Στη Σάμο το πρώτο νέο προαναχωρησιακό κέντρο μεταναστών κλειστού τύπου

Στη Σάμο το πρώτο νέο προαναχωρησιακό κέντρο μεταναστών κλειστού τύπου

Διαψεύδουν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την λίστα με τα στρατόπεδα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αφού αρκετά από αυτά είναι ακόμα ενεργά και όχι κλειστά. Επί του παρόντος θα χρησιμοποιηθούν τα 8 υφιστάμενα προαναχωρησιακά κέντρα και ένα νέο κέντρο που ετοιμάζεται παραπλεύρως του ΚΥΤ Σάμου.

Στη Σάμο θα δημιουργηθεί το πρώτο νέο προαναχωρησιακό κέντρο μεταναστών κλειστού τύπου, δίπλα από το υφιστάμενο Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης του νησιού.

Παράλληλα, σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα από το παρελθόν 8 προαναχωρησιακά κέντρα κλειστού τύπου σε Αμυγδαλέζα, Ταύρο, Κόρινθο, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Μόριας και Κω, τα οποία σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ούτως ή άλλως δεν έχουν πληρότητα κόσμου αφού οι επιστροφές είχαν πρακτικά «παγώσει» και σε μία τριετία είχαν επιστραφεί μόλις 1.900 παράτυποι μετανάστες.

Στόχος της κυβέρνησης για τον οποίο έχει ενημερώσει εγκαίρως και την ΕΕ είναι μέσα στο 2020 να επιστραφούν 10.000 άτομα, δηλαδή σχεδόν να πενταπλασιαστεί ο αριθμός αυτός, αφού στην πλειονότητά τους πλέον στη χώρα εισέρχονται πολύ περισσότεροι ευκαιριακοί μετανάστες από Βόρεια και υποσαχάρια Αφρική παρά πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες που είναι πολύ λιγότεροι και για αυτούς θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δηλαδή, κυρίως οικογένειες και πρόσφυγες που όντως τελούν υπό καθεστώς ασύλου θα μεταφερθούν από τα νησιά σε χώρους φιλοξενίας σε όλη την χώρα, σύμφωνα και με τα όσα αποφασίστηκαν από κοινού με τους Περιφερειάρχες, σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ξενοδοχεία και αυτή είναι μία διαδικασία που ήδη τρέχει και έχει ήδη γίνει δημόσιο κάλεσμα για προσφορά χώρων, ώστε να γίνουν σχετικές συμβάσεις.

Αναφορικά με την λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας, κορυφαίοι κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής, τονίζουν ότι αυτή είναι μία διαρροή που δεν γνωρίζουν την προέλευσή της και την διαψεύδουν καθώς αναφέρονται ακόμα και στρατόπεδα που είναι ενεργά και δεν έχουν κλείσει.

Αντιθέτως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δώσει μία λίστα με τις προτάσεις του για στρατόπεδα ανενεργά τα οποία ούτως ή άλλως δεν έχουν εγκριθεί ακόμα αφού δεν έχει φτάσει η χώρα σε αυτό το επίπεδο αναγκών ακόμα.

Στο σημείο αυτό τονίζουν όμως οι αρμόδιοι, πως σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα τα 8 υφιστάμενα προαναχωρησιακά κέντρα και η Σάμος θα καλύψουν τις ανάγκες για τους στόχους που έχουν τεθεί εντός του 2020, αν όμως η δυναμική των εισροών γίνει ακόμα μεγαλύτερη ειδικά μετά και την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν και τα παλιά στρατόπεδα που έχει προτείνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ενδεικτικό της κατάστασης άλλωστε είναι μόλις χθες και προχθές συνολικά έφτασαν στα νησιά του Β. Αιγαίου ακόμη 1.000 μετανάστες, ενώ χθες ολοκληρώθηκε η μεταφορά και των 389 μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονταν στην Σύμη και μεταφέρθηκαν όλοι τους σε δομές της ενδοχώρας.

Πηγή: www.news247.gr

00Elia

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακού περιεχομένου, διένειμαν ένστολοι αστυνομικοί σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γονείς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακού περιεχομένου, διένειμαν ένστολοι αστυνομικοί σε μαθητές δημοτικών σχολείων και γονείς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, την 14-09-2020 στις περιφερειακές ενότητες Χίου και Σάμου, αλλά και τη Λήμνο και σήμερα (21-09-2020) στη Λέσβο,

Περισσότερα »
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του Δημάρχου Α. Σάμου Γιώργου Στάντζου με τον Υπουργό Νότη Μηταράκη

Ν. Μηταράκης: «Μειώσαμε δραστικά τις ροές, υλοποιούμε ουσιαστική αποσυμφόρηση και στα νησιά και στην ενδοχώρα. Δίνουμε έμφαση στις απελάσεις, κλείνουμε δομές αντί να δημιουργούμε νέες»

“Oι υπαίτιοι του εμπρησμού στη Μόρια θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Ελληνική Δικαιοσύνη, θα εκτίσουν τις ποινές τους και θα απελαθούν” Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης ενημέρωσε τα μέλη της Διαρκούς

Περισσότερα »