Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ της Σάμου ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης

Στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ της Σάμου. Ο κ. Μάζης βρίσκεται στο νησί προσκεκλημένος από την ομάδα ΣΑΜΟΣ SOS προκειμένου να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το βράδυ (05/07) στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Τον κ. Μάζη παρουσίασαν στα ΜΜΕ τα μέλη της Ομάδας ΣΑΜΟΣ SOS Νίκος Μάρκου και Βασίλης Βασιλείου.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία και τη στάση του Ερντογάν ο κ. Μάζης δήλωσε χαρακτηριστικά

« Ο Θεός να μου κόβει μέρες και να του δίνει χρόνια. Αν δεν υπήρχε ο Ερντογάν θα έπρεπε να εφεύρουμε έναν. Και θα αναρωτιέστε γιατί το λέω αυτό. Γιατί η σκληρή στάση του απέναντι στη Δύση και η εξαιρετικά ασταθής συμμαχική του συμπεριφορά δημιουργεί εκείνο το κατάλληλο κλίμα που μετατρέπει την Ελλάδα ως το μόνο αξιόπιστο σύμμαχο της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δύση δεν μπορεί εύκολα να το δεχτεί αυτό αλλά μακροπρόθεσμα θα το κάνει».

Επίσης ο καθηγητής δήλωσε ότι υπάρχει μια ευνοϊκή συγκυρία για την Ελλάδα αυτή την περίοδο ενώ για το μεταναστευτικό ανέφερε ότι η επίλυσή του εξαρτάται από τέσσερα βασικά σημεία.

Πρώτον, από το πότε θα λήξει ο πόλεμος στην Συρία, δεύτερο κρίσιμο σημείο που θα προκαλέσει η λήξη του πολέμου είναι η δημιουργία του Κουρδικού κράτους, τρίτον οι επιπτώσεις της δημιουργίας του Κουρδικού κράτους και τέταρτον η στάση της οργανωμένης Ευρώπης απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις.

Ο κ. Μάζης ανέφερε ότι το σχέδιο της Τουρκίας είναι να ενισχυθεί ο Ισλαμισμός στην Ευρώπη για να μην επιτραπεί η εξάπλωση της Ορθόδοξης Ρωσίας .

«Οι Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται στην Τουρκία από το 2012, αλλά η Τουρκία επιλέγει πότε θα χρησιμοποιήσει τα μεταναστευτικά ρεύματα για να πιέσει την Ευρώπη. Απειλεί ότι θ’ ανοίξει τις στρόφιγγες παραδεχόμενοι με αυτό τον τρόπο ότι υπάρχει κύκλωμα διακίνησης μεταναστών χωρίς όμως η Ευρώπη ν’ αντιδρά» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τέλος ο κ. Μάζης δήλωσε ότι υπάρχει σχέδιο από την Γερμανία μέχρι τις εκλογές να μείνουν κλειστά τα σύνορα της Ευρώπης, ενώ από την άλλη δηλώνει ότι χρειάζεται 700.000 μετανάστες για τα εργοστάσια, τις μονάδες υγείας κ.α. ως εργατικά χέρια ενώ θα μπορούσε όπως είπε αν ήθελε η Γερμανία να τους ζητήσει κατευθείαν από την Τουρκία που έχει 3 εκατομμύρια. στη χώρα της.

Βιολέτα Τριπόδη

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα