Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου: Καλωσορίζουμε στα σχολεία μας Ελληνόπουλα και Προσφυγόπουλα. Απομονώνουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία

Η μόρφωση αποτελεί δικαίωμα κάθε παιδιού, ανεξάρτητα από χρώμα, κοινωνική θέση, θρήσκευμα και καταγωγή. Η φοίτηση όλων των μαθητών στα δημόσια σχολεία είναι καθήκον του κράτους και κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει. 
Το σχολείο, η κοινωνία που θέλουμε και παλεύουμε να πραγματωθεί πρέπει να αγκαλιάζει όλα τα παιδιά, η εκπαίδευση να προσφέρει το χαμόγελο και τη χαρά της γνώσης. Με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και με ειδική φροντίδα γι’ αυτά τα παιδιά που σε τρυφερές ηλικίες βιώνουν τις τραγικές συνέπειες ενός πολέμου.
Η ιστορία του τόπου μας είναι συνδεδεμένη με τα βάσανα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης κι αυτό δεν το ξεχνάμε. Ξέρουμε καλά ότι κανένας άνθρωπος δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας ή μετανάστης. 
Τα παιδιά θύματα του πολέμου, που θα έρθουν να φοιτήσουν στα σχολεία μας, δικαιούνται τη φροντίδα, την ασφάλεια και την εκπαιδευτική στήριξη. Βίωσαν την καταστροφή και το θάνατο, είναι τα αθώα θύματα πολέμων που γίνονται για τα συμφέροντα πολυεθνικών,  πετρελαιάδων και μεγαλοεπενδυτών. Δε διστάζουν να σκοτώνουν για τα κέρδη όλων αυτών. 
Είτε είναι προσφυγόπουλα, είτε ελληνόπουλα, θα έρθουν αντιμέτωπα με τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης, προβλήματα με τα οποία ερχόμαστε όλοι μας εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, καθημερινά αντιμέτωποι:
Τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τη χρόνια αδιοριστία μόνιμου προσωπικού, την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, το ολοένα και αυξανόμενο κόστος της, τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων κ.α.. 
Κανείς δε μπορεί και δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει απ’ αυτά τα τόσο σοβαρά ζητήματα, καλλιεργώντας το ρατσισμό και την ξενοφοβία. 
Απαιτούμε: 
Με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, για την υγεία όλων των μαθητών, όλων των παιδιών, Ελλήνων και Αλλοδαπών. 
Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, η στήριξη των υποδομών και των σχολικών επιτροπών, η μετακίνηση. 
Να στελεχωθούν όλες οι σχολικές μονάδες έγκαιρα για την πλήρη κάλυψη των αναγκών. 
Παλεύουμε και απαιτούμε την πλήρη και ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στο Δημόσιο Σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.  
Να διδαχθούν τη γλώσσα τους και την ελληνική γλώσσα. 
Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε τα προσφυγόπουλα να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες. 
Καλούμε εκπαιδευτικούς και γονείς να συμπαραταχθούν στην προσπάθεια αυτή. Να πάρουν πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης. Οι συνάδελφοι να μιλήσουμε ανοιχτά στους μαθητές μας για την προσφυγιά και τη μετανάστευση. 
Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία Συλλόγου Διδασκόντων Σχολείων ή μεμονωμένων εκπαιδευτικών για το σκοπό αυτό. 
Καλούμε όλες και όλους από κοινού, τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς των περιοχών μας να στηρίξουν την υποδοχή των παιδιών με την παρουσία τους στα σχολεία με τα τμήματα υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων. 
Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γραμματέας 
Κατσιγιάννης Νικόλαος                                     Πανούσος Χρήστος

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Βασίλης Πανουράκης: «Όλοι λίγο – πολύ, είτε Νομάρχες είτε Αντιπεριφερειάρχης, έβαλαν το λιθαράκι τους για να πάνε μπροστά τα νησιά μας»

Βασίλης Πανουράκης: «Όλοι λίγο – πολύ, είτε Νομάρχες είτε Αντιπεριφερειάρχης, έβαλαν το λιθαράκι τους για να πάνε μπροστά τα νησιά μας»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ του νησιού ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης για τον έναν χρόνο παρουσίας και διοίκησης στον Β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Περισσότερα »