Στους 3.350 περίπου οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Σάμο για την Ύπατη Αρμοστεία. Τα χρηματικά ποσά που λαμβάνουν οι μετανάστες

Μεγάλη απόκλιση παρουσιάζουν οι αριθμοί των προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο από τις Υπηρεσίες και τους Φορείς. Ποιος τελικά είναι υπεύθυνος να δώσει τα πραγματικά στοιχεία;

Στη δημοσιότητα έδωσε την εβδομαδιαία  επισκόπηση για το νησί της Σάμου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Για το διάστημα 03 – 09 Ιουνίου 2019 αναφέρει ότι στο νησί βρίσκονται περίπου 3.350 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, τους ανεβάζει στους  3.728 με ημερομηνία 09/06. Αναλυτικά η επισκόπηση της Υ.Α.:

Αφίξεις

Αυτή την εβδομάδα, 126 άτομα κατέφθασαν στο νησί της Σάμου, σημειώνοντας μείωση συγκριτικά με τις 183 αφίξεις της προηγούμενης εβδομάδας καθώς και συγκριτικά με τις 181 αφίξεις της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους. Ο μέσος όρος καθημερινών αφίξεων αυτής της εβδομάδας είναι 18 άτομα, συγκριτικά με τις 26 αφίξεις της προηγούμενης.

Πληθυσμός στο νησί

Στη Σάμο, διαμένουν περίπου 3.350 πρόσφυγες και μετανάστες. Η πλειονότητα του πληθυσμού στη Σάμο είναι από το Αφγανιστάν (32%), τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (19%), και το Ιράκ (14%).

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 23% του πληθυσμού. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 25% (αγόρια 13% και κορίτσια 12%), και περίπου 7 στα 10 είναι κάτω των 12 ετών. Περίπου το 14% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους, και στην πλειοψηφία τους είναι από το Αφγανιστάν και το Iράκ.

Πληθυσμός ανά τοποθεσία

3.122 (90%) στο κέντρο υποδοχής στο Βαθύ, 235 (7%) στο πρόγραμμα στέγασης Υ.Α. και 114 (3%) Λοιποί (Περιλαμβάνονται άλλου είδους δομές και στέγαση με ίδια μέσα).

Αφίξεις μέσω θαλάσσης

Αυτή την εβδομάδα, 741 άτομα αφίχθησαν σε άλλα νησιά του Αιγαίου, η πλειονότητα των οποίων κατέφτασε στη Λέσβο. Ο μέσος όρος καθημερινών αφίξεων σε όλα τα νησιά ήταν 124 άτομα.

Αναχωρήσεις προς την Ενδοχώρα

Αυτή την εβδομάδα, έπειτα από σχετική έγκριση των αρχών, 28 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν από τη Σάμο προς την ενδοχώρα.

00KYT

Πριν μερικές εβδομάδες στην πρωϊνή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Δημοσιογραφικές αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά η κα Δέσποινα Αναγνώστου, εκπρόσωπος επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας στη Σάμο και είπε τα παρακάτω:

«Υπάρχει πλέον μία σύγκλιση ως προς τους αριθμούς που δίνει το ΥΠ.ΜΕ.ΠΟ. και της Ύπατης Αρμοστείας. Για το βοήθημα που δίνεται στους μετανάστες, εξαρτάται από τις ενέργειες που θα κάνουν, το ποσό είναι 90€ ανά άτομο, ζευγάρι 140€, τριμελής οικογένεια 190€, τετραμελής 240€, ενώ το ανώτατο είναι στα 340€ (7μέλη και άνω). Διαφοροποιείται στα άτομα που διαμένουν σε εστίες (250 θέσεις σε 48 σπίτια) λαμβάνουν λίγο παραπάνω λόγω του ότι δεν λαμβάνουν σίτιση, δηλαδή το ένα άτομο λαμβάνει 150€.

Παρά τις υποσχέσεις του Υπουργού ΜΕ.ΠΟ, δεν υπάρχει σημαντική μείωση στον αριθμό των μεταναστών που παραμένουν στο νησί, ενώ επανειλημμένα η Υ.Α έχει κάνει έκκληση βελτίωσης των συνθηκών στο ΚΥΤ ανά την Ελλάδα. Η κατάσταση στο Βαθύ δεν προέκυψε χθες και ούτε θα λυθεί αύριο, όπως τόνισε η κα Αναγνώστου, ενώ το κλειδί είναι να αυξηθούν οι δυνατότητες υποδοχής στην ενδοχώρα.

Εφόσον αυτό δεν είναι δυνατόν, θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός αλληλοϋποστήριξης στα νησιά καθώς αυτή τη στιγμή έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά στο μέλλον μπορεί να αντιμετωπίσουν το ίδιο θέμα και τα άλλα νησιά.

Το ΚΥΤ δημιουργήθηκε για 650 άτομα, το ίδιο και οι υπηρεσίες, γίνονται βέβαια προσπάθειες με αποστολές και αναθέσεις σε άλλα περιφερειακά γραφεία ασύλου για την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών, γίνονται κάποια βήματα, αλλά δεν είναι αρκετά.

Αν και υπάρχει μείωση των ατόμων, υπολογίζεται πως γύρω στα 1.000 άτομα διαμένουν έξω από το κέντρο, με ότι συνεπάγεται αυτό, καθώς δεν έχουν πρόσβαση ούτε στα βασικά.

«Πάγιο αίτημα της Υ.Α. είναι ότι, χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, δέχονται εκ των πραγμάτων το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων\μεταναστών, χρειάζονται την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ευρώπης, όχι μόνο με την παροχή οικονομικής βοήθειας».

Ειδικά για την τοπική κοινωνία, είναι φυσιολογικό να νιώθει ότι σηκώνει όλο το βάρος ενώ είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι Σαμιώτες για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

giagiamas logo

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γιάννης Αρχοντούλης: Ξέρω ότι προσπάθησα και έδωσα τα πάντα σε όλες τις ομάδες μου. Δεν θα χαθούμε

Γιάννης Αρχοντούλης: «Κανείς δεν θα παίξει με τα παιδιά, όπως επίσης κανείς δεν θα παίξει με τους δασκάλους»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, κ. Γιάννης

Περισσότερα »