Συνάντηση των 5 Δημάρχων στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και πρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker

Τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής JeanClaude Juncker συνάντησαν οι δήμαρχοι των πέντε νησιών του Αιγαίου, Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Λέρου Μιχάλης Κόλιας και Κω Γιώργος Κυρίτσης, στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκαν προσκεκλημένοι του Επιτρόπου Μετανάστευσης κ. Αβραμόπουλου. Είχε προηγηθεί δίωρη σύσκεψη που είχαν με τον κ. Αβραμόπουλο, αλλά και τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, κ. Μαργαρίτη Σχοινά και αρμόδιους φορείς.

Ο Πρόεδρος Γιουνκέρ επιβεβαίωσε στους 5 Δημάρχους «πρώτης γραμμής», όπως ο ίδιος αποκάλεσε, το έντονο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποστήριξη των τοπικών πληθυσμών και την εξασφάλιση πλαισίου ανάπτυξης και προοπτικής της οικονομίας και των κοινωνιών τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση τους ανακοίνωσε μαζί με τον Επίτροπο και την παράταση της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος θεώρησης της βίζας των επισκεπτών από την Τουρκία.

005DimarxoiBrussels02

Ο κ. Γιουνκέρ ζήτησε από τους 5 δημάρχους τις απόψεις αλλά και την κριτική τους για την μέχρι τώρα διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος καθώς και τις προτεραιότητες που εκείνοι θέτουν προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στις προσωρινές δομές φιλοξενίας, αλλά και να ανακουφιστούν οι τοπικές κοινωνίες και οικονομίες από τις επιπτώσεις του προβλήματος.

Ο διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των 5 Δημάρχων θα συνεχιστεί, αφού η Ε.Ε. δείχνει εμπράκτως ότι εμπιστεύεται τους Δήμους της Ελλάδας, τους Δήμους των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα στηρίξει την αναπτυξιακή στρατηγική των νησιών. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα, το νησιά θα επισκεφθεί και η αρμόδια Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Corina Creţu.

005DimarxoiBrussels01

“Είμαστε οι πέντε Δήμαρχοι μαζί, σε ένα κοινό σκοπό, που περιλαμβάνει την ασφάλεια των νησιών, τις άμεσες, θετικές παρεμβάσεις υπέρ των συμπατριωτών μας και την αποσυμφόρηση των νησιών μας από τους εγκλωβισμένους συνανθρώπους μας.

Η αποσυμφόρηση είναι πράξη αλληλεγγύης. Συντονίζουμε τις προσπάθειες μας για την προώθηση του τουρισμού, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την τοπική οικονομική ανάπτυξη και την εφαρμογή του Χάρτη της Νησιωτικότητας. Θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα και τεκμηριωμένα επιχειρήματα να πιέζουμε για λύσεις προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των νησιωτών από το δυσβάστακτο βάρος που συσσωρεύτηκε στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες τα δύο τελευταία χρόνια.

005DimarxoiBrussels03

Η ανθρωπιά και η επάρκεια που έδειξαν οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου στο αποκορύφωμα της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης κέρδισε τον παγκόσμιο θαυμασμό και αποτέλεσε το καλύτερο διαβατήριο για τη δοκιμαζόμενη χώρα μας”, δήλωσαν από κοινού μετά τη συνάντηση οι Δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου εκφράζοντας, επίσης, τις ευχαριστίες τους στον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο για την πρόσκληση που τους απηύθυνε και για την εποικοδομητική συνεργασία που υπήρξε έως τώρα και θα εξακολουθήσει να υπάρχει μαζί του.

005DimarxoiBrussels05

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κορονοϊός: 411 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. 1 κρούσμα στη Σάμο

Ραγδαία η εξάπλωση της πανδημίας. Ρεκόρ θετικών κρουσμάτων. 1 κρούσμα στη Σάμο

Σήμερα ανακοινώνουμε 935 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 47 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός

Περισσότερα »