Συνεδρίαση ΣΟΠΠ: Παρά τα όποια προβλήματα και τις δυσκολίες «Ηθικόν Ακμαιότατον»

Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, «Ηθικόν Ακμαιότατον». Σ’ αυτή τη φράση, ενός εθελοντή από την Ικαρία, αποτυπώθηκε το συμπέρασμα της συνεδρίασης του ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας), που συνήλθε το απόγευμα της Τετάρτης (29/03) στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκου Κατρακάζου.

Στην αρχή της σύσκεψης μίλησε (μέσω διαδικτυακής κάμερας) η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, όπου αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της υποστελέχωσης των δομών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εφόσον πολλά ενεργά και σημαντικά στελέχη αποχώρησαν για να επανδρώσουν την Fraport, όπου η συγκεκριμένη εταιρεία θα χρησιμοποιήσει ικανά στελέχη για την πυρασφάλεια των αεροδρομίων, αλλά και για ότι άλλο προβλέπεται από τα καθήκοντα των πυροσβεστών.

Η κα Καλογήρου επίσης πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί μεγάλος προβληματισμός αν συμβεί κάποια πυρκαγιά. Άρα χρειάζεται πρόληψη και πρέπει να υποστηριχθεί όσο γίνεται περισσότερο η φύλαξη. Δυστυχώς έφυγαν στελέχη που γνώριζαν σπιθαμή προς σπιθαμή το έδαφος του κάθε νησιού, ήξεραν με κλειστά μάτια το γεωγραφικό χώρο. Η κα Καλογήρου ευχήθηκε να πάει καλά η αντιπυρική περίοδος και καλύτερο είναι το προβλέπειν παρά το αντιμετωπίζειν, ενώ ευχαρίστησε και τον κ. Γιώργο Στάντζο για τις υπηρεσίες που παρέχει ως άμισθος σύμβουλος στην πολιτική προστασία της Περιφέρειας.

00Sopp02

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος δεν παρέλειψε ν΄αναφερθεί και στην άσκηση σεισμού που πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες στο νησί, όπου οι φορείς συνεργάστηκαν πολύ καλά και όλοι απέσπασαν τα καλύτερα σχόλια, απ’ όλους αυτούς που τους αξιολόγησαν. «Συνεργαζόμαστε πολύ καλά και νιώθω ιδιαίτερα καλά. Καμαρώνουμε για το εθελοντικό κίνημα που έχει διάρκεια». Ο κ. Κατρακάζος όμως εξέφρασε την πικρία του για την φωτιά του καλοκαιριού 2016, όταν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα ήρθαν με καθυστέρηση, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα να καούν περίπου 5.500 στρέμματα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου αναφέρθηκε σε διάφορα έγγραφα που έχουν υποβληθεί σε Υπουργεία για την αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, αλλά δυστυχώς όπως είπε εισπράξαμε άρνηση και αδιαφορία. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αποδυναμώθηκε σε σημαντικό βαθμό και στα κλιμάκια Καρλοβάσου, Ικαρίας και Φούρνων και σε συνδυασμό με το προσφυγικό μπορεί να ζήσουμε δύσκολες καταστάσεις. Αναφέρθηκε και στο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, ενώ για την τελευταία επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής του Νομού κ. Δημήτρης Σεβαστάκης και αφορά την απάντηση του Αρχηγού του ΠΣ, ότι στις μελλοντικές μεταθέσεις του καλοκαιριού στη Σάμο θα τοποθετηθούν πυροσβέστες, ο κ. Κατρακάζος είπε ότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν με καλύπτει. «Δεν κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια».

Ο Διοικητής της ΠΥ Σάμου Πύραρχος κ. Παναγιώτης Κοτρίδης και μόνο που τον παρατηρούσες με χαμηλωμένο βλέμμα, έδειχνε σαφώς το μεγάλο πρόβλημα που καλείται ν’ αντιμετωπίσει. Την υποστελέχωση της Υπηρεσίας του ενόψει μιας κρίσιμης περιόδου, όπου δεν είχαμε και ιδιαίτερες βροχές. «Πολλά άτομα, ικανά άτομα αποχώρησαν για να μπούν στις υπηρεσίες της Fraport στα αεροδρόμια. Δυστυχώς τα άτομα για να κάνουν ακόμα και μια βάρδια είναι λίγα. Ακόμα κι εγώ θ’ αναγκαστώ να κάνω τον τηλεφωνητή. Όχι ότι το θεωρώ υποτιμητικό – άλλωστε από εκεί ξεκίνησα κι εγώ – αλλά θέλω να καταλάβετε το πρόβλημα. Απαντήστε μου τι θα γίνει αν κληθούμε ταυτόχρονα ν’ αντιμετωπίσουμε μια πυρκαγιά, μια διάσωση μεταναστών κι ένα περιστατικό σε αστική περιοχή; Σίγουρα θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Προσωρινή λύση μέχρι να γίνουν οι νέες τοποθετήσεις, οι εθελοντές. Οι εθελοντές που είμαι υπερήφανους γι’ αυτούς, που ξέρω ότι τη δύσκολη στιγμή θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος παρενέβη στο κλείσιμο της τοποθέτησης του κ. Κοτρίδη, λέγοντας «εύχομαι να τηρηθούν τα όσα υποσχέθηκε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος».

00Sopp03

Ο Ταξίαρχος Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ κ. Αντώνης Κωστάκης, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «Ως 79 ΑΔΤΕ θα είμαστε κοντά στην κοινωνία, γιατί είμαστε μέρος της κοινωνίας. Το προσωπικό του Στρατού θα παράσχει την πρόληψη, θα κάνει περιπολίες, θα επανδρώσει παρατηρητήρια, θα διαθέσουμε τμήματα και μηχανήματα αρκεί να έχουμε έναν έγκαιρο προϊδεασμό».

Ο εκπρόσωπος του Δήμου και υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Αντιδήμαρχος κ. Πάρης Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν συμβάν στο οποίο θα καλεστούν, έχουν ζητήσει αύξηση του προσωπικού, ενώ αναφερόμενος για το θέμα της υποστελέχωσης της ΠΟΥ Σάμου, είπε ότι και ο Δήμος έχει κάνει τ’ ανάλογα έγγραφα στα Υπουργεία, αλλά καμία απάντηση δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Σάμου κα Ζωή Κιναζοπούλου, ανέφερε ότι έχει πραγματοποιηθεί καθαρισμός 26 στρεμμάτων και 3.000 μέτρων στο Χονδρό Βουνό, αλλά και στο Παλιόκαστρο. Εγκρίθηκαν στη ΔΕΔΔΗΕ εργασίες για συντήρηση των στύλων, ενώ το πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο είναι ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση για εργασίες.

Ο Λιμενάρχης Σάμου κ. Νίκος Κωνσταντέλης και ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου κ. Δημήτρης Καλατζής, αναφέρθηκαν ότι όποια συνδρομή του ζητηθεί από την Πολιτική Προστασία και την ΠΥ Σάμου, θα ικανοποιηθεί άμεσα. Ειδικά το Λιμενικό Σώμα όταν κληθεί θα βοηθήσει σε απεγκλωβισμό προσφύγων που πολλές φορές έβαζαν και φωτιές για να τους εντοπίσουμε.

Οι τόνοι λίγο ανέβηκαν όταν πήρε το λόγο ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αντώνης Δράκος λέγοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαλύσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ενός ιδιώτη, της Fraport. Δεν υπάρχει βουλευτής. Έχει συμφωνήσει και αυτός για όλα». Ο κ. Αντώνης Δράκος επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα των αγροτικών δρόμων, απευθυνόμενος στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Σάμου, λέγοντάς της, ότι η Υπηρεσία της δεν εγκρίνει να γίνουν εργασίες διάνοιξης.

Στη συζήτηση έκαναν παρέμβαση τα εθελοντικά κλιμάκια της Ικαρίας αλλά και των Φούρνων, όπου ειδικά οι εθελοντές από την Ικαρία ανέφεραν ότι υπάρχει πρόβλημα με τα καύσιμα για τον ανεφοδιασμό των αυτοκινήτων και με το καθάρισμα των δρόμων. Οι εθελοντές των Φούρνων αιτήθηκαν ένα δεύτερο πυροσβεστικό όχημα και ενημέρωση από Αξιωματικό της ΠΥ Σάμου, κάτι που ο διοικητής της ΠΥ Σάμου αρνήθηκε ευγενικά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Το λόγο πήραν και πολλοί εθελοντές, αναφέρθηκαν στις δυσκολίες των αγροτικών δρόμων και ότι θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη επέμβαση χωματουργικών μηχανημάτων, η τροποποίηση της χρονικής διάρκειας της αντιπυρικής περιόδου λόγω ότι οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει. Επίσης αναφέρθηκε ότι το προσωπικό των εθελοντών γερνά και νέα άτομα δεν επανδρώνουν τις ομάδες, εφόσον προτιμούν λόγω οικονομικών δυσκολιών, όχι μόνο να φύγουν από τον τόπο, αλλά και από τη Χώρα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε εθελοντής δασοπυροσβέστης «Τα προβλήματα που αναφέρθηκαν στο σημερινό ΣΟΠΠ, είναι ένα ΣΟΚ».

Στο τέλος ο Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Γιώργος Στάντζος ανέφερε ότι «σήμερα ακούστηκαν μόνο θετικές προτάσεις. Τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Είναι αναμενόμενο. Θα πρέπει ν’ αλλάξει πρώτον ο αντιπυρικός σχεδιασμός της Σάμου και δεύτερον ότι διαφοροποιούνται οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Αυτοδιοίκηση, φορείς και εθελοντές, ακόμα και αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας από το κεντρικό κράτος, θα δώσουμε τη μάχη που δίνουμε όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να παραμελήσουμε τα ζητήματα ασφάλειας και τα ζητήματα νομιμότητας. Αν συμβεί κάποιο κακό, την επόμενη μέρα οι εθελοντές είναι όλοι εκτεθειμένοι».

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γιάννης Αρχοντούλης: Ξέρω ότι προσπάθησα και έδωσα τα πάντα σε όλες τις ομάδες μου. Δεν θα χαθούμε

Γιάννης Αρχοντούλης: «Κανείς δεν θα παίξει με τα παιδιά, όπως επίσης κανείς δεν θα παίξει με τους δασκάλους»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, κ. Γιάννης

Περισσότερα »