Συναγερμός από την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας λόγω της εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τα κρούσματα του ιού στη χώρα μας ανέρχονται σε 153. 17 άτομα έχουν καταλήξει, ενώ βρισκόμαστε προς την κορύφωση της επιδημίας.

Καταγραφή κρουσμάτων έχει γίνει σε ακόμα οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, και κυρίως στη Σερβία και την Ιταλία.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επιτηρεί από κοντά την εμφάνιση των περιστατικών, καθοδηγεί τις περιφέρειες και προειδοποιεί τις τοπικές κοινωνίες.

«Φέτος η καταγραφή των ανθρώπινων κρουσμάτων ξεκίνησε πιο νωρίς σε σχέση με άλλες χρονιές, και αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και γειτονικές χώρες, ότι είχαμε μια πρώιμη έναρξη και κυκλοφορία του ιού και μια ίσως πιο απότομη αύξηση των περιστατικών. Έγινε μια μεγάλη επιδημία το 1996 στη Ρουμανία και έκτοτε καταγράφονται περιστατικά σε ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα τα τελευταία 10 χρόνια σχεδόν κάθε καλοκαίρι καταγράφονται περιστατικά σε χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, παρατηρείται δηλαδή μια αύξηση των περιστατικών» δήλωσε η υπεύθυνη γραφείου Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του ΚΕΕΛΠΝΟ, Δανάη Περβανίδου.

Το 80% των ατόμων που προσβάλλονται δεν εκδηλώνουν καν συμπτώματα. Το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης ενώ λιγότεροι από 1 στους 100 ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

«Πιο φιλόξενος διαβιβαστής του ιού φαίνεται ότι είναι το κοινό κουνούπι και όχι το κουνούπι τίγρης, οι πληθυσμοί του οποίου προτιμούν τα αστικά κέντρα» δήλωσε η Δανάη Περβανίδου.

Πάντως ο ιός δεν κάνει πλέον διάκριση ανάμεσα σε αγροτικές ή αστικές περιοχές. Περισσότερα για τον ιό του Δυτικού Νείλου μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »