Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Σάμου για το θέμα των συντελεστών ΦΠΑ και για θέματα τουριστικής προβολής

Συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ παραχώρησε ο Δήμαρχος Σάμου για το θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ, αλλά και τη συμμετοχή του Δήμου σε διάφορες τουριστικές εκθέσεις για την προβολή της Σάμου

Στην ενημέρωση ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος είπε ότι: έγινε παραδεκτή από την Επιτροπή Αναφορών (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) η αναφορά σχετικά με το καθεστώς του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που εφαρμόζεται στα νησιά του Αιγαίου, δεδομένου, όπως έκρινε η ΕΑ, ότι το αντικείμενο «εμπίπτει στο πεδίο δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ως γνωστό την αναφορά κατέθεσαν οι 5 Δήμαρχοι του Βόρειου και Νοτίου Αιγαίου (Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δήμαρχος Λέσβου (και πρόεδρος της ΠΕΔ Β.Αιγαίου) Σπύρος Γαληνός, Δήμαρχος Χίου Εμμανουήλ Βουρνούς, Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας) και ο Δήμαρχος Ρόδου & Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου (Φώτης Χατζηδιάκος)  τον περασμένο Οκτώβριο (10.10.17). Σ’ αυτήν ζητούν την υιοθέτηση μόνιμων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Η Επιτροπή Αναφορών ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξάγει προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις διάφορες πλευρές του προβλήματος βάσει των πληροφοριών που έχουν υποβληθεί και έκρινε ότι τα θέματα που θίγονται στην αναφορά πρέπει να αποσταλούν επίσης και στις επιτροπές Περιφερειακής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων καθώς και στη Διακομματική Ομάδα “Θάλασσες, Ποταμοί, Νησιά και Παράκτιες Περιοχές”, γεγονός που έκανε η ίδια.

“Το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών του Φ.Π.Α. είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένουμε κι εμείς με επιφυλάξεις τις αποφάσεις.” δήλωσε ο Δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος.

Στην ενημέρωσή του ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος αναφέρθηκε και στην απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής (17-11-2017) που περιληπτικά αναφέρει:

«Σύμφωνα με το άρθρο 120 της οδηγίας ΦΠΑ, η Ελλάδα διαθέτει διακριτική ευχέρεια να εφαρμόζει στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, καθώς και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος, συντελεστές έως 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με την οδηγία ΦΠΑ, η κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων του ΦΠΑ δεν αποκλείει την επαναφορά τους σε μεταγενέστερο  στάδιο από την Ελλάδα».

«Δίνουμε μάχη, για το θέμα του ΦΠΑ» κατέληξε ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Σάμου ενημέρωσε  θέματα του τουρισμού και για τις προσπάθειες που γίνονται για να προβληθεί το νησί ανά τον κόσμο. Αναφέρθηκε σε διάφορες δράσεις που έχουν γίνει μέσω εκδηλώσεων, ενώ η απόφαση του Δήμου είναι να προχωρά και όπου μπορεί με τη συνεργασία πρεσβειών και του ΕΟΤ να επιτυγχάνει και μονοθεματικές παρουσίες. Μας δίδεται η δυνατότητα να αναπτύσσονται τα επιχειρήματά μας, να έχουμε μια σαφή στρατηγική χωρίς μεγάλα λόγια και εξαγγελίες και να δώσουμε έναυσμα στους επιχειρηματίες να προβληθούν σε νέες αγορές.

Ο Δήμαρχος Σάμου αναφέρθηκε στις τουριστικές εκθέσεις που θα γίνουν στη Σουηδία (Στοκχόλμη), τη Ρουμανία, τη Σερβία, το Βερολίνο, την Κύπρο. Ο τρόπος της μονοθεματικής προβολής εξασφαλίζει περισσότερο και ωφέλιμο χρόνο για την παρουσίαση, δεν οδηγεί σε συγκρίσεις προορισμών και εγγυάται μεγαλύτερη και ποιοτικότερη προβολή.

Ο Δημοτικός Οργανισμός Τουρισμού και ο Δήμος Σάμου λειτουργεί ως βοηθός του έργου των ιδιωτών επαγγελματιών και εργαζομένων προσπαθεί να δημιουργήσει σταθερές διαδημοτικές σχέσεις μέσω της συνεργασίας με άλλους ευρωπαϊκούς Δήμους και να κατοχυρώσει τη θέση του νησιού, ως υψηλής αξία προορισμό με το μεγάλο αποθετήριο πολιτισμού, περιβάλλοντος και ιστορίας που διαθέτει».

Ο Δήμαρχος Σάμου ρωτήθηκε και για το θέμα του χωροταξικού και δήλωσε αισιόδοξος ότι σ’ ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε αποτελέσματα και αναμένουμε τη λύση του. Ο ίδιος μάλιστα είπε: «Πως μπορούμε να επιτύχουμε αύξηση των τουριστών όταν δεν έχουμε κλίνες; Δεν θέλουμε το νησί να «βουλιάζει» για δύο μήνες (Ιούλιο – Αύγουστο), αλλά θέλουμε τουρισμό μακράς διάρκειας.

Επίσης ο Δήμος Σάμου θα συμμετάσχει στη 2η διεθνή έκθεση “Verde.Tec” υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, της ΚΕΔΕ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Θα πραγματοποιηθεί από τις 2-4 Μαρτίου 2018 στο εκθεσιακό κέντρο MEC της Παιανίας. Ο Δήμος Σάμου διεκδικεί το βραβείο «Αστική Βιωσιμότητα 2» παρουσιάζοντας την Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας και τον Ποδηλατοδρόμο της παραλιακής και το βραβείο «Προστατευόμενες περιοχές» , με την παρουσία του καταδυτικού Πάρκου Μαραθοκάμπου

Αλέξης Κομνηνός 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης στη συνεδρίαση του LIBE

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης στη συνεδρίαση του LIBE

Αναλυτική παρουσίαση των έργων που μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι στη Λέσβο παρέθεσε  ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος

Περισσότερα »