Στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας) θα πρέπει να ειπωθούν μεγάλες αλήθειες

Την Τετάρτη 01 Αυγούστου 2018 συνεδριάζει για δεύτερη φορά μέσα στο τρέχον έτος (2018) το ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας). Τα θέματα της συνεδρίασης είναι τα εξής:

1. Δράσεις πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών της αντιπυρικής περιόδου 2018 στο Νομό Σάμου.

2. Σχέδιο εκκένωσης κατοικημένων περιοχών σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Μια συνεδρίαση που είναι επίκαιρη όσο ποτέ, μετά και τις τελευταίες φονικές πυρκαγιές που συνέβησαν στην Αττική. Πυρκαγιές και τα θλιβερά αποτελέσματά τους, που όχι μόνο ο Ελληνικός λαός, αλλά και η διεθνής κοινότητα παρακολουθούν βουβοί.

Στο συγκεκριμένο ΣΟΠΠ θα πρέπει να ειπωθούν μεγάλες αλήθειες και κανείς αρμόδιος φορέας δεν θα πρέπει να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του. Άλλωστε δεν παραγνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν αποδείξει κατά το παρελθόν το θάρρος της γνώμης τους.

Θα πρέπει να μάθουν όλοι οι κάτοικοι του Νομού Σάμου που είμαστε πλήρεις και που υστερούμε. Εκεί που υστερούμε να βοηθήσουμε περισσότεροι και να γίνουμε όλοι μια γροθιά.

Πολιτική Προστασία. Ένας φορέας που απ’ ότι ακούμε και βλέπουμε στην Αττική έχει απαξιωθεί καταλογίζοντάς του πολλά λάθη. Εδώ όμως στον τόπο μας ξέρουμε πολύ καλά πως όσοι τον υπηρετούν προσφέρουν τα μέγιστα και αφιλοκερδώς. Δυστυχώς το κράτος είναι αυτό που βάζει εμπόδια στο να μην λειτουργήσει όπως τουλάχιστον ξέρει και μπορεί ο παραπάνω φορέας. Και περισσότερο εννοούμε την τομέα της πρόληψης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αδράνεια του κρατικού μηχανισμού η δήλωση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου για το θέμα της χορήγησης των βραδυφλεγών στολών σε εθελοντές δασοπυροσβέστες της Σάμου: «Θελήσαμε να τους αγοράσουμε 300 βραδυφλεγείς στολές, δαπάνη ύψους 17.000 ευρώ. Το Γενικό Λογιστήριο δεν ενέκρινε τη δαπάνη και η εταιρία απειλεί να κινηθεί δικαστικά κατά της Περιφέρειας». Όλα αυτά εν έτη 2018, όλα αυτά όταν η χώρα κινδυνεύει κάθε χρόνο από τον πύρινο εφιάλτη.

Στο επερχόμενο ΣΟΠΠ θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος και το θέμα των αυθαιρέτων. Δεν μπορεί ο καθένας να κτίζει παράνομα, χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους και όλοι να κλαίμε κατόπιν εορτής πάνω στα αποκαϊδια. Όλα αυτά με υπόμνηση στις ανάλογες υπηρεσίες.

Το επερχόμενο ΣΟΠΠ είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξυπνήσει όλους μας από το λήθαργο του «ωχ αδερφέ». Αγαπάμε τον τόπο μας, ενδιαφερόμαστε για τον συνάνθρωπό μας.

Αλέξης Κομνηνός

00Sopp03

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ στις 15 Μαϊου 2018:

«Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε». Μ’ αυτή τη φράση, αποτυπώθηκε το συμπέρασμα της συνεδρίασης του ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας), που συνήλθε το απόγευμα της Τρίτης (15/05) στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκου Κατρακάζου.

Στην εισαγωγή του ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου ανέφερε: «Για 4η χρονιά ξεκινάμε την αντιπυρική περίοδο. Πρέπει να μνημονεύουμε την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε όλοι μας. Η προηγούμενη χρονιά ήταν μια ήσυχη χρονιά αν και συνεδριάσαμε έκτακτα δύο φορές, για τα εναέρια μέσα και για τη μεταφορά προσωπικού από την ΠΥ Σάμου στη Fraport. Για φέτος έχουμε σοβαρό θέμα με την άφιξη των πυροσβεστικών αεροσκαφών, λόγω συντήρησης των κινητήρων τους που γίνεται μέχρι και σήμερα. Ευελπιστώ ότι θα αφιχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στη Σάμο το πυροσβεστικό ελικόπτερο. Η Διοικήτρια του ΚΥΤ αν και προσκλήθηκε να παρευρεθεί στη σύσκεψη, εντούτοις και φέτος δεν παρέστη. Θα ήθελα πραγματικά να μας εξηγήσει τι ενέργειες κάνει ή έχει κάνει για τη στοιχειώδη πρόληψη όσο αφορά την πυρασφάλεια. Όπως θα ξέρετε αρμόδια Υπηρεσία για την πυρασφάλεια εντός κέντρου είναι η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής».

Ο Ταξίαρχος Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ κ. Γιώργος Κουρής , έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «Ως 79 ΑΔΤΕ θα είμαστε κοντά στην κοινωνία, γιατί είμαστε μέρος της κοινωνίας. Είμαστε παντού. Ήδη από την ΑΣΔΕΝ έχει εκδοθεί η απαραίτητη διαταγη για την πυρασφάλεια. Αν και έχουμε μείωση των στρατευσίμων, λόγω της κατάταξης των ΕΣΣΟ, πιστεύω το πρόβλημα αυτό να το ξεπεράσουμε και να έχουμε καλή συνεργασία. Θα βοηθήσουμε στην επάνδρωση των πυροφυλακίων, των περιπόλων, σε υλικά και μέσα. Επίσης θα υπάρχει και Αξιωματικός Σύνδεσμος σε γεγονότα αντιμετώπισης πυρκαϊών».

Ο Διοικητής της ΠΥ Σάμου Πύραρχος κ. Δημοσθένης Ραγκαβάς είπε ότι: «Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Η Σάμος είναι πρώτη σε ανάπτυξη δασικών πυρκαϊών. Πρόκειται για πυρόπληκτη περιοχή. Δεν υπάρχουν διαφορές σε οχήματα και προσωπικό. Το αντιπυρικό σχέδιο υπάρχει και εκτελούνται περίπολα με συνεργασίες. Γίνεται έλεγχος σε όλο το δίκτυο. Η αγροτική οδοποιϊα δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση για την πρόσβαση βαρέων οχημάτων. Να ξέρετε ότι 9 στις 10 πυρκαγιές ο παράγοντας είναι ανθρωπογενής, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και η αμέλεια. Θέλουμε όλων τη συνδρομή. Θα έχουμε φυσικά και απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές εκτάσεις.

00Sopp05

Το γρηγορότερο είναι το καλύτερο και όλα τα κάνουμε συντονισμένα. Ευελπιστούμε στην Ταξιαρχία για τη συνδρομή της. Στις δυνάμεις του Λιμενικού για πρόσβαση σε απομακρυσμένα σημεία. Είναι δύσκολο το στοίχημα. Υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνάμεις. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Στη συνέχει το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Στέλιος Σταμούλος που είπε ότι: «Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους είμαστε σε επαγρύπνηση. Συντηρούμε με ότι οικονομικές δυνάμεις έχουμε τα αυτοκίνητα και τα μηχανήματα. Μας δόθηκαν 80.000 ευρώ αλλά είναι λίγα. Έχουμε κάνει μία λίστα με άτομα ηλικίας από 20-55 ετών κι ένα ζευγάρι κάθε μέρα σε κάθε Δημοτική ενότητα της Ικαρίας κάνουν περιπολίες εναλλάξ. Επίσης ζητάμε από το Δασαρχείο να βοηθήσει στην αγροτική οδοποιϊα, ώστε να γίνονται εύκολα οι αναστροφές των οχημάτων στις αγροτικές οδούς».

Από τους Φούρνους ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας κ. Δημήτρης Καρύδας ανέφερε τον προβληματισμό του για τα εναέρια μέσα. «Θέλουμε να είναι στη Σάμο και να μας βοηθούν όποτε χρειαστεί. Έχουμε επίσης και ένα καινούργιο πυροσβεστικό όχημα που το παραλάβαμε πριν έξι μήνες. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη συνεργασία με τον πλοιοκτήτη του «Παναγία Θεοτόκος» για την άμεση επιβίβαση πυροσβεστικών δυνάμεων προς το νησί όποτε αυτό χρειαστεί».

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Σάμου κα Ζωή Κιναζοπούλου, ανέφερε ότι «υπάρχει καλή συνεργασία με όλους. Μεγάλο πρόβλημα οι μειώσεις των πιστώσεων. Έχουμε λάβει μόνο 18.000 ευρώ και ευελπιστούμε σε καλύτερες μέρες.

Ο εκπρόσωπος του Δήμου κ. Νίκος Στεφανής (λόγω απουσίας του υπεύθυνου πολιτικής προστασίας κ. Πάρη Παπαγεωργίου), ανέφερε ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε συμβάν στο οποίο θα κληθούν, ενώ για την αγροτική οδοποιϊα δόθηκαν μόλις 120.000 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου και ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου κ. Δημήτρης Καλατζής, αναφέρθηκαν ότι όποια συνδρομή τους ζητηθεί από την Πολιτική Προστασία και την ΠΥ Σάμου, θα ικανοποιηθεί άμεσα. Ειδικά το Λιμενικό Σώμα όταν κληθεί θα προβεί σε μεταφορά προσωπικού σε απομακρυσμένες παραλίες, αλλά και σε άλλα νησιά. Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε ότι έχει ήδη δοθεί διαταγή για αυξημένες περιπολίες, ενώ σε περίπτωση πυρκαγιάς επεμβαίνουν για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας σε πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρων αλλά και οχημάτων πολιτών.

Ο κ. Αλέξανδρος Γιοκαρίνης του Εθελοντικού κλιμακίου Βαθέος αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα των αδειών οδήγησης όλο το έτος, ενώ φέτος όλα τα κλιμάκια είναι καλύτερα εξοπλισμένα και σε καλύτερη μοίρα. Ο κ. Γιοκαρίνης έκανε και το ερώτημα αν η ΠΥ Σάμου θα πρέπει να ερωτάται για την τοποθέτηση των πυροσβεστικών κρουνών.

Στο τέλος ο Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Γιώργος Στάντζος ανέφερε ότι «σήμερα ακούστηκαν προτάσεις, για το που βρισκόμαστε. Η αποτίμηση δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Αγροτική οδοποιϊα, απορροφητικότητα, ασφάλεια εθελοντών, πτητικά μέσα είναι αρνητικά δεδομένα μέχρι στιγμής. Ευτυχώς όλοι είμαστε κοντά και ο βαθμός συνεργασίας είναι πολύ καλός. Φορέων – Εθελοντών – Κοινωνία. Με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε».

ASTRA 10Y 300X370 A

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Τηλεδιάσκεψη Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη με Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου

Ν. Μηταράκης: Η εντυπωσιακή μείωση των ροών στα νησιά μας κατά 92% αποδεικνύει τη συστηματική προσπάθεια της χώρας μας για την καταπολέμηση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών

Μειωμένες κατά – 92% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, δηλαδή τους μήνες κατά τους οποίους είναι σε ισχύ τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων, καταγράφηκαν οι

Περισσότερα »