Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Σάμου Πολιτικής Προστασίας

Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα της ΠΕ Σάμου για τον Αλιευτικό Τουρισμό

Συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη 14 Αυγούστου το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Σάμου Πολιτικής Προστασίας στην αίθουσα συνεδριάσων του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου.

Ο Δήμαρχος Σάμου αναφέρθηκε στα διαχρονικά κενά του συστήματος της Πολιτικής Προστασίας και προσδιόρισε τις άμεσες προτεραιότητες που πρέπει να δρομολογηθούν από τους αρμόδιους φορείς.

Οι άμεσες προτεραιότητες του Δήμου Σάμου είναι τα ακόλουθα:

Να δίνεται άμεσα αδειοδότηση για καθαρισμούς περιαστικών Δασών και με υπόδειξη της Δασικής Υπηρεσίας να δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες σε οικισμούς που το έχουν ανάγκη. Πολλά ορεινά, κυρίως, χωριά κρίνουμε απαραίτητο ότι πρέπει να οχυρωθούν με την δημιουργία περιμετρικά ζωνών ήπιας βλάστησης ώστε να είναι προφυλαγμένα σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η νομοθεσία για τον καθαρισμό των οικοπέδων μέσα στους οικισμούς να γίνει αυστηρότερη. Η νομοθεσία προβλέπει σχετικά μέτρα, αλλά θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις στους ιδιώτες που δεν συμμορφώνονται, με «βαριά» πρόστιμα, καθώς η ύπαρξη εντός του αστικού ιστού ακαθάριστων οικοπέδων αποδεδειγμένα έχει οδηγήσει σε τραγωδίες. Σημειωτέον λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων η δυνατότητες παρέμβασης των δήμων στο συγκεκριμένο θέμα έχουν ελαχιστοποιηθεί, ενώ το προβλεπόμενο τέλος δεν έχει καμία σχέση με το κόστος καθαρισμού, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη κατάσταση να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αρκετούς ιδιοκτήτες.

Είναι ανάγκη να γίνει προμήθεια 2 JCB με εξοπλισμό κοπής κλαδιών για τον άμεσο καθαρισμό και τη διάνοιξη των αγροτοδασικών δρόμων. Παρατηρείται η ύπαρξη αγροτοδασικών δρόμων που ενώ είναι σωστά διαστρωμένοι, η διάβαση τους από μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα είναι αδύνατη λόγω της ύπαρξης υπερβολικής βλάστησης. Τα παραπάνω μηχανήματα έργου θα επιλύσουν τα προβλήματα αυτού του είδους.

Είναι επιβεβλημένη ανάγκη η προμήθεια 2 Βυτιοφόρων οχημάτων 8-10 τόνων για την υποστήριξη του έργου της Π.Υ. και των εθελοντικών ομάδων μας, σε μέρη που δεν είναι εύκολη η υδροληψία. Η μορφολογία του νησιού μας με τους μεγάλους ορεινούς όγκους και δασικές περιοχές απομακρυσμένες από οικισμούς όπου δεν υπάρχουν πλησίον τους δίκτυα κρουνών επιβάλλει την ύπαρξη τέτοιων οχημάτων για την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Να εγκρίνεται άμεσα η εποχιακή πρόσληψη χειριστών μηχανημάτων έργου και υδραυλικών και πριν την αντιπυρική περίοδο, με την ανάλογη πάντοτε χρηματοδότηση, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έγκυρης αντιμετώπισης των προβλημάτων στα δίκτυα των κρουνών και της αγροτικής οδοποιίας.

00SinedriasiSTO01

Η Δασική υπηρεσία να βοηθήσει το έργο της Πολιτικής Προστασίας ακόμη περισσότερο, με το προσωπικό της καθώς και με την συνεργασία της με της υπηρεσίες του Δήμου.

Να υπάρξει χρηματοδότηση για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στον ορεινό όγκο του όρους Καρβούνη. Υπάρχει πλήθος πηγών που με την αντίστοιχη χρηματοδότηση μπορούν να μαστευτούν με σκοπό την δημιουργία ενός ακόμη καλύτερου δικτύου δεξαμενών πυρόσβεσης στα ορεινά και απομακρυσμένα τμήματα του νησιού μας.

Να χρησμοδοτηθεί πρόγραμμα σήμανσης των αγροτοδασικών δρόμων καθώς αυτό θα διευκολύνει τις δυνάμεις πυρόσβεσης σε ένα πιθανό συμβάν.

Να μεριμνήσει η Π.Υ. σε συνεργασία με το Δήμο για δράσεις συνεχούς εκπαίδευσης των νέων εθελοντών πυροσβεστών και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού.

Τέλος να ευχαριστήσουμε την Αστυνομία Σάμου, την Ταξιαρχία, το Λιμενικό Σώμα, την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τους εκπροσώπους Εθελοντών Πυροσβεστών, τα Μέλη του Σ.Τ.Ο., τη Δασική Υπηρεσία και της Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σάμου, για τη μέχρι τώρα προσφορά τους, στις αντίξοες συνθήκες του σήμερα.

00Varagiannis

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ορκίστηκε Δημοτικός Σύμβουλος ο Δημήτρης Έλληνας

Δημήτρης Έλληνας: Η Σάμος πιστεύω βρίσκεται σε μια κατάσταση «γαρνιτούρας» στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4 φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο τουριστικός πράκτορας και δημοτικός σύμβουλος, κ. Δημήτρης Έλληνας. Ο τουρισμός στη Σάμο τελείωσε απότομα λόγω

Περισσότερα »
Συνελήφθη ημεδαπός στη Σάμο, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Συνελήφθη ημεδαπός στη Σάμο, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Συνελήφθη την Κυριακή (25/10) στην ευρύτερη περιοχή του Καρλοβασίου στη Σάμο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καρλοβασίου, ημεδαπός, για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ειδικότερα,

Περισσότερα »