Στους 4.200 περίπου οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Σάμο για την Ύπατη Αρμοστεία. Το 48% του πληθυσμού είναι άντρες μεταξύ 18 και 39 ετών

Στη δημοσιότητα έδωσε την εβδομαδιαία  επισκόπηση για το νησί της Σάμου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Για το διάστημα 21 – 27 Ιανουαρίου 2019 αναφέρει ότι στο νησί βρίσκονται περίπου 4.200 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, τους ανεβάζει στους 3.945 με ημερομηνία 27/01. Αναλυτικά η επισκόπηση της Υ.Α.:

Αφίξεις

Αυτή την εβδομάδα, 111 άτομα κατέφθασαν στη Σάμο, αντιπροσωπεύοντας μια μείωση συγκριτικά με τις 181 αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας και αύξηση συγκριτικά με τις 0 αφίξεις της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους. Ο μέσος όρος καθημερινών αφίξεων αυτής της εβδομάδας είναι 16 άτομα, ενώ της προηγούμενης ήταν 26.

Πληθυσμός στο νησί

Στη Σάμο, διαμένουν περίπου 4,200 πρόσφυγες και μετανάστες. Η πλειονότητα του πληθυσμού στη Σάμο είναι από το Αφγανιστάν (23%), τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (19%), και το Ιράκ (12%). Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 22% του πληθυσμού και τα παιδιά το 24% εκ των οποίων περίπου 6 στα 10 είναι κάτω των 12 ετών. Περίπου το 26% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους και στην πλειοψηφία τους είναι από το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Το 49% του πληθυσμού είναι άντρες μεταξύ 18 και 39 ετών. Στη Σάμο, διαμένουν περίπου 4,200 πρόσφυγες και μετανάστες. Η πλειονότητα του πληθυσμού στη Σάμο είναι από το Αφγανιστάν (23%), τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (19%), το Ιράκ (12%), το Καμερούν (11%), Συρία (10%) και λοιπές χώρες (25%). Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 22% του πληθυσμού και τα παιδιά το 26% (αγόρια 15% και κορίτσια 9%) εκ των οποίων περίπου 6 στα 10 είναι κάτω των 12 ετών. Περίπου το 26% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους και στην πλειοψηφία τους είναι από το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Το 48% του πληθυσμού είναι άντρες μεταξύ 18 και 39 ετών.

Πληθυσμός ανά τοποθεσία

3.834 (92%) στο κέντρο υποδοχής στο Βαθύ, 226 (5%) στο πρόγραμμα στέγασης Υ.Α. και 100 (2%) Λοιποί (Περιλαμβάνονται άλλου είδους δομές και στέγαση με ίδια μέσα).

Αφίξεις μέσω θαλάσσης

Αυτή την εβδομάδα, 397 άτομα αφίχθησαν σε άλλα νησιά του Αιγαίου, η πλειονότητα των οποίων κατέφτασε στη Δωδεκάνησα. Ο μέσος όρος καθημερινών αφίξεων σε όλα τα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Σάμου, ήταν 73 άτομα.

Αναχωρήσεις προς την Ενδοχώρα

Αυτή την εβδομάδα, έπειτα από σχετική έγκριση των αρχών, 117 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν από τη Σάμο προς την ενδοχώρα. Εξ’ αυτών οι 114 (97%) μεταφέρθηκαν – με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας – σε κρατικές δομές φιλοξενίας και σε διαμερίσματα υπό τη διαχείριση της Ύπατης Αρμοστείας στην ενδοχώρα.

dreams3

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »