Συνάντηση εργασίας στη Βουλή του κ. Δημήτρη Σεβαστάκη και του Γραμματέα της Επιτροπής κ. Πάνου Σκουρολιάκου με τον εισηγητή της Επιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.Stefan Schennach

Συνάντηση εργασίας στη Βουλή πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Δημήτρη Σεβαστάκη και του Γραμματέα της Επιτροπής κ. Πάνου Σκουρολιάκου με τον εισηγητή της Επιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.Stefan Schennach, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων στα πλαίσια της προετοιμασίας της έκθεσης, που θα υποβάλει ο κ. Schennach με θέμα τη «Σκόπιμη καταστροφή και παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών». Η εισήγησή του αφορά στην ταυτοποίηση πολιτιστικών αγαθών που έχουν λεηλατηθεί, τα νομικά κενά που δυσκολεύουν την ποινικοποίηση ενεργειών σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας της παράνομης διακίνησης και εμπορίας καθώς και στις διακρατικές συμφωνίες για την ανάκτηση πολιτιστικών αγαθών που έχουν κλαπεί.

Κατά τη συζήτηση ο κ. Σεβαστάκης έκανε αναφορά στην ισχυρή νομοθεσία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την προστασία του αρχαιολογικού πλούτου. Ο εμπλουτισμός των νομοθετικών πλαισίων θα πρέπει δώσει έμφαση στον τομέα της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας, προστασίας και ανάδειξης των αντίστοιχων ευρημάτων. Τόνισε την ανάγκη οργάνωσης ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης των αρχαιοτήτων και των πληροφοριών το οποίο θα εφαρμόζεται διεθνώς. Τέλος, αναφέρθηκε στην καταστροφή εμβληματικών μνημείων από τρομοκρατικές οργανώσεις, υπογραμμίζοντας ότι το πολιτιστικό απόθεμα, αποτελεί πλέον μέσο σύγχρονης πολιτικής, ιδεολογικής και πολιτιστικής σύγκρουσης.

Στη συνέχεια ο κ. Σκουρολιάκος το ελληνικό κράτος προσπαθεί εντατικά να διαφυλάξει την πολιτιστική του κληρονομιά μέσα το ισχυρό νομοθετικό του πλαίσιο, αλλά και το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει. Αναφέρθηκε στον ανεξάντλητο πολιτιστικό θησαυρό της Ελλάδας και στην ανάγκη διαχείρισης του αρχαιολογικού και πολιτιστικού μας αποθέματος με σύγχρονους όρους, εντοπίζοντας ωστόσο ότι σε περιόδους οικονομικών ανακατατάξεων η ευρωπαϊκή συνδρομή είναι απαραίτητη.

Από την πλευρά του ο κ. Schennach αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία της Επιτροπής Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης με την Ελλάδα και στο ότι η χώρα μας έχει ισχυρές νομοθετικές μέριμνες για την πάταξη της παράνομης διακίνησης και εμπορίας πολιτιστικών αγαθών. Η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. είναι απαραίτητη, ενώ χρειάζεται όλες οι χώρες της Ε.Ε. να έχουν ισχυρή νομοθεσία για την αντιμετώπιση παράνομης διακίνησης και εμπορίας πολιτιστικών αγαθών. Η προστασία του ενάλιου αρχαιολογικού πλούτου είναι μια κατεύθυνση για την οποία θα υπάρξει μέριμνα στην εισήγηση που θα κατατεθεί, όπως επίσης και η ανάγκη για την αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων διοικητικών αρχών.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα