«ΣΤΙΣ «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ» Wine pairing από τον executive chef Βαγγέλη Μπιλιμπά*

«ΣΤΙΣ «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ» Wine pairing από τον executive chef Βαγγέλη Μπιλιμπά*

Οι «Ψηλές Κορφές» του Συνεταιρισμού της Σάμου είναι ένα ευωδιαστό και τραγανό κρασί που προέρχεται από μοσχάτο σταφύλι των καλύτερων ορεινών αμπελώνων ξερολιθιάς του ακριτικού νησιού. Έχει κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, με έντονα τα αρώματα λουλουδιών και λευκόσαρκων φρούτων. Το λαμπερό, κιτρινοπράσινο χρώμα του αποκαλύπτει και τον ελκυστικό του χαρακτήρα.

Στη μύτη ανακαλύπτουμε αρώματα λουλουδιών αλλά και φρούτων, όπως το αχλάδι, το ροδάκινο, το πεπόνι . Έχει υψηλή οξύτητα και πολύ καλή επίγευση, χαρακτηριστικά που δίνουν στις «Ψηλές Κορφές» τη δυνατότητα να ανοίγουν μια πολύ μεγάλη παλέτα συνδυασμών γεύσεων. Έτσι ο οινοχόος δε θα δυσκολευτεί, σε συνεργασία με το chef, να προτείνει με ευκολία αυτό το εκλεκτό κρασί μιας κι είναι δεδομένο ότι ο οινογευσιλάτρης θα μένει απόλυτα ικανοποιημένος!

00Eoss01

Ορεκτικά και Ψηλές Κορφές  

Οι «Ψηλές Κορφές» συνδυάζονται με όλα σχεδόν τα ορεκτικά της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, για παράδειγμα με τζατζίκι από μαύρο σκόρδο και παντζάρι, μπουρέκι μελιτζάνας με σκοτύρι και σάλτσα τομάτας με μαστίχα. Η πλούσια γεύση του ταιριάζει υπέροχα και με το μετσοβόνε, δίνοντας έναν πολύ ισορροπημένο συνδυασμό. Επίσης, οι παλαιωμένες γραβιέρες, το εξαιρετικό κασέρι Σωχού, το μελίπαστο της Λήμνου και το πικάντικο Σαν Μιχάλη Σύρου βρίσκουν τη θέση τους στο πλατό τυριών που επάξια θα σταθεί δίπλα στις μαγευτικές «Ψηλές Κορφές».

00Eoss02

Από τη θάλασσα… στις Ψηλές Κορφές

Τα ζυμαρικά γενικά αγαπούν το λευκό κρασί. Ειδικότερα σε συνταγές με διάφορα πέστο αλλά και σε συνδυασμό με θαλασσινές γεύσεις. Από αυτό τον κανόνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και το υπέροχα αρωματικό, λευκό και ξηρό, «Ψηλές Κορφές» Σάμου, μια και αναδεικνύει μοναδικά τα λιγκουίνι με γυαλιστερές, κυδώνια και γαρίδες με λευκή σάλτσα από Μοσχάτο Σάμου με φρέσκο εστραγκόν και αυγοτάραχο. Επίσης, με ένα σκιουφιχτό με σολομό, άνηθο, αυγά σολομού και τουίλ από μελάνι σουπιάς.

Εκεί όμως που συνδυαζόμενο αναδεικνύει όλα τα πλούσια και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του το κρασί Ψηλές Κορφές, είναι το ψάρι! Δροσερό και εκφραστικό το λευκό αυτό ξηρό μοσχάτο κρασί του Ε.Ο.Σ Σάμουμπορεί να ικανοποιήσει και πιο απαιτητικούς οινόφιλους, σε συνδυασμό με ιδιαίτερες συνταγές δημιουργικής κουζίνας, όπως: Με μπαρμπούνι τεμπούρα, σταμναγκάθι φρικασέ και χαβιάρι από φύκια. Τσιπούρα μιλ φειγ με σοτέ λαχανικά, αφρό παντζάρι και λάδι άνηθου. Ακόμη, με ένα ψητό ψάρι στη σχάρα ή με τηγανιτό χταποδάκι με κάπαρη και τοματίνια.

00Eoss03

Ψηλές Κορφές και λευκά κρεατικά

Πληθωρικό αρωματικά και γενναιόδωρο στο στόμα, με σωστή οξύτητα και μεγάλη διάρκεια, το εκλεκτό αυτό κρασί μπορούμε ευχαρίστα να το συνδυάσουμε και με λευκά κρέατα, όπως: Με μια μπαλοτίνα κοτόπουλο γεμιστή με σπανάκι και σάλτσα από πικάντικη φέτα. Με ένα κουνέλι μαγειρεμένο με σπόρους μουστάρδας και σάλτσα μοσχολέμονου.

Με επιδόρπια

Η αρωματική του διάσταση είναι τέτοια που μπορεί ιδανικά να συνοδεύει επιδόρπια, όπως: ένα φεγεντίν με πραλίνα και μους φράουλας ή και παραδοσιακά γλυκά όπως ένα γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι και πορτοκάλι. Τα λευκόσαρκα φρούτα, τα κεράσια, το καρπούζι και το πεπόνι αγαπούν τις «Ψηλές Κορφές» και ταιριάζουν μαζί τους αρμονικά.

00Eoss04

Αποφύγετε να συνδυάσετε

Ορισμένες τροφές δύσκολα συνδυάζονται με το κρασί, γιατί μπορεί να το επισκιάσουν ή να του προσδώσουν δυσάρεστη γεύση. Σε αυτές συγκαταλέγονται τα παστά, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, τα τουρσιά, τα φαγητά που περιέχουν πολύ λεμόνι ή ξύδι, οι λεπτόρρευστες σούπες και οι ζωμοί.

Με… νου και Ψηλές!

Οι «Ψηλές Κορφές» του Ε.Ο. Σ Σάμου είναι ένα κρασί που κυριαρχεί στα στα καλοκαιρινά μενού των εστιατορίων και φροντίζει πάντοτε με την σταθερή του ποιότητα και τα εξαιρετικά του χαρακτηριστικά να ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή.

(*O executive chef Βαγγέλης Μπιλιμπάς είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας W.A.S.P και λάτρης των εκλεκτών ελληνικών προϊόντων τα οποία και προβάλλει μέσα από τις γαστρονομικές του δημιουργικές προτάσεις. Τα τελευταία χρόνια έχει θέσει ως στόχο ζωής την εδραίωση της «σαμιακής κουζίνας» πάνω στα Πυθαγόρεια πρότυπα διατροφής, με τοπικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα ποιότητας.)

00Dodekanisos

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κώστας Μουτζούρης: Στο δεύτερο έτος η Περιφερειακή αρχή, ισχυρότερη, με μεγαλύτερη εμπειρία και αποφασιστικότητα

Πρόσκληση για την Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

H Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ανακοινώνει την προδημοσίευση της Πρόσκλησης “Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19

Περισσότερα »
Ψήφισμα συμπαράστασης στον κλάδο θεαμάτων-ακροαμάτων από την Π.Ε Βορείου Αιγαίου

Ψήφισμα συμπαράστασης στον κλάδο θεαμάτων-ακροαμάτων από την Π.Ε Βορείου Αιγαίου

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αναστασία Αντωνέλλη, εισηγήθηκε την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης και υιοθέτησης των αιτημάτων για την στήριξη των

Περισσότερα »
Εργατικό Κέντρο Σάμου: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους άστεγους πρόσφυγες και μετανάστες της Μόριας

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των μαθητών για το δικαίωμα στη μόρφωση και την υγεία

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου χαιρετίζει και στηρίζει το δίκαιο αγώνα και τις κινητοποιήσεις των μαθητών της Σάμου και της χώρας για μόρφωση και

Περισσότερα »