Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου: Εθελοντές σώζουν πρόσφυγες (ρεπορτάζ του Euronews)

Σύλληψη 31χρονου και 32χρονου, για το αδίκημα της κλοπής

Στη Σάμο, μια παρέα αντρών που αγαπά την θάλασσα έφτιαξε μια ερασιτεχνική ομάδα αυτοδυτών. Όμως το προσφυγικό, άλλαξε τις προτεραιότητές τους. Πλέον σώζουν άντρες, γυναίκες και παιδιά που κινδυνεύουν να πνιγούν, ενώ προσπαθούν να φτάσουν στην Ελλάδα.

«Είμαστε ο σύλλογος αυτοδυτών Σάμου. Βρισκόμαστε στην ανατολική πλευρά του νησιού. Είναι το μέρος όπου συνήθως βγαίνουν οι πρόσφυγες που έρχονται από τα απέναντι τουρκικά παράλια» δήλωσε ο Νίκος Τσουμάκης, μέλος του συλλόγου αυτοδυτών Σάμου.

00Aftodytes01

Όταν μια βάρκα πλησιάζει, το λιμενικό ειδοποιεί τους αυτοδύτες. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει περίπου 180 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο. Έχουν ήδη διασώσει 1800 ανθρώπους, έχουν περισυλλέξει 49 νεκρούς, ενώ δεν αμοίβονται για την προσφορά τους» μεταδίδει από την Σάμο η απεσταλμένη του euronews, Βαλερί Γκοριά.

Πρόσφυγες και μετανάστες ευγνωμονούν τους αυτοδύτες για την βοήθεια τους. Πίσω στη στεριά, οι δικές τους οικογένειες ανησυχούν για την ασφάλεια τους. Ακόμη και οι ίδιοι, δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν πως κάποια μέρα θα σωζούν ανθρώπινες ζωές.

00Aftodytes02

«Πολύ συχνά, οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ άσχημες. Εμείς πολλές φορές βγαίνουμε την νύχτα στα ανοιχτά. Είναι επικίνδυνα. Όμως εφόσον το λιμενικό μας έχει ειδοποιήσει, είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε στη θάλασσα. Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται την βοήθεια μας» υποστηρίζει ο Στέλιος Χατζηανδρέου, μέλος του συλλόγου αυτoδυτών.

Οι εθελοντές διασώστες της Σάμου έχουν να θυμούνται πολλές καλές, αλλά και πολλές κακές στιγμές. Όμως όταν αντικρίζουν νεκρά προσφυγόπουλα, είναι σαν να βλέπουν μπροστά τους τα δικά τους παιδιά.

«Όταν πηγαίνουμε να βοηθήσουμε πρόσφυγες και βρίσκουμε νεκρά παιδιά, στα ματιά τους βλέπουμε τις ψυχές και τα μάτια των δικών μας παιδιών. Και εμείς ήμαστε γονείς. Έχω τρία παιδιά, τρεις κόρες. Ο Νίκος έχει δύο αγόρια. Είναι πολύ σκληρό, αυτή είναι η αλήθεια. Όμως δεν λυγίζουμε, Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας» υποστηρίζει ο Στέλιος Χατζηανδρέου.

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »