Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με Υπουργό Πολιτισμού

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευόμενη από τον επιστημονικό συνεργάτη κ. Νίκο Κωστόπουλο, συναντήθηκε χθες με την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λυδία Κονιόρδου. Στη συνάντηση συμμετείχε ο πρώην Υπουργός και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο ευρύτατο πλαίσιο συνεργασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το Υπουργείο Πολιτισμού και πιο συγκεκριμένα τα έργα που εκτελεί και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», τον προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, συνολικού ποσού 13.576.706 ευρώ. Πρόκειται για τα εξής έργα:

ΛΕΣΒΟΣ (συνολικός προϋπολογισμός 2.620.000 ευρώ)

«Στερέωση και αποκατάσταση τμημάτων (περιοχές Α – Γ και Δ) του Β.Α. περιβόλου του Κάστρου Μυτιλήνης» Π/Υ 800.000 €. Το έργο εντάχθηκε στις 04.07.2016 στο «Ε.Π. Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και είναι σε εξέλιξη με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

«Συντήρηση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη του Φρουρίου Σιγρίου» Π/Υ 1.000.000 €. Το έργο εντάχθηκε τον Δεκέμβριο 2016 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

«Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου Μανταμάδου» Π/Υ 400.000 €. Το έργο εντάχθηκε τον Δεκέμβριο 2016 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΕΤΑΑ για την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του Σάρλιτζα Παλλάς στη Λουτρόπολη Θερμής Λέσβου. Η σύμβαση υπεγράφη τον Δεκέμβριο 2016 και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το έργο «Συντήρηση Κτιριακών Υποδομών Ιαματικών Λουτρών Θερμής» Π/Υ 315.000 €, καθώς και για την εκπόνηση των μελετών για τη «Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του οθωμανικού γυναικείου & ανδρώου ομαδικού λουτήρα και συντήρηση, διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων στον περιβάλλοντα χώρο του Σάρλιτζα Παλλάς» Π/Υ 30.000 €, οι οποίες θα υλοποιηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Λέσβου για την «Μελέτη προστασίας – διαμόρφωσης Αρχαίου Θεάτρου Μυτιλήνης» Π/Υ 50.000 € με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Η μελέτη είναι σε εξέλιξη.

Προς υπογραφή η Προγραμματική Σύμβαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου η «Μελέτη αποκατάστασης Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαφιώνας» Π/Υ 25.000 €, με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

Θέμα αποκατάστασης κτιριακών εγκαταστάσεων Αναγνωστηρίου Αγιάσου, από τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη Θεομηνία (8 – 10 Ιανουαρίου 2017).

ΛΗΜΝΟΣ (συνολικός προϋπολογισμός 4.898.300 ευρώ)

«Αποκατάσταση, συντήρηση, και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Πολιόχνης Λήμνου» Π/Υ 2.829.900 €. Το έργο εντάχθηκε στις 01.07.2016 στο «Ε.Π. Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και είναι σε εξέλιξη με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

«Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Καβειρίου Λήμνου» Π/Υ 1.638.400 €. Το έργο εντάχθηκε στις 01.07.2016 στο «Ε.Π. Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και είναι σε εξέλιξη με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

«Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήρος στο Πεδινό Λήμνου» Π/Υ 430.000 €. Το έργο εντάχθηκε τον Δεκέμβριο 2016 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου.

00kaloghrouPolitismou02

ΧΙΟΣ (συνολικός προϋπολογισμός 1.978.812 ευρώ)

«Αποκατάσταση & Ανάδειξη χερσαίων τειχών του Κάστρου Χίου (από προμαχώνα Α έως και προμαχώνα Γ)» Π/Υ 800.000 €. Το έργο εντάχθηκε στις 04.07.2016 στο «Ε.Π. Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και είναι σε εξέλιξη με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου.

«Συντήρηση μαρμαροθετημένων δαπέδων Καθολικού Νέας Μονής Χίου» Π/Υ 296.000 €. Το έργο εντάχθηκε στις 04.07.2016 στο «Ε.Π. Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και είναι σε εξέλιξη με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου.

«Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Συκούση στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Συκούση στη Χίο» Π/Υ 882.812 €. Το έργο εντάχθηκε στις 04.07.2016 στο «Ε.Π. Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και είναι σε εξέλιξη με φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

ΣΑΜΟΣ (συνολικός προϋπολογισμός 4.079.594 ευρώ)

Προς υπογραφή η Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού για την διαμόρφωση και ανάδειξη περιπατητικού μονοπατιού βόρειου και νότιου στομίου του Ευπαλίνειου Ορύγματος στο Πυθαγόρειο Σάμου Π/Υ 35.000 €.

Έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τα έργα της κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση χώρων στάθμευσης στον αρχαιολογικό χώρο του Ευπαλίνειου Ορύγματος στο Πυθαγόρειο Σάμου συνολικού Π/Υ 950.000 €.

«Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου», Π/Υ 3.094.594 €. Το έργο, που χρηματοδοτείται από το «Ε.Π. Βόρειο Αιγαίο 2014-2020), αφορά στην επισκευή και αναβάθμιση του κτιρίου που στο παρελθόν λειτούργησε ως Καπνεργοστάσιο, σε χώρο για πολιτιστικές λειτουργίες.

Η Περιφερειάρχης έθεσε στην Υπουργό την ανάγκη υποστήριξης της επιχειρηματικότητας στον τομέα του Πολιτισμού και τόνισε τη σημασία της εκπόνησης προγράμματος δράσεων στήριξης των πολιτιστικών φορέων του Βορείου Αιγαίου.

samostoday logo big

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: Ο Μουτζούρης με τα λόγια. Εμείς προχωράμε σε πράξεις και καλούμε σε συστράτευση

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ: Ο Μουτζούρης με τα λόγια. Εμείς προχωράμε σε πράξεις και καλούμε σε συστράτευση

Η προσπάθεια Μουτζούρη να δημιουργήσει ξανά το επαναστατικό κλίμα του περασμένου Φεβρουαρίου έπεσε στο κενό, αφού φορείς και πολίτες, με όσα έχουν συμβεί και ειπωθεί

Περισσότερα »
Σύλληψη 25χρονου αλλοδαπού στη Σάμο για παράνομη διακίνηση υπηκόου τρίτης χώρας. Την έκρυψε στη βαλίτσα του

Σύλληψη 25χρονου αλλοδαπού στη Σάμο για παράνομη διακίνηση υπηκόου τρίτης χώρας. Την έκρυψε στη βαλίτσα του

Στη σύλληψη ενός 25χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (22/09), στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Λιμεναρχείου Σάμου. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε πριν

Περισσότερα »
Αστυνομικοί Σάμου: Συμπεριφορές άκρως απαξιωτικές και ταπεινωτικές, από εισαγγελικούς λειτουργούς προς συναδέλφους μας, είναι θλιβερές

Αστυνομικοί Σάμου: «Επί σειρά ετών έχουμε επιδείξει μαθήματα ανθρωπισμού και επαγγελματισμού»

Ή Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου απάντησε σε δημοσίευμα της ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ» σχετικά μετις καταγγελίες για ένα ακόμα περιστατικό βίας αστυνομικών εις βάρος, αυτή τη

Περισσότερα »