Συνεδρίαση ΣΟΠΠ: «Παρά τα όποια προβλήματα, με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε»

«Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε». Μ’ αυτή τη φράση, αποτυπώθηκε το συμπέρασμα της συνεδρίασης του ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας), που συνήλθε το απόγευμα της Τρίτης (15/05) στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκου Κατρακάζου.

Στην εισαγωγή του ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου ανέφερε: «Για 4η χρονιά ξεκινάμε την αντιπυρική περίοδο. Πρέπει να μνημονεύουμε την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε όλοι μας. Η προηγούμενη χρονιά ήταν μια ήσυχη χρονιά αν και συνεδριάσαμε έκτακτα δύο φορές, για τα εναέρια μέσα και για τη μεταφορά προσωπικού από την ΠΥ Σάμου στη Fraport. Για φέτος έχουμε σοβαρό θέμα με την άφιξη των πυροσβεστικών αεροσκαφών, λόγω συντήρησης των κινητήρων τους που γίνεται μέχρι και σήμερα. Ευελπιστώ ότι θα αφιχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Σάμο το πυροσβεστικό ελικόπτερο. Η Διοικήτρια του ΚΥΤ αν και προσκλήθηκε να παρευρεθεί στη σύσκεψη, εντούτοις και φέτος δεν παρέστη. Θα ήθελα πραγματικά να μας εξηγήσει τι ενέργειες κάνει ή έχει κάνει για τη στοιχειώδη πρόληψη όσο αφορά την πυρασφάλεια. Όπως θα ξέρετε αρμόδια Υπηρεσία για την πυρασφάλεια εντός κέντρου είναι η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής».

00Sopp06

Ο Ταξίαρχος Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ κ. Γιώργος Κουρής , έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «Ως 79 ΑΔΤΕ θα είμαστε κοντά στην κοινωνία, γιατί είμαστε μέρος της κοινωνίας. Είμαστε παντού. Ήδη από την ΑΣΔΕΝ έχει εκδοθεί η απαραίτητη διαταγη για την πυρασφάλεια. Αν και έχουμε μείωση των στρατευσίμων, λόγω της κατάταξης των ΕΣΣΟ, πιστεύω το πρόβλημα αυτό να το ξεπεράσουμε και να έχουμε καλή συνεργασία. Θα βοηθήσουμε στην επάνδρωση των πυροφυλακίων, των περιπόλων, σε υλικά και μέσα. Επίσης θα υπάρχει και Αξιωματικός Σύνδεσμος σε γεγονότα αντιμετώπισης πυρκαϊών».

00Sopp02

Ο Διοικητής της ΠΥ Σάμου Πύραρχος κ. Δημοσθένης Ραγκαβάς είπε ότι: «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Η Σάμος είναι πρώτη σε ανάπτυξη δασικών πυρκαϊών. Πρόκειται για πυρόπληκτη περιοχή. Δεν υπάρχουν διαφορές σε οχήματα και προσωπικό. Το αντιπυρικό σχέδιο υπάρχει και εκτελούνται περίπολα με συνεργασίες. Γίνεται έλεγχος σε όλο το δίκτυο. Η αγροτική οδοποιϊα δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση για την πρόσβαση βαρέων οχημάτων. Να ξέρετε ότι 9 στις 10 πυρκαγιές ο παράγοντας είναι ανθρωπογενής, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και η αμέλεια. Θέλουμε όλων τη συνδρομή. Θα έχουμε φυσικά και απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές εκτάσεις.

Το γρηγορότερο είναι το καλύτερο και όλα τα κάνουμε συντονισμένα. Ευελπιστούμε στην Ταξιαρχία για τη συνδρομή της. Στις δυνάμεις του Λιμενικού για πρόσβαση σε απομακρυσμένα σημεία. Είναι δύσκολο το στοίχημα. Υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνάμεις. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

00Sopp03

Στη συνέχει το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Στέλιος Σταμούλος που είπε ότι: «Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους είμαστε σε επαγρύπνηση. Συντηρούμε με ότι οικονομικές δυνάμεις έχουμε τα αυτοκίνητα και τα μηχανήματα. Μας δόθηκαν 80.000 ευρώ αλλά είναι λίγα. Έχουμε κάνει μία λίστα με άτομα ηλικίας από 20-55 ετών κι ένα ζευγάρι κάθε μέρα σε κάθε Δημοτική ενότητα της Ικαρίας κάνουν περιπολίες εναλλάξ. Επίσης ζητάμε από το Δασαρχείο να βοηθήσει στην αγροτική οδοποιϊα, ώστε να γίνονται εύκολα οι αναστροφές των οχημάτων στις αγροτικές οδούς».

Από τους Φούρνους ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Καρύδας ανέφερε τον προβληματισμό του για τα εναέρια μέσα. «Θέλουμε να είναι στη Σάμο και να μας βοηθούν όποτε χρειαστεί. Έχουμε επίσης και ένα καινούργιο πυροσβεστικό όχημα που το παραλάβαμε πριν έξι μήνες. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία με τον πλοιοκτήτη του «Παναγία Θεοτόκος» για την άμεση επιβίβαση πυροσβεστικών δυνάμεων προς το νησί όποτε αυτό χρειαστεί».

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Σάμου κα Ζωή Κιναζοπούλου, ανέφερε ότι «υπάρχει καλή συνεργασία με όλους. Μεγάλο πρόβλημα οι μειώσεις των πιστώσεων. Έχουμε λάβει μόνο 18.000 ευρώ και ευελπιστούμε σε καλύτερες μέρες.

00Sopp04 

Ο εκπρόσωπος του Δήμου κ. Νίκος Στεφανής (λόγω απουσίας του υπεύθυνου πολιτικής προστασίας κ. Πάρη Παπαγεωργίου), ανέφερε ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε συμβάν στο οποίο θα κληθούν, ενώ για την αγροτική οδοποιϊα δόθηκαν μόλις 120.000 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου και ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου κ. Δημήτρης Καλατζής, αναφέρθηκαν ότι όποια συνδρομή τους ζητηθεί από την Πολιτική Προστασία και την ΠΥ Σάμου, θα ικανοποιηθεί άμεσα. Ειδικά το Λιμενικό Σώμα όταν κληθεί θα προβεί σε μεταφορά προσωπικού σε απομακρυσμένες παραλίες, αλλά και σε άλλα νησιά. Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε ότι έχει ήδη δοθεί διαταγή για αυξημένες περιπολίες, ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς επεμβαίνουν για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας σε πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρων αλλά και οχημάτων πολιτών.

00Sopp05

Ο κ. Αλέξανδρος Γιοκαρίνης του Εθελοντικού κλιμακίου Βαθέος αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα των αδειών οδήγησης όλο το έτος, ενώ φέτος όλα τα κλιμάκια είναι καλύτερα εξοπλισμένα και σε καλύτερη μοίρα. Ο κ. Γιοκαρίνης έκανε και το ερώτημα αν η ΠΥ Σάμου θα πρέπει να ερωτάται για την τοποθέτηση των πυροσβεστικών κρουνών.

Στο τέλος ο Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Γιώργος Στάντζος ανέφερε ότι «σήμερα ακούστηκαν προτάσεις, για το που βρισκόμαστε. Η αποτίμηση δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Αγροτική οδοποιϊα, απορροφητικότητα, ασφάλεια εθελοντών, πτητικά μέσα είναι αρνητικά δεδομένα μέχρι στιγμής. Ευτυχώς όλοι είμαστε κοντά και ο βαθμός συνεργασίας είναι πολύ καλός. Φορέων – Εθελοντών – Κοινωνία. Με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε».

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα