Σύσκεψη στο Δημαρχείο Σάμου για το μεταναστευτικό/προσφυγικό: Συμφωνήσανε ότι συμφωνούν… Οι λύσεις αναζητούνται στο κινηματογραφικό «Coming soon»

Στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Σάμου, σήμερα Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017, για  το προσφυγικό ζήτημα και το μεταναστευτικό πρόβλημα επιβεβαιώθηκε η επιτακτική ανάγκη της υλοποίησης από την Κυβέρνηση της άμεσης αποσυμφόρησης του νησιού. Πολλές απόψεις, πολλές περιγραφές, πολλές αναλύσεις, αλλά πουθενά σοβαρές προτάσεις και άμεση λύση του προβλήματος. Κάτι σαν το κινηματογραφικό «Coming soon”

Μετά από την άμεση ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ , που με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σάμου συνεκλήθη την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017, η οποία ζητά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Χώρας  και με τους αρμόδιους Ευρωπαίους Επιτρόπους μεγιστοποιείται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο η άσκηση πίεσης για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αλλά και από την δοκιμασία που υφίστανται όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Σάμου, της Χίου, της Λέσβου, της Λέρου και της Κω.

Η αναφορά και η παρουσίαση των 12 διαφορετικών αρμοδιοτήτων που διέπουν το λεγόμενο Hot Spot χωρίς να υπάρχει σε αυτή ούτε μια αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού (Δήμου Σάμου), αποδεικνύει την πλήρη αδυναμία του Κράτους και την διαχειριστική ανεπάρκεια επίλυσης ενός ανθρωπιστικού ζητήματος που προφανώς ξεπερνά τα εθνικά και ευρωπαϊκά όρια.    

Στην σύσκεψη, πέραν του Δημάρχου Σάμου, παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Σάμου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Σάμου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι, Επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων, Δημοτικοί και Περιφερειακοί  Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της 79 ΑΔΤΕ, του Λιμεναρχείου Σάμου, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Σαμίων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, εκπρόσωποι της Ένωσης Αστυνομικών Σάμου, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, ο Συντονιστής πεδίου του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Κ.Υ.Τ. Σάμου,  εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου, εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων,  εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και της Νομαρχιακής ΑΔΕΔΥ Σάμου.

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος είπε ότι «όλα όσα θα συζητηθούν, θεωρώ τον βουλευτή υπεύθυνο να τα μεταφέρει στον Υπουργό. Δεν μπορεί τα νησιά να επωμίζονται όλο το βάρος και οι ευρωπαϊκές χώρες να μη δέχονται πρόσφυγες. Η Υπηρεσία Ασύλου ελάχιστα κάνει όταν οι άλλες χώρες διεκπεραιώνουν μεγαλύτερους αριθμούς ανά εβδομάδα. 700 εκατομμύρια έχουν δοθεί για το μεταναστευτικό (500 εκ. είναι ακόμα αδιάθετα, όταν όλοι οι Δήμοι έχουν λάβει 4,9 εκ. Το αίτημά μας είναι η αποσυμφόρηση και όχι να πάρουμε χρήματα. Θεωρώ τη σημερινή συνάντηση πολύ σημαντική. Ζητάμε άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και πρέπει σήμερα όλοι οι φορείς να εκφρασθούν ελεύθερα. Θέλουμε ν’ αποφύγουμε τις κορώνες και εργαζόμαστε για το καλύτερο.».

Δημήτρης Σεβαστάκης: «Πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση του νησιού και διασπορά στην ενδοχώρα. Κάτι που θα πρέπει να το διεκδικήσουμε. Και βοηθά και τους δύο. Και τους μόνιμους κατοίκους και αυτούς τους ανθρώπους. Η άποψη της κοινωνίας θα καταγραφεί και αύριο που με τους βουλευτές των άλλων νησιών έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Τόσκα θα τη μεταφέρω».

00Metastaftiko04

Νίκος Κατρακάζος: «Η πρωτοβουλία του Δήμου είναι θετική. Υπάρχει μια κυβέρνηση. Περίμενα από την Κυβέρνηση να έρθει εδώ να μας πει τι θα κάνουμε. Έχουμε εκρηκτική αύξηση των ροών και δεν έχει σημασία αν έχουμε τουρισμό. Δέκα μέρες ασχολούμαστε με επιστολές και όχι με την αποσυμφόρηση. Άραγε άλλη Σάμο ξέρουμε εμείς και άλλη η Κυβέρνηση; Ποια εικόνα έχετε εσείς κ. Βουλευτά; Και η ερώτησή μου δεν έχει την παραμικρή μομφή».

Δημήτρης Μηλίγκος: «Κυρίαρχο σύνθημα πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση. Με ποιο τρόπο, με ποια διαδικασία θα γίνει κάτι τέτοιο. Σκοπός είναι να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Είχαν κοπεί οι γέφυρες. Δημάρχου, Αντιπεριφερειάρχη και Κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να δώσουμε λύση μόνοι μας, αλλά κόπηκαν οι γέφυρες και από την Κυβέρνηση. Προτείνω τα εξής: 1. Τα τρία νησιά ενωμένα να διεκδικήσουν συντεταγμένα. 2. Ο Βουλευτής να διεκδικήσει στη Βουλή και το Υπουργείο το τι θέλουμε. 3. Να πάμε και στην Ευρωβουλή. Δεν θέλουμε τα νησιά μας να είναι χώρος προφυλάκισης ανθρώπων».

Κώστα Τζίχας: «Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην κοινωνία. Υπάρχει στο ΚΥΤ μεγάλος πληθυσμός με πολλά προβλήματα χωρίς φως στον ορίζοντα.. ΚΥΤ με πολλά προβλήματα (χωρίς επάρκεια νερού και χωρίς καθαριότητα) με πολλά ασυνόδευτα παιδιά. Πως θα συμπεριφερθούν, τι θα κάνουν; Σίγουρα υπάρχουν και οι παραβατικοί. Που πρέπει να ψάξουμε; Που πρέπει να βρούμε απαντήσεις; Δεν μπορεί αυτός ο πληθυσμός να μένει εδώ. Η λύση δεν βρίσκεται από τη Σάμο να πάνε στην Αθήνα. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην του ΚΚΕ είναι ικανοποιημένες με αυτό που γίνεται. Και θα πρέπει επιτέλους να περιοριστεί η φημολογία και η τερατολογία».

Χρήστος Χατζηχριστοδούλου: « Χρειάζεται άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Δεν θέλουν να εγκλωβίζονται. Αν μπορείτε να το κάνετε όλα εντάξει, αν όχι υπάρχει πρόβλημα. Δεν θέλουμε κανένα αντισταθμιστικό μέτρο, θέλουμε να χτυπάτε το χέρι στο τραπέζι  και να διεκδικείτε».

Αντώνης Σίμος: «Δεν πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση, αλλά απομάκρυνση. Πρέπει το κέντρο να φύγει από το νησί. Μουσουλμανικοί πληθυσμοί δεν χωρούν στα νησιά. Το Αιγαίο αποτελεί πρώτη γραμμή άμυνα αν κάτι γίνει με την Τουρκία. Προτείνω να μπει μπροστάρης ένας φορέας και να γίνει τοπικό δημοψήφισμα και ν’ αναδειχθεί περισσότερο το ζήτημα».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Κυριαζής είπε να παραιτηθεί ο βουλευτής, ενώ ο κ. Αντώνης Σίμος είπε να παραιτηθούν όλες οι αρχές. Θέλουμε ή δεν θέλουμε το ΚΥΤ;

Γιώργος Κυριαζής (πρόεδρος επιμελητηρίου): «Τι αποφάσεις θα πάρουμε; Αυτά που υποσχέθηκαν δεν έχουν τηρηθεί. Πρέπει να γίνουμε πιο δραστήριοι. Δεν υπάρχει άλλη υπομονή. Πρέπει να υπάρξει δράση».

Νίκη Βεργίνη (Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου):  Το προσωπικό της Αστυνομίας συμμετέχει διαχειριστικά στην καταγραφή και στη φύλαξη του ΚΥΤ. Ο κύριος σκοπός είναι να προληφθεί όλη αυτή η παραβατικότητα που επιδεικνύεται από ορισμένους και κάνοντας τα πάντα για να αισθάνονται οι συμπολίτες μας ασφαλείς.

Αντώνης Ραπατζίκος (Υπολιμενάρχης Σάμου): «Το προσωπικό του Λιμενικού δίνει καθημερινά μεγάλη μάζη για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Τον Αύγουστο του 2017 είχαμε 1.208 πρόσφυγες και μετανάστες, το Σεπτέμβριο 983, ενώ τον Οκτώβριο, μέχρι και σήμερα ο αριθμός ανέρχεται στους 68″.

00Metastaftiko02

Σωκράτης Γιαννόπουλος (Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου): «Η υπηρεσία του έχει κληθεί σε 8 περιστατικά πυρκαγιών στο ΚΥΤ, ενώ παραμένει εντός του κέντρου για προληπτικούς λογούς ένα όχημα της υπηρεσίας. Οι δε προανακρίσεις για τις 8 πυρκαγιές ρίσκονται δε εξέλιξη».

Λάζαρος Θεόφιλος (Διοικητής Νοσοκομείου Σάμου): « Αντιμετωπίζουμε την όλη κατάσταση στα πλαίσια του δυνατού. Το Νοσοκομείο έχει υποστεί για το έτος  2016 επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του από τις υπηρεσίες  προς τους  πρόσφυγες και τους μετανάστες, 20%, ενώ για το 9μηνο του 2017 η επιβάρυνση φτάνει στο 50%. Το 2016 διακομίσθηκαν για περίθαλψη και πρώτες βοήθειες 5.380 άτομα με το κόστος να φτάνει  στα 180.000 ευρώ, ενώ το 2017 πάνω από 7.000 με το κόστος  να ανέρχεται στις  220.000 ευρώ. Επιδίωξή μας είναι οι ροές να μπούν σε μια κανονικότητα. Έρχονται πλέον οργανωμένα».

Στο σημείο αυτό ο Διοικητής του Νοσοκομείου δέχθηκε «λεκτική επίθεση» από παρευρισκόμενους πολίτες, διότι όπως είπαν δεν μπορεί οι πρόσφυγες – μετανάστες να εξετάζονται αμέσως κι εμείς για ένα ραντεβού μετά από ένα τρίμηνο.

Νίκος Ταμπαχανιώτης (Διευθυντής Β΄θμιας Εκπαίδευσης Σάμου): «Υπάρχουν 15 με 17 παιδιά στα Γυμνάσια της Σάμου (πόλης) ειδικά από τη Συρία και το Ιράκ και κηδεμόντας αυτών των παιδιών είναι ο Εισαγγελέας. Ένα ποσοστό από αυτά τα παιδιά θα μείνει, αυτό είναι σίγουρο».

Γιώργος Κολλάρος (πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου): «κ. Δήμαρχε ως πρώτος πολίτης αυτού του τόπου έχετε τη δύναμη στα χέρια σας. Έχετε μεγάλη δύναμη. Το πρόβλημα είναι πληγή. Οι ροές είναι συνεχόμενες. Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση. Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι πρόσφυγες. Ήρθαμε εδώ για να βρούμε λύσεις και να πάρουμε αποφάσεις. Αλλά δυστυχώς τίποτα. Πρέπει να εφαρμοστεί ο Νόμος 4375. Ρωτάω τις υπηρεσίες ασύλου γιατί δε φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι. Γιατί δεν γίνονται επαναπροωθήσεις. Η Σάμος εν αντέχει άλλο. Είναι θέμα επιβίωσης. Έχουμε ωραίο τόπο, αλλά δυστυχώς όχι καλούς ανθρώπους».

Μανώλης Νεοφώτιστος (Εργατικό Κέντρο Σάμου): «Τη δύναμη την έχει ο λαός. Ο Βουλευτής και ο Δήμαρχος δεν έχουν την ικανότητα. Δεν είναι λύση να φύγουν από δω και να πάνε αλλού. Ψυχραιμία και όλοι να παίρνουν τα έγγραφα και να φεύγουν».

00Metastaftiko03

Μιχάλης Μωραϊτης (Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας): «Κατέγραψα τη λέξη απομάκρυνση. Πρέπει άμεσα να δούμε τι θα γίνει με το πρόβλημα. Η φήμη να έρθει πλωτό μέσο μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει νόμιμα και συντεταγμένα. Όλα αυτά τα χρόνια κανένα πρόβλημα δεν σημειώθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Ίσως παρεξηγήθηκε η καλοσύνη των Σαμίων και θα πρέπει να γίνει η άμεση αποσυμφόρηση του HOT SPOT».

Δέσποινα Χατζηανδρέου (Σύλλογος Ξενοδόχων): «Προσφυγικό / μεταναστευτικό και τουρισμός δεν πηγαίνουν μαζί. Ή άνοδος του τουρισμού δεν έγινε τυχαία. Δουλέψαμε πολύ φέρνοντας πολλούς δημοσιογράφους για ν’ αναδείξουν τον τόπο μας. Αυτοί τη στιγμή έχουν δοθεί 1.000 κρεβάτια σε διάφορους. Άρα λείπουν 1.000 τουρίστες».

Νίκος Στεφανής (Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων): «Ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό. Αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αν κάτι δεν πάει καλά στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο Γενάρης είναι κοντά. Χτυπήστε το χέρι σας στο τραπέζι ότι υπάρχει πρόβλημα».

Γιώργος Τσαρμπόπουλος (Senior Liaison Officer – Ύπατη Αρμοστεία): « Όλοι θέλουμε την αποσυμφόρηση και δουλεύουμε γι’ αυτό. Βοηθάμε πολύ στην επανένωση των οικογενειών και στην ανακούφισή τους. Πληρώνουμε πολλά. Η εύρεση των διαμερισμάτων για κατοικία από αυτούς τους ανθρώπους έχει μια ιδιαιτερότητα. Να μειωθούν οι εντάσεις. Η κατάσταση στο ΚΥΤ είναι απαράδεκτη. Και σε λίγο καιρό θα έχουμε βροχές. Αξιοπρέπεια για τους πρόσφυγες όταν κατοικούν σε διαμερίσματα. Και είναι καλό και για τη Σαμιακή κοινωνία».

Η πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου κα Μαρία Μαυρίδου αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχουν στην Αστυνομία, ενώ διαμήνυσε για ακόμα μια φορά ότι οι Σαμιώτες πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς πλήν όμως οι εποχές έχουν αλλάξει και θα πρέπει όλοι να είμαστε «υποψιασμένοι»

Αλέξης Κομνηνός 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Βασίλης Πανουράκης: «Όλοι λίγο – πολύ, είτε Νομάρχες είτε Αντιπεριφερειάρχης, έβαλαν το λιθαράκι τους για να πάνε μπροστά τα νησιά μας»

Βασίλης Πανουράκης: «Όλοι λίγο – πολύ, είτε Νομάρχες είτε Αντιπεριφερειάρχης, έβαλαν το λιθαράκι τους για να πάνε μπροστά τα νησιά μας»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ του νησιού ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης για τον έναν χρόνο παρουσίας και διοίκησης στον Β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Περισσότερα »