Στους 4.350 περίπου οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Σάμο για την Ύπατη Αρμοστεία. Το 44% του πληθυσμού είναι άντρες μεταξύ 18 και 39 ετών

Η «Ανατροπή» επισκέφθηκε τα Σκουραίικα

Στη δημοσιότητα έδωσε την εβδομαδιαία  επισκόπηση για το νησί της Σάμου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Για το διάστημα 19 – 25 Νοεμβρίου 2018 αναφέρει ότι στο νησί βρίσκονται περίπου 4.350 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, τους ανεβάζει στους 4.048 με ημερομηνία 25/11. Αναλυτικά η επισκόπηση της Υ.Α.:

Αφίξεις

Αυτή την εβδομάδα, 400 άτομα κατέφθασαν στη Σάμο, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση συγκριτικά με τις 108 αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας και με τις 81 αφίξεις της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους. Ο μέσος όρος καθημερινών αφίξεων αυτής της εβδομάδας είναι 57 άτομα, ενώ της προηγούμενης ήταν 15.

Πληθυσμός στο νησί

Στη Σάμο, διαμένουν περίπου 4.350 πρόσφυγες και μετανάστες. Η πλειονότητα του πληθυσμού στη Σάμο είναι από το Αφγανιστάν (24%), το Ιράκ (22%), τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (12%) και το Καμερούν (10%) και λοιποί (34%). Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 22% του πληθυσμού και τα παιδιά το 29%, εκ των οποίων περίπου 7 στα 10 είναι κάτω των 12 ετών. Περίπου το 22% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους και στην πλειοψηφία τους είναι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Αίγυπτο. Το 44% του πληθυσμού είναι άντρες μεταξύ 18 και 39 ετών.

00KYT07

Πληθυσμός ανά τοποθεσία

4.046 (93%) στο κέντρο υποδοχής στο Βαθύ, 219 (5%) στο πρόγραμμα στέγασης Υ.Α. και 86 (2%) Λοιποί (Περιλαμβάνονται άλλου είδους δομές και στέγαση με ίδια μέσα).

Αφίξεις μέσω θαλάσσης

Αυτή την εβδομάδα, 317 άτομα αφίχθησαν σε άλλα νησιά του Αιγαίου, η πλειονότητα των οποίων κατέφτασε στη Λέσβο. Ο μέσος όρος καθημερινών αφίξεων σε όλα τα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Σάμου, ήταν 102 άτομα.

Αναχωρήσεις προς την Ενδοχώρα

Αυτή την εβδομάδα, έπειτα από σχετική έγκριση των αρχών, 236 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν από τη Σάμο προς την ενδοχώρα. Από αυτούς, 234 (99%) μεταφέρθηκαν – με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας – σε κρατικές δομές φιλοξενίας και σε διαμερίσματα υπό τη διαχείριση της Ύπατης Αρμοστείας στην ενδοχώρα.

Επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

00VKDMarket

Εν τω μεταξύ με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν την καθημερινότητα των μεταναστών στο κέντρο υποδοχής στο Βαθύ της Σάμου δημοσιογράφοι της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Και δεν είναι μόνο ο χειμώνας που πέφτει βαρύς αλλά και οι καθημερινές ελλείψεις των κρατικών υποδομών που κάνουν τη ζωή ανυπόφορη για τους 4.000 ανθρώπους που ζουν στοιβαγμένοι σε ετοιμόρροπες σκηνές, αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν χαλασμένες τουαλέτες, χωρίς πρόσβαση σε νερό και ρεύμα και αντιμέτωποι με φίδια και αρουραίους λόγω των συσσωρευμένων σκουπιδιών.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτριες του άρθρου η υποδομή φιλοξενεί εξαπλάσιο αριθμό μεταναστών από αυτόν που μπορεί να αντέξει. Όπως παραδέχεται με δηλώσεις του και ο Φιλίπ Λεκλέρκ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των προσφύγων στην Αθήνα, «η πολιτική της ΕΕ για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους ήταν “απολύτως νόμιμη”, ωστόσο είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τη μετανάστευση».

Στις αδυναμίες του ελληνικού κράτους με βαρύ τίμημα και για τους μετανάστες έρχεται να προστεθεί και η υποστελέψωση των νομικών υπηρεσιών, αλλά και ένα σύστημα ασύλου που έχει παραλύσει από τις περικοπές στον δημόσιο τομέα.

«Το σύστημα ασύλου της Ελλάδας έχει παραλύσει από τις περικοπές στον δημόσιο τομέα, που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων διάσωσης της χώρας», δηλώνει στην εφημερίδα απεσταλμένος του ΟΗΕ, την ώρα που ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για επιδείνωση της μεταναστευτικής κρίσης τους χειμερινούς μήνες στην Ελλάδα.

Οι νομικές υπηρεσίες αδυνατούν να διαχειριστούν τα αιτήματα των μεταναστών και οι γιατροί και ψυχολόγοι δεν αρκούν για να πραγματοποιήσουν τις αξιολογήσεις των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Μια από τις συνέπειες είναι ότι πολύ λίγοι αιτούντες άσυλο και μετανάστες επιστρέφουν στην Τουρκία, όπως προβλέπεται στη συμφωνία του 2016 με την Αγκυρα. 

00MetanastesProsfyges

Τα διοικητικά αυτά κενά εκμεταλλεύονται όπως αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή στην εφημερίδα και οι διακινητές.

«Στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι οι διακινητές που έχουν γνώση των διοικητικών ελλείψεων εντείνουν τις προσπάθειες να μεταφέρουν άτομα στην Ελλάδα. Με το να μην επιστρέφουν μάλιστα μετανάστες στην Τουρκία δίνεται σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό το “πράσινο φως” σε διακινητές», οι οποίοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση.  

Σύμφωνα με ανάρτηση των εθελοντών Samos Volunteers, έξω από την κάτω κεντρική πύλη του ΚΥΤ μένουν περίπου 350 μέσα σε σκηνές σε δασώδη περιοχή, μέσα σε χωμάτινα μονοπάτια, μέσα στα δέντρα, σε λάσπες υπάρχουν 103 σκηνές και η κάθε σκηνή έχει 4 άτομα μέσα στην κάτω περιοχή. Σε συνδυασμό και με αυτούς που μένουν στη πάνω πλευρά του δάσους το ένα τρίτο των προσφύγων μένουν σε σκηνές δηλαδή 1.800 άτομα. Χωρίς τα βασικά είδη υγιεινής, τουαλέτες, ντους, τρεχούμενο νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα σκουπίδια χωρίς να τα έχουν μαζέψει. Το ΚΥΤ αυτό είναι σχεδιασμένο για 700 άτομα και αυτή την στιγμή είναι 6.5 φορές περισσότερο γεμάτο, δηλαδή φιλοξενεί 4.600 άτομα.

dreams3

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Σεισμική δόνηση έντασης 4,4R σημειώθηκε την Παρασκευή (19/04) στις 11:02 με επίκεντρο 7 χιλ. Ανατολικά Καρλοβάσου και εστιακό βάθος 12,4χιλ. σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιιτούτο

Περισσότερα »