Σωκράτης Γιαννόπουλος, Διοικητής ΠΥ Σάμου: Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την καταστολή. Η πρόληψη δεν στοιχίζει κάτι, η καταστολή της πυρκαγιάς στοιχίζει πάρα πολλά

Στο πρωϊνό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, μίλησε τηλεφωνικά ο Διοικητής της ΠΥ Σάμου, Αντιπύραρχος κ. Σωκράτης Γιαννόπουλος και αναφέρθηκε στις δύο τελευταίες πυρκαγιές που σημειώθηκαν στο νησί. Η πρώτη στον χώρο του ΧΥΤΑ και η δεύτερη στο Μοσχονήσι στο Κοκκάρι. Αναφέρθηκε επίσης και γενικά στο θέμα των πυρκαγιών, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Radio Cafe 102.4: Επειδή ήμουνα στις τελευταίες φωτιές, η μία στο ΧΥΤΑ και η άλλη σε κατοικημένη περιοχή στο Κοκκάρι έχω διαπιστώσει ότι η καθεμιά φωτιά θέλει διαφορετικό χειρισμό.

Σωκράτης Γιαννόπουλος:  Καθεμιά πυρκαγιά είναι εντελώς διαφορετική. Η κάθε πυρκαγιά έχει το δικό της πρωτόκολλο ενεργειών, ακόμα και αν είναι σε κάδο απορριμμάτων. Η εμπειρία έχει δείξει ότι πρέπει να παντρέψουμε πολλά πρωτόκολλα μαζί, γιατί υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας. Μια πυρκαγιά μπορεί να φαίνεται απλή π.χ σε ένα κάδο απορριμμάτων, μπορεί όμως να γίνει σύνθετη γιατί δίπλα υπάρχει ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι με τέντα, πυρκαγιά “απλή” δεν υπάρχει.

Radio Cafe 102.4: Δεν ξέρουμε φυσικά και τι μπορεί να έχει μέσα και ο κάδος.

Σωκράτης Γιαννόπουλος: Εννοείται ότι μπορεί να είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, η παρέμβαση της υπηρεσίας μας πρέπει να είναι άμεση για να μην δημιουργηθούν καταστροφές.

Radio Cafe 102.4: Είχαμε μια πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ στην οποία απελευθερώθηκαν διοξίνες, δηλητήρια διάφορα. Πόσο δύσκολη ήταν αυτή η πυρκαγιά τόσο για το προσωπικό της πυροσβεστικής όσο και για τους εθελοντές πυροσβέστες;

Σωκράτης Γιαννόπουλος:  Η συγκεκριμένη πυρκαγιά ήταν η πιο σύνθετη των πυρκαγιών που υπάρχουν λόγω της φύσης των αντικειμένων που καιγόταν. Μια σύνθετη περίπτωση που εννοείται φυσικά ότι υπάρχει πρόβλημα και επικινδυνότητα για τους συναδέλφους, παρά ταύτα όμως έχουν την εκπαίδευση, την εμπειρία, τον ζήλο και την αυταπάρνηση να προσφέρουν. Οι εθελοντές μας επίσης που είναι κομμάτι μας και συνεισφέρουν οι άνθρωποι ανιδιοτελώς συνεχόμενα και μας ενισχύουν όποτε τους ζητήσουμε την βοήθειά τους την δίνουν με μεγάλη τους χαρά, και γι’ αυτούς φυσικά παραμονεύουν κίνδυνοι. Οποιαδήποτε πυρκαγιά να ξέρετε είτε είναι σε χωματερή, είτε είναι σε σπίτι ή αυτοκίνητο η καύση εκλείει σωματίδια τέτοια, τα οποία είναι τοξικά.

Radio Cafe 102.4: Είναι μεγάλο θέμα αυτό.

Σωκράτης Γιαννόπουλος:  Πάντοτε υπάρχει θέμα γι’ αυτό κοιτάμε να προστατέψουμε το προσωπικό από τέτοια φαινόμενα με κάποια ατομική προστασία που μας παρέχει η πολιτεία όχι βέβαια ότι έχουμε τα πάντα όπως τα θέλουμε, υπάρχουν βέβαια κάποια μέσα προστασίας σε συνδυασμό με την εκπαίδευση, τον αλτρουισμό, το φιλότιμο που διαθέτει ο Έλληνας πυροσβέστης, καταφέρνουμε μέχρι στιγμής να ανταποκριθούμε και δεν μιλάω για το νησί μόνο,  αλλά για ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.

Radio Cafe 102.4: κ. Διοικητά να ρωτήσω κάτι όσο αφορά το δικό σας προσωπικό, εννοώ ότι εγώ βρέθηκα στην φωτιά του ΧΥΤΑ και δύο μέρες δεν μπορούσα να μιλήσω, το ίδιο διαπίστωσα και για εσάς. Ο πυροσβέστης πότε πρέπει να φορέσει την προστατευτική μάσκα;

Σωκράτης Γιαννόπουλος:  Από την ώρα που ο συνάδελφος θα φτάσει σε κάποιο συμβάν πρέπει να κάνει χρήση ατομικής προστασίας γι’ αυτό εκπαιδεύεται το πυροσβεστικό προσωπικό και με τα διαθέσιμα υλικά που υπάρχουν. Πρέπει κατ’ ευθείαν εκείνη την στιγμή ότι υλικό διαθέτουμε, να το χρησιμοποιήσουμε.

00Giannopoulos02

Radio Cafe 102.4: Η πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ έχει τελειώσει;

Σωκράτης Γιαννόπουλος:  Από εμάς το υπηρεσιακό κομμάτι έχει τελειώσει, έχει κλείσει.

Radio Cafe 102.4: Τώρα επειδή μπερδεύομαι στον λόγο θα σας ρωτήσω εσάς σαν πιο ειδικό ποιά είναι σωστή λέξη  να χρησιμοποιούμε; Πυρκαγιά ή φωτιά;

Σωκράτης Γιαννόπουλος:  Πυρκαγιά.

Radio Cafe 102.4: Kαι μετά από λίγες ημέρες είχαμε άλλο ένα περιστατικό στο Κοκκάρι που εκεί ήταν λίγο δύσκολα τα πράγματα, γιατί υπήρχαν επιχειρήσεις που είχαν κάποια υλικά τα οποία ήταν εύφλεκτα και αν ξέφευγε λιγάκι θα μπορούσαμε να έχουμε άλλα «μοιραία» γεγονότα.

Σωκράτης Γιαννόπουλος:  Όπως είπα και προηγουμένως μια πυρκαγιά στην αρχή μπορεί να φαίνεται “απλή” αλλά μετά να γίνει σύνθετη και να δημιουργηθούν άλλοι παράγοντες τέτοιοι που μπορούν να καταλήξουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά η υπηρεσία μας ανταποκρίθηκε άμεσα με 6 υδροφόρα οχήματα την συνδρομή δύο εθελοντικών οχημάτων 14 άντρες συν 5 εθελοντές καταφέραμε και περιορίσαμε την φωτιά σε χρόνο σχεδόν μηδενικό να μην δημιουργηθεί πανικός,  να μην υπάρξουν ζημιές σε επιχειρήσεις, να καταστραφεί ο κόπος μιας ζωής, να μην κινδυνέψουν άνθρωποι. ‘Οτι υπάρχουν δυσκολίες σε μια πυρκαγιά, υπάρχουν. Έχω πάει σε πάρα πολλές πυρκαγιές, σε διασώσεις σε τροχαία, σε άλλα συμβάντα του πυροσβεστικού σώματος. Δεν σας κρύβω ότι πάντα έχω μια αγωνία.  Αγωνία μέχρι να ολοκληρωθεί το δικό μας έργο και να είναι οι δικοί μου συνάδελφοι ακέραιοι, είναι μεγάλο άγχος για τον Διοικητή, να έχει το προσωπικό του όπως το παραλαμβάνει για υπηρεσία, να το επιστρέφει και πίσω, είναι πολύ μεγάλο το άγχος! Και φυσικά να προστατέψουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Radio Cafe 102.4: Ήταν αναγκαίο με τόσο αέρα που είχε εκείνο το βράδυ στο Κοκκάρι, να γίνει καύση πυροτεχνημάτων;

Σωκράτης Γιαννόπουλος:  Δεν θα εισέλθω στο κομμάτι αυτό, γιατί γίνεται προανάκριση και όπως ξέρετε η προανάκριση είναι μυστική.

00Giannopoulos03

Radio Cafe 102.4: Θα ήθελα να πούμε και κάτι άλλο για να το ακούσει όλος ο κόσμος, επειδή στο παρελθόν από αμέλεια κάποιοι έβαζαν φωτιές, μετά αυτή ξέφευγε ή από ένα μικρό αεράκι και πήγαινε η φωτιά εκεί που πήγαινε. Άν εγώ τώρα πάω και βάλω φωτιά σε ένα κτήμα που έχω και μου γίνει καταγγελία, εσείς έρχεστε και με συλλαμβάνεται;

Σωκράτης Γιαννόπουλος:  Θα τηρηθούν κανονικά οι διαδικασίες..

Radio Cafe 102.4: Ποια είναι η ποινή που προβλέπεται να τιμωρηθεί κάποιος;

Σωκράτης Γιαννόπουλος:  Εξαρτάται, δεν υπάρχει στάνταρ ποινή, εξαρτάται τι ζημιά έχει προκληθεί, αν υπάρχουν αστικές ζημιές, αν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο, υπάρχουνκατηγοριοποιήσεις για την αυξομείωση της ποινής.

Radio Cafe 102.4: Όπως και να έχει το θέμα πάντως μέχρι 31 Οκτωβρίου 2017 απαγορεύονται τα πάντα.

Σωκράτης Γιαννόπουλος:  Μέχρι 31 Οκτωβρίου δεν επιτρέπεται τίποτα στο θέμα της πυρκαγιάς. Καμία πυρκαγιά δεν επιτρέπεται το καλοκαίρι στην Ελλάδα, λόγω του γεωγραφικού πλάτους και μήκους λόγω του κλίματος και λόγω της δασοκάλυψης του είδους που έχουμε, πρέπει να αποφεύγουμε τέτοιες εργασίες.

Radio Cafe 102.4: Ως ο έχων το γενικό πρόσταγμα σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά, τι εναέριες δυνάμεις έχετε στη διάθεσή σας;

Σωκράτης Γιαννόπουλος:  Αυτή την στιγμή υπάρχουν στο αεροδρόμιο τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair και αν για οποιοδήποτε λόγο δεν υπάρχουν στο αεροδρόμιο και αν με τις επίγειες δυνάμεις δεν αντιμετωπίζεται το αίτημα της συνδρομής, θα είναι άμεσο από τον ομιλών προς τα κέντρα των αποφάσεων, ώστε να αποσταλούν το συντομότερο δυνατό τα αεροσκάφη.

Radio Cafe 102.4: Κύριε Διοικητά δεν ξέρω αν έχετε να πείτε κάτι άλλο.

Σωκράτης Γιαννόπουλος:  Το μόνο που θα πω είναι, θερμή παράκληση προς όλους να «ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ», η πρόληψη είναι καλύτερη από την καταστολή, δεν στοιχίζει τίποτα, ενώ η καταστολή στοιχίζει πάρα πολλά και ιδιαίτερα την καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι έγκλημα που φαίνεται σε καθημερινή βάση ότι αφήνουμε ένα νησί σακατεμένο στα δικά μας τα παιδιά, στους δικούς μας τους ανθρώπους. Πρέπει να προσέχουμε, ν’ αποφεύγουμε την επιπολαιότητα μέσα στο καλοκαίρι, αυτό βέβαια ισχύει και μέσα στον χειμώνα, πάντα η φωτιά θέλει προσοχή, είναι κάτι το οποίο αν ξεφύγει από τον άνθρωπο τα αποτελέσματα της είναι καταστροφικά.

Αλέξης Κομνηνός

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Μητροπολίτης Ευσέβιος: Θα περάσουν πολλά χρόνια ώστε οι Ι.Ν. μας ν’ αποκτήσουν την αίγλη που είχαν πριν τον σεισμό

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος. Μεγάλο

Περισσότερα »
Κορωνοϊός: Πρώτο «καμπανάκι» ΕΟΔΥ -2 νεκροί & 97 νέα κρούσματα το τετραήμερο. ΠΟΥ: Η πανδημία επιδεινώνεται παγκοσμίως

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι διασωληνωμένοι – 2.186 νέα κρούσματα

Σήμερα ανακοινώνουμε 2.186 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 109.655, εκ

Περισσότερα »