Συνέντευξη τύπου του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πανάγου Κουφέλου για τα θέματα σχεδίου βελτίωσης, για τα Leader και για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Συνέντευξη τύπου του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πανάγου Κουφέλου για τα θέματα σχεδίου βελτίωσης, για τα Leader και για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα της Σάμου παραχώρησε την Τετάρτη (19/08), ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Πανάγος Κουφέλος, στο πλαίσιο της υπηρεσιακής επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Σάμο, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Βασίλη Πανουράκη.

«Ο λόγος της επίσκεψης ήταν για να ενημερώσουμε και τον κόσμο της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων για το θέμα του σχεδίου βελτίωσης, για τα Leader και για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Όντως βγήκαν τα αποτελέσματα των σχεδίων βελτίωσης μετά από πάρα πολλή καιρό και πολλές δυσκολίες. Έχουν πάρα πολλοί από τους αιτούντες του σχεδίου βελτίωσης επιλεγεί, έχουμε μία πάρα πολύ υψηλή βαθμολογία. Είμαστε οι πρώτοι σε βάση μορίων από την υπόλοιπη Ελλάδα ως Περιφέρεια, φτάνουμε το 68,08 σε μόρια. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι πιο χαμηλά, αυτό σημαίνει ότι υπήρχαν σοβαρά σχέδια βελτίωσης με αυξημένες τις απαιτήσεις. Δυστυχώς η δημόσια δαπάνη είναι πάρα πολύ μικρή, σχεδόν στο μισό, έχουν 46.000.000€.

Όντως το 2017 όταν είχε προκηρυχτεί το μέτρο 4.1.1 ήταν 16.000.000€ και επί κυβερνήσεως της Ν.Δ δόθηκαν επιπλέον από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 30.000.000€.

Οι αιτήσεις όμως, το ποσό που ζητούσαν έφτανε τα 80.000.000€, οπότε καλύπτεται το 57,6% των αιτούντων σχέδια βελτίωσης. Είμαστε στη φάση των ενστάσεων όπου πέρα από τα 540 άτομα τα οποία έχουν επιλεγεί σε όλο το Β. Αιγαίο θα επιδοτηθούν με άλλα 13.000.000€, τα οποία θα είναι άλλα 200 επιπλέον άτομα. Δυστυχώς η Σάμος έχει ένα μικρό ποσοστό από αυτούς που ενεκρίθησαν στα σχέδια βελτίωσης, είναι 32 τα άτομα, όμως με την προσθήκη των 13 εκατομμυρίων που έχει γίνει ήδη υπερδέσμευση, θα μπουν άλλα 18-20 άτομα περίπου, άρα ανεβαίνουμε στα 55 επί σύνολο αιτήσεων 105.

Είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό, όμως δεν μένουμε εκεί , η Περιφερειακή αρχή έχει ξεκινήσει έναν αγώνα ήδη από την ήμερα που έχουν ανακοινωθεί αυτά τα αποτελέσματα. Ο Περιφερειάρχης μας ο κ. Κώστας Μουτζούρης ήδη ξεκίνησε και επαφές με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και με τους υπόλοιπους τοπικούς βουλευτές όλων των νησιών για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια επιπλέον πίστωση, επιπλέον κάποια χρήματα, το ποσό των 20.000.000€ ώστε να καλυφθούν όλοι όσοι είναι επιλαχόντες , φτάνοντας μέχρι και τα 45 μόρια που είναι η βάση.

00koyfelos1

Θέλω να διαβεβαιώσω όλους όσους έχουν κάνει την αίτηση, έστω και αν είναι επιλαχόντες, ότι καταβάλουμε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να πείσουμε την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, να εξασφαλίσει από αλλού πόρους ώστε να τους διαθέσει στο σχέδιο βελτίωσης, γιατί καταλαβαίνουμε ότι είναι άμεση ανάγκη να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας καθότι είναι η βάση για την τοπική οικονομία αλλά και την οικονομία της χώρας.

Το λέω αυτό γιατί μέσα σε αυτή την πανδημία του κορονοϊού, η Ελλάδα παρόλο που είχε κλειστά τα σύνορα της , άντεξε και δεν υπήρχαν ελλείψεις ούτε στα ράφια και μάλιστα είχαμε και κάλυψη της παραγωγής και της ζήτησης από την πλευρά καταναλωτών.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τοποθετήθηκαν περισσότερα ελληνικά προϊόντα στα ράφια. Αυτό αξίζει συγχαρητήρια σε όλους τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τους μελισσοκόμους, γενικότερα σε όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, γιατί παρόλο που υπήρχε η πανδημία αυτοί συνέχισαν να εργάζονται και να παράγουν τα τοπικά προϊόντα για τα οποία καλώ όλους μας να τα χρησιμοποιούμε σε αντιθέσει με τα ξένα τα εισαγόμενα».  

Άλλο θέμα συζήτησης μεταξύ του κ. Πανουράκη και του κ. Κουφέλου ήταν τα Leader τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν άμεσα και θα δώσει ζωντάνια στην τοπική οικονομία. Το θέμα της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων με σημαντικές αλλαγές στην γεωργία και την κτηνοτροφία , με καλύτερη οργάνωση , στον επαγγελματισμό ενώ ήδη τρέχει και το Leader αλιείας , ενώ θα γίνει προκήρυξη για την διαχείριση στα βοσκοτόπια σε όλη την Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

Ο κ. Παναγιώτης (Πανάγος) Κουφέλος  γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα, έχει καταγωγή από τη Λέσβο και έχει σπουδάσει Νομική στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Επίσης, είναι πτυχιούχος των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστήμων του Πανεπιστημίου της Ματσεράτα της Ιταλίας με εξειδίκευση στην Ευρωπαϊκή Οικονομία και τον Τουρισμό.

00Groomers22

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

ΥΠ.Παιδείας : Ανοίγουν τη Δευτέρα δημοτικά, νηπιαγωγεία και σχολεία ειδικής αγωγής

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Που θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Με ομόφωνη απόφαση του το Δ.Σ του Δήμου Ανατολικής Σάμου κατά την έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα 15/1/2021 αποφάσισε να υιοθετήσει την εισήγηση της επιτροπής παιδείας

Περισσότερα »
Παράταση του lockdown για μία εβδομάδα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κλειστά click away, βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια

Νίκος Χαρδαλιάς: Ποιοι περιορισμοί διατηρούνται, ποιοι αίρονται

Όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, διατηρείται σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση μετακινήσεων

Περισσότερα »
Ο Δημοτικός συνδυασμός «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟ» απέχει από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου

Ο Δημοτικός συνδυασμός «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟ» απέχει από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου απέστειλε ο Δημοτικός Συνδυασμός «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟ» , ενημερώνοντας ότι δεν πρόκειται να παραστεί στη συνεδρίαση

Περισσότερα »