Συντονίζουν Πυροσβεστικά την Κρήτη… από τη Σάμο! Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν αξιωματικοί των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης

Συντονίζουν Πυροσβεστικά την Κρήτη... από τη Σάμο! Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν αξιωματικοί των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης

Τέθηκε σε διαβούλευση και προκάλεσε (αμέσως) αντιδράσεις, το σχέδιο νόμου για τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος θα εδρεύει στην μακρινή… Σάμο και θα έχει υπό την εποπτεία του την Κρήτη καθώς και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου (βορείου και νοτίου).

Ήδη στις τάξεις των 100 αξιωματικών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια.
Το σχέδιο νόμου που φέρει τον τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της ΓΓΠΠ, αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις», παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της της ΕΝ.Π.Ε (Ένωση Περιφερειών).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση της έδρας του Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος στη Σάμο έχει βρει αντίθετους τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, κι άλλους “γαλάζιους” βουλευτές του νησιού, όπως την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Μάξιμο Σενετάκη και τον Γιάννη Κεφαλογιάννη. Οι 100 αξιωματικοί της Κρήτης ζητούν την μεταφορά της έδρας του Υποστράτηγου Συντονιστή από την Σάμο στο Ηράκλειο.

Το αίτημά τους στοιχειοθετείται πλήρως

Είναι απολύτως λογικό ότι η Κρήτη, ως το μεγαλύτερο νησί της χώρας, των 1.000 πυροσβεστών, των 100 αξιωματικών και των 30 Υπηρεσιών (μεταξύ των οποίων ένα πυροσβεστικό καράβι στο Ηράκλειο και δύο Πυροσβεστικοί Σταθμοί στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων), να έχει περισσότερες και μεγαλύτερες ανάγκες έναντι της Σάμου των δύο Υπηρεσιών και των 97 πυροσβεστών.
Τα έξι και πλέον εκατομμύρια τουρίστες που την επισκέπτονται ετησίως σε συνδυασμό με τη γεωγραφική της θέση (είναι το νοτιότερο σημείο της χώρας κοντά στην θερμή ζώνη της Αφρικής), το ανάγλυφο και την ενδοχώρα της (που αποτελείται από μικτή ζώνη καλλιεργειών και το καλοκαίρι μαστίζεται από μελτέμια), αυξάνουν τον βαθμό επικινδυνότητας.
Επιπλέον, η Κρήτη μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα το επιχειρησιακό έργο του Συντονιστή , διότι υπερέχει και σε επίπεδο μεταφορών απ’ τη Σάμο: Υποστηρίζεται με πτήσεις και ακτοπλοϊκά δρομολόγια όλο τον χρόνο – συνδέεται απευθείας με την Αθήνα και με νησιά του Αιγαίου – τους θερινούς μήνες υπάρχει απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Τα καθήκοντα των Συντονιστών

Οι Συντονιστές Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος προβλέπεται να είναι έξι σε όλη τη χώρα. Θα υπάγονται στον Υπαρχηγό και θα φέρουν το βαθμό του Υποστράτηγου. Θα εποπτεύουν, θα καθοδηγούν και θα συντονίζουν το έργο των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων που υπάγονται στην τοπική τους δικαιοδοσία. Ελέγχοντας κάθετί που σχετίζεται με την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την οργανωτική λειτουργία, θα υποβάλλουν στην ηγεσία του Σώματος προτάσεις και σχέδια για την αναβάθμιση των παρεχόμενων Υπηρεσιών.

Πηγή: www.cretalive.gr

teleion maketa16

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Χριστιάνα Καλογήρου: «Ναι στην κλειστή ελεγχόμενη δομή»

Χριστιάνα Καλογήρου: «Ναι στην κλειστή ελεγχόμενη δομή»

«Η δημιουργία κλειστής, ελεγχόμενης δομής είναι η λύση στο ακραίας συνθετότητας μεταναστευτικό ζήτημα» αναφέρει σε ανάρτησή της η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου.

Περισσότερα »
Με ποδηλατικό αγώνα και ηλεκτρικό ποδήλατο συνεχίσθηκε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στην πόλη της Σάμου

Με ποδηλατικό αγώνα και ηλεκτρικό ποδήλατο συνεχίσθηκε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στην πόλη της Σάμου

Με επιτυχία συνεχίσθηκε η 4η ημέρα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στον Δήμο Ανατολικής Σάμου και συγκεκριμένα στην πόλη της Σάμου. Παράλληλη εκδήλωση για τον Δήμο

Περισσότερα »