Στους 6.200 περίπου οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Σάμο για την Ύπατη Αρμοστεία και 6.648 για το Υπουργείο. Το 45% του πληθυσμού είναι άντρες μεταξύ 18 και 39 ετών

Στους 6.200 περίπου οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Σάμο για την Ύπατη Αρμοστεία και 6.648 για το Υπουργείο. Το 45% του πληθυσμού είναι άντρες μεταξύ 18 και 39 ετών

Στη δημοσιότητα έδωσε την εβδομαδιαία  επισκόπηση για το νησί της Σάμου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Για το διάστημα 04 – 10 Νοεμβρίου 2019 αναφέρει ότι στο νησί βρίσκονται περίπου 6.200 πρόσφυγες και μετανάστες. Αναλυτικά η επισκόπηση της Υ.Α.:

Αφίξεις

Αυτή την εβδομάδα, 167 άτομα κατέφθασαν στο νησί της Σάμου, σημειώνοντας μείωση συγκριτικά με τις 313 αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας και συγκριτικά με τις 223 αφίξεις της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους. Ο μέσος όρος καθημερινών αφίξεων αυτής της εβδομάδας ανέρχεται στα 24 άτομα, ενώ της προηγούμενης ήταν 45.

Πληθυσμός στο νησί

Στη Σάμο, διαμένουν περίπου 6.200 πρόσφυγες και μετανάστες. Η πλειονότητα του πληθυσμού στο νησί είναι από το Συρία (33%), Αφγανιστάν (22%), τη και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (15%), Ιράκ (8%), Παλαιστίνη (4%), λοιπές χώρες (19%)

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 20% του πληθυσμού. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 29%, και περίπου 7 στα 10 είναι κάτω των 12 ετών. Περίπου το 19% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους, και στην πλειοψηφία τους είναι από το Αφγανιστάν και τη Συρία.

Το 45% του πληθυσμού είναι άντρες μεταξύ 18 και 39 ετών.

Πληθυσμός ανά τοποθεσία

5.751 (93%) στο κέντρο υποδοχής στο Βαθύ, 247 (4%) στο πρόγραμμα στέγασης Υ.Α. και 169 (3%) Λοιποί (Περιλαμβάνονται άλλου είδους δομές και στέγαση με ίδια μέσα).

Αφίξεις μέσω θαλάσσης

Αυτή την εβδομάδα, 1.088 άτομα αφίχθησαν σε άλλα νησιά του Αιγαίου, η πλειονότητα των οποίων κατέφτασε στη Λέσβο. Ο μέσος όρος καθημερινών αφίξεων σε όλα τα νησιά ήταν 155 άτομα.

Αναχωρήσεις προς την Ενδοχώρα

Αυτή την εβδομάδα, έπειτα από σχετική έγκριση των αρχών, 109 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν από τη Σάμο προς την ενδοχώρα. Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία μετέφεραν 85 αιτούντες άσυλο σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας. Με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας, 10 επιπλέον άτομα μεταφέρθηκαν σε διαμερίσματα υπό τη διαχείριση της Ύπατης Αρμοστείας στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου και με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου στη Σάμο βρίσκονταν 6.648 άτομα, εκ των οποίων οι 6.340 στο ΚΥΤ Σάμου, το οποίο επίσημα είναι χωρητικότητας 648 ατόμων, δηλαδή 9,83 φορές παραπάνω από την κανονική χωρητικότητα.

00KaterinaBanner

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ψήφισμα συμπαράστασης στον κλάδο θεαμάτων-ακροαμάτων από την Π.Ε Βορείου Αιγαίου

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου,  στέκεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία προσφοράς, αγάπης και βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας, που επλήγησαν από την

Περισσότερα »