Σύσκεψη στους Μυτιληνιούς για το νέο ΚΥΤ. Πολλά ειπώθηκαν, ο καιρός θα δείξει…

Σύσκεψη στους Μυτιληνιούς για το νέο ΚΥΤ. Πολλά ειπώθηκαν, ο καιρός θα δείξει…

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Μυτιληνιών το Σάββατο απόγευμα (22/06), με θέμα τη μελλοντική λειτουργία του νέου ΚΥΤ στην περιοχή «Ζερβού» των Μυτιληνιών. Μια σύσκεψη που προκάλεσε η Δημοτική Κοινότητα Μυτιληνιών και είχαν κληθεί να παραστούν όλοι οι εν ενεργεία φορείς του τόπου, αλλά και οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, όπως επίσης και οι υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Από αυτούς που κλήθηκαν, δεν παρέστησαν όλοι, ενώ για μια τέτοια σοβαρή σύσκεψη με το συγκεκριμένο θέμα που ταλανίζει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σχεδόν όλο το Δήμο Ανατολικής Σάμου, ελάχιστοι ήταν αυτοί που παραβρέθηκαν. Γιατί αν εξαιρέσουμε τους θεσμικούς που βρέθηκαν εκεί, οι πολίτες ήταν ελάχιστοι.

Η σύσκεψη διήρκησε περίπου 2,5 ώρες, ακούσθηκαν διάφορες απόψεις, που η μία διέφερε από την άλλη, ίσως οι απόψεις των τριών υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ ήταν πιο κοντά, ενώ αυτό που αποφασίσθηκε ήταν μεγάλο δικηγορικό γραφείο των Αθηνών ν’ αναλάβει την υπόθεση δημιουργίας του νέου ΚΥΤ και να προβεί στις ενέργειες εκείνες ώστε να σταματήσει η κατασκευή του. Τα χρήματα που απαιτούνται, λέχθηκε ότι θα μαζευτούν με πρωτοβουλία της Κοινότητας Μυτιληνιών και ίσως ζητηθεί να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να ζητηθούν χρήματα από τον Δήμο Σάμο. Ακούσθηκε και η άποψη του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη, ώστε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών ν’ αναλάβει δωρεάν την υπόθεση.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε εν συντομία μερικά από αυτά που ανέφεραν όσοι ζήτησαν τον λόγο, ενώ υπήρξαν και οι σχετικές «μουρμούρες» από ορισμένους που είπαν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι φιάσκο και τα πάντα έχουν προαποφασισθεί.

00MytilinioiSiskepsi02

Γιώργος Ελευθερόγλου (Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Μυτιληνιών): Θέλω να σας ενημερώσω ότι σε συνεννόηση με νομικούς των Αθηνών, από την επομένη των δημοτικών εκλογών μέχρι και σήμερα, εκεί που ήμουν απελπισμένος είδα μια ακτίνα φωτός. Με ενημέρωσαν από μεγάλη δικηγορική εταιρεία ότι μπορεί να γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της δημοπρασίας. Προτείνω την άμεση κινητοποίηση είτε με την παραπάνω δικηγορική εταιρεία, είτε οποιαδήποτε άλλη το ταχύτερο δυνατόν γιατί αν κατοχυρωθεί το έργο σε κάποιον εργολάβο, ούτε η νέα κυβέρνηση που έρχεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα μπορέσει να το αποτρέψει.

Γιατί ο εργολάβος θα ζητεί διαφυγόντα κέρδη πολλών εκατομμυρίων. Άποψη είναι, προσφυγή στο συμβούλιο της Επικρατείας πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη. Έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά της ανευθυνότητες, τις κωλυσιεργίες, τις παραστάσεις από συλλόγους και φορείς στην Αθήνα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κινητοποιούμεθα για το πρόβλημα του μεταναστευτικού. Σας υπενθυμίζω την περσινή μεγαλειώδη και ανεπανάληπτη συγκέντρωση-διαμαρτυρία στην πλατεία των Μυτιληνιών στις 4 Ιουλίου 2018, όταν με την μεγαλειώδη παρουσία χιλιάδων συμπολιτών από όλη τη Σάμο και τη συμμετοχή όλων των φορέων, αποτρέψαμε την μετατροπή του στρατοπέδου ’’ΜΟΣΧΟΝΑ’’ σε καταυλισμό που επιχειρούσε το Υ.Μ.ΠΟ. Τώρα η κυβέρνηση πιστή στο δόγμα της ενσωμάτωσης των παράνομων μεταναστών στη σαμιώτικη κοινωνία, επιχειρεί και πάλι, 4χλμ πιο μακριά, να εγκλωβίσεις τους χιλιάδες αυτούς ανθρώπους εδώ στους Μυτιληνιούς και μάλιστα με ένα έργο που δείχνει καθαρά ότι θέλουν να κατασκευάσουν μία νέα πόλη μεταναστών, αρκετά μεγαλύτερη από το Βαθύ ή τους Μυτιληνιούς.

Είμαστε κάθετα αντίθετα όλοι στη δημιουργία δεύτερου ΚΥΤ στη Σάμο. Μόνιμο αίτημα η αποσυμφόρηση και το κλείσιμο, να απεμπλακούν τα νησιά μας από τη διαχείριση του μεταναστευτικού και να φυλαχτούν τα σύνορα μας.

Νίκος Κατρακάζος (Αντιπεριφερειάρχης Σάμου): (Απαντώντας σε επιστολή του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Μπελαβίλα) ο κ. Κατρακάζος είπε…)

Η μομφή που διαχειριστήκαμε όλοι εμείς, του τόπου μας για πλουτισμό και συμφέροντα, το ζήσαμε όλο αυτό το διάστημα. Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση αλλά και κάποιοι που βρίσκονται εδώ τα είχαν καραμέλα. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες ότι φτάσαμε στο σημείο να παρουσιαστεί στην τοπική κοινωνία και να το πιστέψει η τοπική κοινωνία, ότι το πρόβλημα του μεταναστευτικού λύνεται με ένα τρόπο, να φύγει το ΚΥΤ από το Βαθύ και να πάει στους Μυτιληνιούς και λύνεται το πρόβλημα.

Θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι η λύση του μεταναστευτικού για το νησί μας, δεν είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός του Hot Spot. Η λύση είναι αυτό που με πολύ κόπο καταφέραμε να συμφωνήσουμε ότι κανένα νέο Hot Spot πουθενά στο νησί, να κλείσει στο Βαθύ, γιατί είναι εύκολο να εμπορεύεσαι την αγωνία και τον κόπο των κατοίκων του Βαθιού. Είναι πολύ δύσκολο όμως να κλιθείς να πάρεις θέση ευθύνης και να βρεις λύση. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να λυθεί το θέμα με την υφιστάμενη κυβέρνηση και πιστεύω ότι και πολύ δύσκολα θα λυθεί και νομικά. Δυστυχώς είναι θέμα βούλησης της κυβέρνησης να δώσει λύση στην κατεύθυνση που λέμε εμείς.

Κώστας Τζίχας (Δημοτικός Σύμβουλος): Η θέση μας είναι σταθερή και ξάστερη, κανένα Hot Spot στο νησί, να κλείσει το υπάρχον, οι άνθρωποι αυτοί να μεταφέρονται στην Ηπειρωτική Ελλάδα σε δομές, να γίνονται όλες οι διαδικασίες και από εκεί να παίρνουν τα χαρτιά τους και να φεύγουν για όπου δικαιούνται. Είναι άνθρωποι και όχι λαθροεισβολείς και έχουν τα δικαιώματα που έχουν οι πρόσφυγες και υπάρχουν οι υπηρεσίες που θα αποφανθούν αν έχουν αυτά τα δικαιώματα αλλά το κάνουν αργά, καθυστερημένα. Θα παλέψουμε βάση το κοινό πλαίσιο που έχουν αποφασίσει οι φορείς της Σάμου και το δημοτικό συμβούλιο στα αιτήματα που αρχικά ανέφερα. Χρειάζονται μαζικές κινητοποιήσεις, λαϊκές κινητοποιήσεις και όχι προσφυγές, ας μην περιμένουμε από εκεί τη λύση.

00MytilinioiSiskepsi03

Παναγιώτης Νεοφώτιστος (ΓΓ Εργατικού Κέντρου Σάμου):

Συνέχεια του αγώνα όλου του Σαμιώτικου λαού έτσι όπως εκδηλώθηκε στις 7 Φλεβάρη, συνεχίστηκε και θα συνεχίζεται μέχρις ότου αυτά τα αιτήματα μας γίνουν πράξη. Ίσως θα είναι λάθος η 6μηνη παράταση γιατί θα δώσει τη δυνατότητα να αποφύγουν το πρόβλημα και να κάνουν αυτά που ξέρουν. Τα κόμματα που κυβερνούν και που θα κυβερνήσουν να πάρουν συγκεκριμένη θέση και να μας πουν τι λένε.

Ιωάννα Καραγιάννη (Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ): Η Σάμος είναι μία και κοινός στόχος δικός μου αλλά και της παράταξης την οποία εκπροσωπώ, όλο το νησί να ανακάμψει. Για να γίνει αυτό απαιτείται σωστή διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Εισπράττω την αγωνία, την δυσαρέσκεια για τη δημιουργία 2ου ΚΥΤ αυτή τη φορά στους Μυτιληνιούς. Οι βασικοί άξονες που πρέπει να κινηθούμε: Διαχωρισμό σε νομίμους και μη σε όσους αιτούνται άσυλο.

Οι παράνομα εισερχόμενοι στη χώρα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα τους απευθείας, εντατικοποίηση των ελέγχων νομιμοποιητικών εγγράφων. Η διάρκεια εξέτασης ασύλου θα πραγματοποιείται το πολύ μέσα σε 25 ημέρες. Έλεγχος και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας των ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτήσεων για το μεταναστευτικό, πλήρη διαφάνεια στη διαχείριση χρημάτων. Απαιτούμε τη συνδρομή της Ε.Ε. για την άριστη φύλαξη μέσω σύγχρονων σωστικών μέσων και εντατικών περιπολιών των θαλάσσιων συνόρων που σαφέστατα ύπαρχου και λόγω γεωγραφικού προσδιορισμού είναι δύσκολο να φυλαχτούν. Διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους ανθρώπους, τις οικογένειες και τα παιδιά που μένουν στο ΚΥΤ. Η δημιουργία τάξεων υποδοχής στα σχολεία για την ομαλή ενσωμάτωση στα σχολεία , όσων παραμένουν στη χώρα ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μέχρι να είναι εφικτή η επιστροφή τους.

Χριστόδουλος Στεφανάδης (Υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ): Πράγματι η κυβέρνηση με την ιδεοληψία και την αδυναμία έφερε σε αυτή την κατάσταση το νησί. Υποβάθμισε τις ζωές μας και δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Η οργή του λαού εκφράζεται σε μια ενιαία άποψη και στάση από όλους μας. Το ερώτημα είναι, ότι συγκέντρωση και να γίνει, όσα ψηφίσματα και να γίνουν, όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση, που είναι απερχόμενη, δεν μπορεί να σταματήσει η να μεταθέσει την ημερομηνία του διαγωνισμού.

Μην υποτιμούμε την δικαιοσύνη, πιστεύω ότι για να δοθεί λύση πρέπει να υποστηριχτεί αυτό που είπε ο κ. Ελευθερόγλου. Όχι άλλο Hot Spot, ταχύτατες διαδικασίες και κατάργησης των υπαρχόντων. Μία προσφυγή για μια διαταγή αναστολής πρέπει να γίνει για να σταματήσει η διαδικασία προτού αλλάξει η κυβέρνηση.

Νίκος Στεφανής (Υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ): Γνωρίζεται ότι από το 2015 που ξεκίνησε η μεταναστευτική κρίση στο νησί μας, ήμουν αντίθετος σε όποια ενέργεια γινόταν, σε ότι είχε κακό αποτέλεσμα που το βλέπουμε τώρα. Δυστυχώς ο απερχόμενος βουλευτής μας επέλεξε να μην είναι υποψήφιος για να μην σας κοιτάει στα μάτια όπως σας κοιτάω εγώ αυτή τη στιγμή.

Δυστυχώς για εμάς δεν είναι εδώ για να του πούμε γιατί δεν κάνατε αυτό που ζητούσαμε και εμείς, την διάσπαση της Σάμου σε δύο δήμους; Δεν απείλησε ούτε με βέτο ότι θα παραιτηθεί, δεν το έκανε γιατί είχε σχέδιο για να μαυρίσει τις ψυχές μας. Το ΚΥΤ δεν θα πάει πουθενά, δεν θα γίνει άλλο, αλλά θα κλείσει και θα γίνει κέντρο κλειστής δομής και ταχείας σύστασης. Το κέντρο στην πόλη της Σάμου πρέπει να κλείσει, η πρωτεύουσά μας δεν μπορεί να έχει τα χάλια που έχει τώρα.

00MytilinioiSiskepsi04

Βάσω Βρυνιώτη (Υποψήφια Βουλευτής ΚΚΕ): Η θέση του ΚΚΕ είναι καθαρή και σταράτη εδώ και πολλά χρόνια και συμπυκνώνεται στο εξής: Όχι Hot Spot στα νησιά του Αιγαίου, όχι Hot Spot και στη Σάμο. Να μην δημιουργηθεί κανένα άλλο και πρόσφυγες και μετανάστες να μπορούν να μεταφέρονται στις χώρες που επιθυμούν με ταξιδιωτικά έγγραφα και όχι να είναι διωγμένοι. Προέρχονται από χώρες που υπάρχει φτώχια, πείνα, εξαθλίωση και πόλεμος σε άλλες περιπτώσεις. Διαφωνούμε σε οποιοδήποτε στρατόπεδο συγκέντρωση, όπου και να είναι αυτό και απεγκλωβισμό των ανθρώπων.

Λευτέρης Κούμας (Υποψήφιος Βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ.): Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι έχουμε μία ένταση, έναν φόβο να εκφραστούμε για ένα θέμα το οποίο έχει κατασταλάξει στο μυαλό μας. Αυτό που πρέπει να προωθήσουμε εμείς, είναι ότι όλα τα κόμματα, Δήμος, Περιφέρεια, είναι το εξής αυτονόητο, δεν μπορούμε παρά να έχουμε στα νησιά μας ΚΥΤ ταχείας παραμονής, μια φροντίδα στους ανθρώπους. Σε αυτό θα πρέπει να συνταχθούμε όλοι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ο πρώτος προορισμός και να γίνεται η αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και το κυριότερο να προωθήσουμε την ιδέα του αναλογικού καταμερισμού. Δεν πρέπει να διχαζόμαστε μεταξύ μας γι αυτό το θέμα.

Γιώργος Στάντζος (Νέος Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου): Οι Μυτιληνιοί είναι μια κωμόπολη που της αξίζουν πολλά, παίρνει θέσεις και αντιστέκεται σε πολιτικές επιλογές. Κάτι το πολύ ανησυχητικό είναι η ένταση η οποία υπάρχει για ένα κοινό τόπο. Η Σάμος έχει υποφέρει, από λανθασμένες επιλογές. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι αδύνατον να αποδεχτούμε το παρόν και το μέλλον όπως προδιαγράφεται του νησιού μας. Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο γιατί δεν έγινε; Σήμερα υπάρχει διοίκηση στο νησί, υπάρχει δήμαρχος, υπάρχει δημοτικό συμβούλιο. Η λαϊκή μάζωξη είναι κάτι πολύ σημαντικό πολιτικό γεγονός. Βολεύει όμως την σημερινή κατάσταση να είναι ένα Βαθύ υπό κατάληψη, μια Σάμος υπό κατάληψη.

Το ότι βρίσκομαι εδώ δεν σημαίνει ότι ενστερνίζομαι τις ακραίες τοποθετήσεις του κ. Ελευθερόγλου. Εδώ και τώρα κλείσιμο της ντροπής για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για όλους μας. Ο πληθυσμός πρέπει να μεταφερθεί άμεσα, με προτεραιότητα των ευάλωτων ομάδων στην Ηπειρωτική χώρα. Τα σύνορα είναι δυνατόν να φυλαχτούν και να μη ανοίξει άλλο Hot Spot με αυτά τα χαρακτηριστικά. Αυτό το κάλεσμα είναι κλίμα ενότητας, κλίμα ενάντια στην ξενοφοβία.

00MytilinioiSiskepsi05

Γιώργος Κολλάρος (Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου): Εκτός από τον απεγκλωβισμό, εδώ και χρόνια υπήρχε η διοικητική απέλαση. Αν κάποιος δεν είχε τις απαραίτητες νόμιμες προϋποθέσεις παραμονής αιτήματος, με υπογραφή του αστυνομικού διευθυντού έφευγε πίσω στη χώρα του. Σήμερα αυτό δεν υπάρχει. Αν δεν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και σε αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε τα ίδια φαινόμενα.

Κόμμα ΕΠΑΜ – ΑΚΚΕΛ: ΚΥΤ πρέπει να υπάρχει στη Σάμο, το υπολογίσαμε περίπου στα 700 άτομα και αν ίσχυε το διεθνές δίκαιο ήταν θέμα χρόνου και σε 15 μέρες να ταυτοποιούνται, να τους περιθάλπεις και τους δίνεις στην Ύπατη Αρμοστεία να τους βγάλει τα ταξιδιωτικά έγγραφα και να φύγουν.

Υπεύθυνη Μετ. πολιτικής ΕΠΑΜ: Στα ακριτικά νησιά όχι ΚΥΤ, κέντρο μόνο καταγραφής και ολιγοήμερης παραμονής, όσοι χρήζουν διεθνής προστασίας και είναι πρόσφυγες να παίρνουν τα χαρτιά τους και να φεύγουν και όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά να γυρνούν πίσω.

Νίκος Μάρκου (Νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος): Ξεκινάμε έναν αγώνα νομικό για να μπλοκάρουμε αυτή τη δημοπράτηση. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουμε αυτή τη διαδικασία;

Αλέξανδρος Λυμπέρης (Νέος Δήμαρχος Δυτικής Σάμου): Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα όλου του νησιού, εμείς λοιπόν σαν κάτοικοι Δ. Σάμου συμπαραστεκόμαστε από την πρώτη στιγμή στους όποιους αγώνες και κινητοποιήσεις που έχουν γίνει. Θα είμαστε κοντά σας, θα στηρίξουμε την όποια προσπάθεια, θα συμφωνήσουμε στις αποφάσεις που θα πάρουν τα όργανα και στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν γιατί θέλουμε να συμβάλουμε στην λύση του προβλήματος.

Η υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Σάμου γιατί η υγεία έχει υποβαθμιστεί σε όλο το νομό. Όλοι συμφωνούμε απλά να βρούμε τον τρόπο ώστε να διεκδικήσουμε σωστά και να έχουμε αποτέλεσμα.

Πολυκράτης Κωνσταντινίδης (εκπρόσωπος πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληνιών): Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε συμφιλιωθεί με το θέμα αναγκαστικής μετανάστευσης, όσο ως πολίτες δεν μάθουμε τι σημαίνει μετανάστης, δεν καταλάβουμε τι σημαίνει μετανάστευση θα ανακυκλωνόμαστε και θα κάνουμε αυτή την κουβέντα της μικροπολιτικής.

Γιάννης Βέττας (Νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος): Εάν δεν ενωθούμε όλοι σαν Σαμιώτες, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα. Ασχολούμαστε με αυτό το θέμα 15-20 χρόνια. Είναι μια φωτιά που απλώνεται συνέχεια . Αν δεν είμαστε ενωμένοι θα κάψει όλο το νησί.

Kotsiras Arvanitaki MEDIA 140x760pxl v02

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου και ταρακούνησε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά

Περισσότερα »
Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας - Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Κορωνοϊός: Ο νέος χάρτης υγειονομικής ασφάλειας – Οι κόκκινες και πορτοκαλί περιοχές

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, δηλαδή στο «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, ανακοίνωσε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή

Περισσότερα »