Σοφία Μιχάλα: «Η πραγματικότητα είναι πως όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι»

Σοφία Μιχάλα: «Η πραγματικότητα είναι πως όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι»

Επίσκεψη πραγματοποίησε στη Σάμο αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου. Η επίσκεψη αυτή ήταν στο πλαίσιο συναντήσεων Σωματείων ΑμεΑ – μέλη της και να συζητήσει από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους, που διαμένουν στο νησί, με σκοπό την αναζήτηση λύσεων, ενισχύοντας τον αγώνα ενάντια στην αδιαφορία και την ανευθυνότητα των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών.

Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις 9:30 συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Aνατολικής Σάμου κ. Γιώργο Στάντζο αλλά και με τους Αντιδημάρχους κ.κ. Μιχάλη Μητσό και Βαγγέλη Καρρά, με τους οποίους πραγματοποίησαν τη δράση «Βόλτα στην πόλη», ακολουθώντας τη διαδρομή από το Δημαρχείο προς τον ΕΦΚΑ Σάμου και επιστροφή στην κεντρική πλατεία του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής την οποία παρακολούθησε από κοντά το Samostoday.gr, δεν ήταν και λίγα τα προβλήματα και τα εμπόδια που συναντήθηκαν, ώστε ένα άτομα ΑμεΑ ή με κινητικά προβλήματα να μπορέσει να μεταβεί αξιοπρεπώς σε μια δημόσια υπηρεσία ή να κάνει τις συναλλαγές σε μια τράπεζα.

Κατά τη διάρκεια της «βόλτας» σημειώθηκε ακόμα, ότι κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δεν μπορούσε να υπάρξει πρόσβαση σε καταστήματα της πόλης. Επίσης αρκετά ήταν τ’ αυτοκίνητα που με τα «περίεργα» παρκαρίσματά τους, έκαναν δύσκολη τη μετακίνηση της αντιπροσωπείας.

Την Δευτέρα (04/11), η αντιπροσωπεία μαζί με μέλη και φίλους του Πανσαμιακού Σωματείου ΑμεΑ και φίλων “Νίκος Μένεγας ο Ίκαρος” μαθητές Δημοτικού και άλλων πολιτών βρέθηκε στην πλατεία Καρλοβάσου στην αρχή της οδού Γοργύρα και συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Δυτικής Σάμου κ. Γιώργο Διακοσταμάτη και άλλους φορείς της πόλης, με τους οποίους πραγματοποίησαν μια βόλτα με αναπηρικά αμαξίδια, δεμένα μάτια και πατερίτσες στην οδό Γοργύρα, κεντρικό δρόμο του Δήμου και δημόσια κτίρια και με την υποστήριξη της Τροχαίας να εντοπίσουν τα απροσπέλαστα σημεία της διαδρομής.

Επισκέφθηκαν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σάμου και το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Επίσης υπήρξε συνάντηση της αντιπροσωπείας με το Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Η πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Μιχάλα μίλησε στο Samostoday.gr και είπε τα εξής:

00Amea02

«Ουσιαστικά η προσβασιμότητα στις περισσότερες των περιπτώσεων περιορίζεται στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον και αυτό βεβαίως όχι σε μία ολοκληρωμένη εικόνα γιατί τα περισσότερα κτίρια όπως διαπιστώσαμε και στη Σάμο περιορίζονται στο να κάνουν μία ράμπα εισόδου, η οποία δεν διασφαλίζει την οριζόντια πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στα κτήρια. Δυστυχώς αυτό το διαπιστώσαμε σε πάρα πολλά σημεία του Νομού, η παραλιακή είναι κάπως καλύτερα διαθέτει ράμπες και όδευση τυφλών. Επιπλέον θα πρέπει μερικά σημεία όπου τα οποία εντοπίσαμε και τα οποία συζητήσαμε με το κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ανατολικής Σάμου, να προσπαθήσουν έτσι να τα βελτιώσουν, ήδη κάποιο μεγάλο σημείο της πόλης πρόκειται να ενταχθεί σε πρόγραμμα ανάπλασης του ΕΣΠΑ».

«Το Δημαρχείο επίσης θα πρέπει να βελτιώσει την προσβασιμότητα του οριζοντίως, δηλαδή να μπορεί να πηγαίνει ο άνθρωπος που έχει αναπηρία στο Δημαρχείο σε κάθε υπηρεσία που τον αφορά και βεβαίως να έχει και εξυπηρέτηση στην τουαλέτα. Το WC είναι το μελανό σημείο όλων των κτιρίων δεν υπάρχει πουθενά τέτοια που θα διευκολύνει τα άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο ή ακόμα και τους ανθρώπους με πατερίτσα, σε υπερήλικες.

Δεν αφορά η προσβασιμότητα, η φιλική πόλη μόνο στα άτομα που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο. Αφορά ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού το οποίο στατιστικά έχει αποδειχτεί ότι είναι το 49%, σε αυτούς περιλαμβάνονται οι άνθρωποι με αναπηρικά αμαξίδια, οι άνθρωποι με πατερίτσες, οι υπερήλικες, τα μικρά παιδιά, οι μητέρες με παιδικά αμαξίδια, οι μεταφορείς, όλοι αυτοί θεωρούνται εμποδιζόμενα άτομα και αποτελούν το 49% του πληθυσμού.

00Amea03

Για όλους αυτούς λοιπόν, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, τα οποία άλλωστε αναφέρονται στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που είναι ανθρώπινα δικαιώματα, για τα οποία δικαιώματα έχουν προστατευτεί και υποστηριχθεί με σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, την οποία σύμβαση έχει υπογράψει και η χώρα μας με το νόμο 4074 του ΄12 και είναι υποχρεωμένη μέχρι το 2020 όλα τα δημόσια κτήρια να διαθέτουν οριζόντια και κάθετη πρόσβαση.

Επίσης λείπουν πολλές θέσεις στάθμευσης αναπηρικών αυτοκινήτων».

«Η σημερινή επίσκεψη δεν είχε τον αριθμό των ατόμων που περιμέναμε γιατί δυστυχώς ο καιρός απέτρεψε κάποιους ανθρώπους και μάλιστα κάποια παιδιά. Τα παιδιά είναι εκείνα τα οποία αφομοιώνουν καλύτερα αυτά που πρέπει και σε αυτά πρέπει να απευθυνόμαστε και σαν σύλλογοι για να κάνουμε επισκέψεις και να δημιουργούμε έτσι μονάδες οι οποίες σαν αυριανοί πολίτες θα είναι πιο ενσυνείδητοι, πιο σωστοί απέναντι στους υπόλοιπους πολίτες».

«Καλούμε τα άτομα με αναπηρία να πλαισιώσουν το Πανσαμιακό Σωματείο και όλοι μαζί να διεκδικήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, τα οποία παραβιάζονται με μεγάλη θρασύτητα. Αν ο αγώνας δεν είναι δικός μας, δεν μπορεί να γίνει αλλουνού, πρέπει εμείς οι ίδιοι να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε και αν εγκαλούμε αυτούς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την δημιουργία των όποιων έργων είτε τεχνικών, είτε ηλεκτρονικών, να βελτιώσουν την κατάσταση.

Η παραβίαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια πόλη φιλική στα άτομα με αναπηρία είναι μια πόλη φιλική για όλους. Είμαστε όλοι μαζί και καλούμε του κοινωνικούς φορείς να πλαισιώσουν και να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες των ατόμων διότι απευθύνονται και σε εκείνους. Η πραγματικότητα είναι πως όλοι είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι».

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ…  

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα