Σταματία Θωμασούλη: Τα παιδιά έχουν δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης και μετέπειτα να έχουν την εκπαίδευσή τους

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

O Μητροπολίτης μας κοντά στα παιδιά μας

O Μητροπολίτης μας κοντά στα παιδιά μας

Ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στά πλαίσια τῶν Ποιμαντικῶν του δράσεων ἐν ὂψει τῶν ἑορτῶν τοῦ Πάσχα, τήν Πέμπτη 25 Ἀπριλίου, Χοροστάτησε καί ὁμίλησε στόν Ἱερό

Σταματία Θωμασούλη: Τα παιδιά έχουν δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης και μετέπειτα να έχουν την εκπαίδευσή τους

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βαθέος, κα. Σταματία Θωμασούλη.

Στις 21/10/2019 ήταν η καταληκτική προθεσμία υποβολής προτάσεων στη Γραμματεία του Πρωτοδικείου για την αγωγή, που κατέθεσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαφωγείου Βαθέος κατά της εκπαιδευτικού (Σοφίας Κατζάνη), ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σάμου (τακτική διαδικασία) σύμφωνα με τη νέα δικονομία των 100 ημερών.

Το θέμα αφορά τη μήνυση και αγωγή αποζημίωσης που είχε καταθέσει ο σύλλογος σε εκπαιδευτικό, για συγκεκριμένο γεγονός που έλαβε χώρα μεταξύ συγκεκριμένων ανθρώπων, σε ορισμένο τόπο και χρόνο και μόνον αυτών η μαρτυρία μπορεί να αποτελέσει αποδεικτικό υλικό. Όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση λειτουργίας τμημάτων ΔΥΕΠ στο σχολείο, το Μάρτιο του 2019.

«Να ξεκινήσουμε λίγο το ιστορικό των γεγονότων, το ΔΥΕΠ στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος ξεκίνησε 5 Μαρτίου του 2019. Υπήρχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις, αρχικά το δικό μας το σχολείο, ο σύλλογός μας, μετά στην όλη διαδικασία εμπλέκεται και ο Σύλλογος Γονέων του 3ου Δημοτικού σχολείου, αυτό πήρε μια διεύρυνση και φτάσαμε στους 13 συλλόγους.

Οι 13εις αυτοί σύλλογοι διεκδικούσαμε και διεκδικούμε, μία διαφορετική δομή εκπαίδευσης εκτός των σχολικών κτιρίων ως παραρτήματα των σχολείων των υφιστάμενων στην πόλη της Σάμου και στο Άνω Βαθύ.

Ήταν μία συζήτηση την οποία την κάναμε για αρκετούς μήνες με όλους τους φορείς και κατά πλειοψηφία υπήρχε μία αποδεκτικότητα από εκεί, ότι ναι ισχύει, οι συνθήκες εκεί πάνω είναι ακατάλληλες και για αυτό θυμίζω ότι και το δημοτικό συμβούλιο σε απόφασή του στις 20 Μαρτίου του 2019 αποφάσισε ότι πρέπει με τις παρούσες συνθήκες του ΚΥΤ, τις τότε δεδομένες, ότι έπρεπε να γίνει αναστολή των ΔΥΕΠ.

Όπως αντίστοιχα και το περιφερειακό συμβούλιο, με τους περιφερειακούς συμβούλους και των τριών νησιών αποφάνθηκε και ότι πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε σε μία τέτοια δομή η οποία να είναι εκτός μαθητικών κοινοτήτων λόγω των δεδομένων συνθηκών του ΚΥΤ.

5 Μαρτίου ξεκίνησε το ΔΥΕΠ στο Άνω Βαθύ. Το περιστατικό αυτό (με τη δασκάλα) έλαβε χώρα στις 27 Φεβρουαρίου, πριν ξεκινήσει το ΔΥΕΠ και το τονίζω αυτό γιατί δεν ήξερε κανένας πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το ΔΥΕΠ, δεδομένου ότι ξεκίνησε στο 3ο Δημοτικό σχολείο στις 5 Φεβρουαρίου και φημολογούνταν ότι θα ξεκινήσει και στο δημοτικό του Άνω Βαθέος.

27 Φεβρουαρίου έγινε το επίμαχο περιστατικό και θα σας δώσω εγώ όλες τις εξηγήσεις . Στις 5 Φεβρουαρίου ξεκίνησε το ΔΥΕΠ στο 3ο Δημοτικό σχολείο, στις 9 Φεβρουαρίου κάνει γενική συνέλευση ο σύλλογός μας και αποφασίζουμε ότι όποτε ξεκινήσει το ΔΥΕΠ με απόλυτη πλειοψηφία, απόλυτη πλειοψηφία όμως, δεν υπήρχε ούτε ένας κατά, ότι θα ξεκινήσουμε αποχή για να διαμαρτυρηθούμε ότι τόσους μήνες σας λέμε ένα θέμα και τελικά δεν ακούει κανένας τίποτα και πρέπει να επιληφθεί ότι υπάρχει μείζον θέμα με τις συνθήκες πάνω στο ΚΥΤ.

Αυτό έγινε στις 9 Φεβρουαρίου, προχωράμε τα γεγονότα και στις 25 Φεβρουαρίου έχουμε τη γενική συνέλευση του συλλόγου, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αυτής συνειδητοποιούμε και λένε ότι υπάρχει ένα πρόσωπο μέσα το οποίο δεν είναι μέλος». Ήταν εκπαιδευτικός στο σχολείο στην παράλληλη στήριξη από την οποία ζήτησαν να αποχωρήσει από τη συνέλευση καθώς δεν είχε προσκληθεί.

00sxoleioVathi

Την επόμενη το πρωί, πριν ξεκινήσει η πρωινή προσευχή η εκπαιδευτικός βγαίνει την ώρα που είχαν μαζευτεί τα παιδιά για την προσευχή, ξεκινάει μία συζήτηση και αρχίζει και λέει στα παιδιά «ότι κακώς ανησυχείτε, μην ακούτε αυτά που λένε οι γονείς σας, είναι ανακρίβειες, οι συνθήκες πάνω στο ΚΥΤ είναι πάρα πολύ καλές και θα έπρεπε αυτά τα παιδιά να τα υποδεχθείτε όπως έκανε το 3ο Δημοτικό σχολείο, με ζωγραφιές και λουλούδια». Σύμφωνα και με μαρτυρίες παιδιών το ίδιο συνεχίστηκε και μέσα στη τάξη την ώρα του μαθήματος.

Οι γονείς στην πορεία, συγκέντρωσαν πληροφορίες ώστε να μάθουν τα ακριβή γεγονότα, ενώ την άλλη μέρα τα μέλη του Δ.Σ, οι γονείς της έκτης τάξης και κάποιοι γονείς οι οποίοι ήταν παρόντες εκείνη την ώρα στο κτίριο, αποφάσισαν να συνομιλήσουν με τον διευθυντή. Οι γονείς εξέφρασαν την ανησυχία τους για αυτά που ειπώθηκαν και ζήτησαν εκπαιδευτικοί και γονείς να έχουν μία κοινή πολιτική ως προς τα παιδιά.

Αυτό που ζήτησαν οι γονείς ήταν να πέσουν οι τόνοι και να μεταφερθούν σωστά όλα τα στοιχεία στα παιδιά. «Εκείνη (η εκπαιδευτικός) όταν μπήκε μέσα ήταν ήδη σε μία κατάσταση έξαρσης, κράταγε κάποια χαρτιά Α4, έτρεμε όλο το σώμα της και τα χτύπαγε πάνω στο κορμί της. Ήταν πάρα πολύ επιθετική και σε κάθε κουβέντα που της έλεγα εγώ απαντούσε, και τι θέλετε να κάνετε, εσείς θα μας πείτε τι θα κάνουμε στην τάξη μας;» Η απάντηση της εκπαιδευτικού ήταν «ρατσιστές είστε εσείς, θέλετε να κάνετε και τα παιδιά σας;» απευθυνόμενη σε όλους τους γονείς, όπως τόνισε η κα. Θωμασούλη.

Μετά από αυτό το γεγονός ξεκίνησε μια λογομαχία που κατέληξε στη μήνυση από το σύλλογο.

«Ο σύλλογός μας εξ αρχής είχε κάποιες αντιδράσεις ως προς την προχειρότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος και όχι ως προς την εκπαίδευση των προσφύγων». Το ποσό των 50.000€ ζητήθηκε γιατί υπάρχει η κοστολόγηση της άδικης πράξης και έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Υπάρχει το μέγεθος της προσβολής και πού ακριβώς ειπώθηκε, ποια, ποιος άνθρωπος το είπε.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία της προανάκρισης, θα κληθούν όλοι οι μάρτυρες για να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις και καταθέσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί σε εκείνο το συγκεκριμένο περιστατικό στις 27 Φεβρουαρίου, μέσα στο γραφείο του διευθυντή στις 8:30 το πρωί.

«Αυτό είναι το περιστατικό το οποίο δικάζεται και εφόσον κρίνει ο εισαγγελέας ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία αποδεικτικά τότε θα θέσει τη συγκεκριμένη δικογραφία και θα ασκηθεί ποινική δίωξη στην κατηγορούμενη για να έρθει η υπόθεση στο ακροατήριο, αν δεν υπάρχουνε αποδείξεις τότε αυτή θα τεθεί στο αρχείο».

Το Σχολείο Άνω Βαθέος είναι παραδοσιακό κτίριο και απαγορεύεται να μπει οποιαδήποτε προσθήκη ή container, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως τάξη των ΔΥΕΠ.

«Τα παιδιά ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες και αυτό είναι που πρέπει να προβληματίσει για το που ακριβώς θα πρέπει να μπουν αυτά τα παιδιά».

Και όπως τόνισε η κα. Θωμασούλη τα παιδιά έχουν δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης, αυτό το δικαίωμα που πρέπει να κάνει η κοινωνία και μετέπειτα φυσικά να έχουν και την εκπαίδευσή τους.

00CharismaMikro

 

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ