Συνεδρίαση ΣΟΠΠ: Καλώς κατατίθενται οι προτάσεις, αλλά δύσκολα εκτελούνται τα έργα, εκτός κι αν έχεις φιλότιμο και ευαισθησίες

Σύλληψη 58χρονου, για διάπραξη κλοπής

Πριν λίγες μέρες στην ΠΕ Σάμου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας) με τα εξής θέματα:

1. Δράσεις πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών της αντιπυρικής περιόδου 2018 στο Νομό Σάμου.

2. Σχέδιο εκκένωσης κατοικημένων περιοχών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Συμμετείχαν οι αρμόδιοι φορείς όπου ο καθένας κατέθεσε την άποψή του και βγήκαν ουσιαστικά συμπεράσματα για την καλύτερη οργάνωση των τμημάτων προς αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στο μέτρο του δυνατού.

Σχολιάστηκε αρνητικά από τους συμμετέχοντες η για μια ακόμα φορά απουσία του Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη που όπως ειπώθηκε «θα μπορούσε να είναι εδώ, ν’ αφουγκρασθεί τις ανησυχίες μας και να τις μεταφέρει στα αρμόδια Υπουργεία».

Θα ήθελα όμως να καταθέσω και μερικά σημεία από τις ενημερώσεις των αρμοδίων φορέων και ειδικά από την ΠΥ και τη Δασική Υπηρεσία Σάμου.

Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου

Εδώ και περίπου ένα χρόνο είναι γνωστό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην επάνδρωσή της με προσωπικό. Οφείλεται στην απόφαση της Κυβέρνησης όπως προσωπικό της ΠΥ Σάμου να επανδρώνει το πυροσβεστικό κομμάτι της Fraport στο αεροδρόμιο Σάμου. Έφυγαν ικανά και έμπειρα στελέχη που δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ. Περίπου στα 30-32 άτομα.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου, οι πυροσβέστες του αεροδρομίου (Fraport) μπορούν να διατεθούν και να συμβάλουν στην κατάσβεση πυρκαγιάς μέχρι μικρής απόστασης από το αεροδρόμιο. Σε κάθε άλλη περίπτωση και σε κατάσταση συναγερμού οι πυροσβέστες του αεροδρομίου, διατίθενται στην ΠΥ Σάμου, όχι όμως για να βοηθήσουν σε κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς, αλλά επεμβαίνουν μόνο σε περίπτωση αστικών γεγονότων, κάτι σαν εφεδρεία της κύριας δύναμης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Δηλαδή για φωτιά σε οικία, φωτιά σε οικόπεδο, απεγκλωβισμό κάποιου ανθρώπου ή ζώου, εφόσον η βασική δύναμη της ΠΥ Σάμου είναι απασχολημένη σε κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς. Και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

00Sopp02

Δασική Υπηρεσία Σάμου

Πολλά ειπώθηκαν και για τις αρμοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας Σάμου, ειδικά από Κοινοτάρχες, Εθελοντές, αλλά και της ΠΥ, ότι αποτελεί εμπόδιο στη διάνοιξη αγροτικών – δασικών δρόμων. Η εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας Σάμου ανέφερε ότι από την πλευρά των Δήμων Σάμου – Ικαρίας – Φούρνων και μέχρι την ημερομηνία της σύσκεψης (01/08), δεν υπήρχε κανένα αίτημα για να δικαιολογηθούν τα κονδύλια που δόθηκαν από τη ΣΑΤΑ για έργα πυροπροστασίας.

Επίσης ανέφερε ότι για το 2018 δόθηκαν για έργα αγροτικής – δασικής οδοποιίας 18.000 ευρώ. 10.000 ευρώ για Σάμο και 8.000 για Ικαρία (ψίχουλα λέμε εμείς).

Επίσης τη συγκεκριμένη ημέρα (01/08) άρχισαν προσλήψεις για την επάνδρωση της Δασικής Υπηρεσίας σε προσωπικό. Περίπου 65 άτομα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για οκτάμηνο (κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα λέμε εμείς). Άτομα που θα πρέπει να κάνουν το κλάδεμα (που δεν έχουν εργαλεία), άτομα που θα πρέπει να προβούν σε κόψιμο δένδρων (που δεν έχουν αλυσοπρίονα και κάποιοι εξ’ αυτών δεν ξέρουν να τα χειρίζονται), άτομα που θα πρέπει να μεταβούν σε χώρους για να κάνουν κάποιες δουλειές (αλλά δεν υπάρχουν οχήματα μεταφοράς).

Αλλά ακόμα και να κοπούν τα κλαδιά – κορμοί, πρέπει να μεταφερθούν σε ειδικούς χώρους, εφόσον δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν καύσεις και λογικό είναι τέτοια εποχή.

Όπως διαπιστώνετε από τα παραπάνω κανένας σωστός προγραμματισμός δεν υπάρχει εκ μέρους της κρατικής μηχανής και όλοι βασιζόμαστε στον εθελοντισμό και στο φιλότιμο κάποιων ανθρώπων.

Ειπώθηκαν κι άλλα, αλλά τα έχουμε ακούσει και τα προηγούμενα χρόνια. Και δυστυχώς κανένα μέτρο, καμία ουσιαστική λύση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απέρριψε τη δωρεά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για αγορά και δωρεά 300 πυροσβεστικών στολών στους Εθελοντές της Σάμου αξίας 19.000 ευρώ (!!!!!).

Άραγε μήπως είναι σκάνδαλο επιπέδου Siemens ή Novartis;

Αλέξης Κομνηνός

00Charisma01

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Kαθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Kαθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Συμπολίτες μου, Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση. Παντού στην Ευρώπη, αλλά πλέον και εδώ στην

Περισσότερα »
Γιάννης Μάρκου: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 2 υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της ΔΕΕΠ Σάμου»

Γιάννης Μάρκου: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 2 υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της ΔΕΕΠ Σάμου»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ (Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας) Σάμου, κ. Γιάννης Μάρκου. Η ΔΕΕΠ Σάμου συγκέντρωσε

Περισσότερα »