρκους ότι δεν θα τιμωρήσουν τη γυναίκα που διέπραξε τον φόνο. Μ’ αυτό τον τρόπο ο Άγιος Ευσέβιος έλαβε τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου και μιμούμενος τον Ιησού Χριστό, αλλά και τον ένδοξο πρωτομάρτυρα Στέφανο ζήτησε να συγχωρεθούν οι ασεβείς αιρετικοί, οι οποίοι τον φόνευσαν. 

Στο γραφικό και παραδοσιακό Παλαιό Καρλόβασι της Σάμου, το οποίο είναι και η γενέτειρα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου, έχει ανεγερθεί με δική του δαπάνη και μέριμνα περικαλλές παρεκκλήσιο επ’ ονόματι του ομωνύμου και προστάτου του Αγίου. Στον ευρύχωρο προαύλειο χώρο του γραφικού αυτού παρεκκλησίου, το οποίο είναι και ο μοναδικός στον ελλαδικό χώρο καταγεγραμμένος ιερός ναός επ’ ονόματι του Αγίου Ευσεβίου, τελείται κατ’ έτος στις 21 Ιουνίου Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο προσέρχονται πολυάριθμοι πιστοί για να τιμήσουν τον εορταζόμενο ένδοξο ιερομάρτυρα του Χριστού, αλλά και για να προσευχηθούν υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως του από του έτους 1995 Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών. 

Στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, όπου η ορθόδοξη χριστιανική πίστη αποδυναμώνεται και συχνά περιθωριοποιείται, προβάλλεται ο Άγιος Ευσέβιος, ο ενάρετος, φιλόστοργος και μαρτυρικός ιεράρχης των Σαμοσάτων με την άσβεστη φλόγα της πίστεως και τον ένθεο ζήλο του, ως εμπνευστής και καθοδηγητής στην ορθόδοξη πνευματική μας πορεία και στον επαναπροσδιορισμό της χριστιανικής μας πίστεως, η οποία θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από πλάνες, προλήψεις και αιρετικές διδασκαλίες, ώστε με τις πρεσβείες του να αξιωθούμε και εμείς της Θείας Χάριτος, όπως αξιώθηκε Εκείνος. 

Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος 

Εκπαιδευτικός 

VKDMarket

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος. Μεγάλο

Περισσότερα »
Κορωνοϊός: Πρώτο «καμπανάκι» ΕΟΔΥ -2 νεκροί & 97 νέα κρούσματα το τετραήμερο. ΠΟΥ: Η πανδημία επιδεινώνεται παγκοσμίως

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι διασωληνωμένοι – 2.186 νέα κρούσματα

Σήμερα ανακοινώνουμε 2.186 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 109.655, εκ

Περισσότερα »