Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στα μέτωπα της πυρκαγιάς στην περιοχή Μεσοκάμπου (ανεμογεννήτριες)

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή τα μέτωπα της πύρινης λαίλαπας στην περιοχή του Μεσοκάμπου Σάμου (περιοχή ανεμογεννητριών).

Το προσωπικό της ΠΥ Σάμου και οι Εθελοντές πυροσβέστες (σχεδόν όλων των εθελοντικών κλιμακίων του νησιού) δίνουν μάχη με το χρόνο μέχρι αυτή τη στιγμή, για να περιορίσουν τα μέτωπα, εφ’ όσον και οι καιρικές συνθήκες φαίνεται ότι έχουν γίνει καλύτερες (εξασθένιση ισχυρών βορείων ανέμων).

Να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη εστία πυρκαγιάς έγινε αντιληπτή περίπου στις 17:00 το απόγευμα του Σαββάτου σε δασική έκταση στην περιοχή Μεσοκάμπου Σάμου (κάτω από ανεμογεννήτριες προς το δρόμο της ΕΟ Πυθαγορείου – Σάμου.

Η πυρκαγιά λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή πήρε γρήγορα διαστάσεις και με δεδομένο την απουσία των πυροσβεστικών αεροπλάνων και ότι πυροσβεστικό ελικόπτερο που σταθμεύει στη Σάμο επιχείρησε μετά από μισή ώρα περίπου, αντιλαμβάνεται κανείς, ότι οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά πράγματα.

Ενημερώθηκε άμεσα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση στην περιοχή και αποφασίσθηκε ν’ αποσταλούν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, τα οποία επιχείρησαν για μικρό χρονικό διάστημα λόγω ότι έπεφτε σκοτάδι. Επίσης συνολικά επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα.

00Fotia01

Επίσης αφίχθησαν στη Σάμο ελικόπτερο Super Puma και C-130 που μετέφεραν προσωπικό της ΕΜΑΚ για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Το απόγευμα του Σαββάτου όμως ήταν δύσκολο και για τους ενοίκους ξενοδοχείων της περιοχής νότια της πυρκαγιάς (Αγία Ελεούσα – και κοντά στο Πυθαγόρειο), όπου για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα ξενοδοχεία και οι τουρίστες μεταφέρθηκαν στην παραλία και από εκεί με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη μεταφέρθηκαν στην Μαρίνα Πυθαγορείου και στο λιμάνι Πυθαγορείου.

Φυσικά η ΕΟ Πυθαγορείου – Σάμου με μέριμνα της ΕΛ.ΑΣ. παρέμεινε κλειστή και η εκτροπή των οχημάτων γινόταν στο «Σιδερένιο γεφύρι» και από το δρόμο που από το Πυθαγόρειο και μέσω της Ι.Μ. Αγίας Τριάδας, οδηγεί στους Μυτιληνιούς.

Οι τουρίστες περίπου διακόσιοι στον αριθμό μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Πυθαγορείου, όπου εκεί τους ανακοινώθηκαν ότι τα δύσκολα πέρασαν και όλοι απόψε θα διανυκτερεύσουν σε άλλα καταλύματα, μέχρι το πρωί όπου θα μεταβούν και πάλι στα ξενοδοχεία τους εφ΄όσον η κατάσταση είναι καλύτερη.

Στο κλειστό γυμναστήριο συντόνιζαν την κατάσταση ο Περιφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο Αντιδήμαρχος Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου και άλλοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να βρεθούν άμεσα καταλύματα για τους τουρίστες.

00Fotia02

Αυτή τη στιγμή, η πυρκαγιά φαίνεται ότι έχει «μαζευτεί» στην περιοχή των ανεμογεννητριών (2 μικρά μέτωπα) και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να σβήσει μέχρι το πρώτο φώς της ημέρας. Αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολλές και έντονες αναζωπυρώσεις σε πολλά σημεία.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα αναχώρησαν για την Ελευσίνα, ενώ στο αεροδρόμιο Σάμου, παραμένουν τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα. Το μόνιμης στάθμευσης στη Σάμο, ένα από τη Χίο κι ένα από την Ελευσίνα.

Επίσης σε συνεχή επικοινωνία βρίσκονταν ο Βουλευτής του Νομού Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο σχετικά με τη μεγάλη πυρκαγιά στη Σάμο στην περιοχή του Μεσοκάμπου. Ο Υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε τον Βουλευτή Σάμου, ότι η Κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών, όπως επίσης θα συνδράμει με αεροπορικά και επίγεια μέσα για την άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κοινή απόφαση των Δ.Σ. των φορέων υγείας με αφορμή τη σύσκεψη φορέων που κάλεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου

Ευχαριστήριο του Νοσοκομείου Σάμου προς τον Όμιλο DORYSSA και την Οργάνωση «JUST ACTION»

Ο Όμιλος DORYSSA ανταποκρινόμενος στο αίτημά μας για τη διάθεση επιτοίχιων  τηλεοράσεων, για τη τοποθέτησή τους στην ανακαινισμένη Παιδιατρική Κλινική και στις Κλινικές του Χειρουργικού

Περισσότερα »