Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος: «Όταν δίνουμε όλοι από λίγο, τότε θα βοηθήσουμε πολύ»

Παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, φορέων, αλλά και αρκετών πιστών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου – Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος ευλόγησε και έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Αγιοβασιλόπιτα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στη Σάμο. Ο Σεβασμιώτατος πριν την κοπή της πίτας, έκανε και τον απολογισμό της Ιεράς Μητρόπολης για το έτος 2016.

Στην εισαγωγή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευσέβιος, είπε ότι η τοπική μας Εκκλησία, χάρη σ’ εσάς, επέτυχε πολλά κατά το έτος που πέρασε. Καλείτε όμως και πάλι να επιστρατεύσει όλες τις πνευματικές της δυνάμεις. Θα παρακαλέσω όλους σας σε τακτικό εκκλησιασμό και στη Θεία Ευχαριστία. Καλώ όλους σας σε μετάνοια και σε εξομολόγηση. Καλώ όλους στη διενέργεια της φιλανθρωπίας μέσα από την άσκηση της αλληλεγγύης και της ελεημοσύνης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον πλησίον τα οποία διεξάγονται σωστά, όταν συνοδεύονται από ταπείνωση σύμφωνα και με τις Εντολές του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

00KopipitasMhtropoli02

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευσέβιος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας αλλά και στο έργο που προσφέρει το Κοινωνικό Παντοπωλείο και η Ιματιοθήκη, που προσφέρει σε πάνω από 1.850 ανθρώπους που έχουν ανάγκη σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους και ακόμα δίνοντας χρηματική βοήθεια σε ασθενείς, αναξιοπαθούντες και δίνοντας ακόμα και σε φοιτητές υποτροφίες. Το ποσό ξεπέρασε τα 30.000 ευρώ που φέτος είναι πολύ μεγάλο για τα οικονομικά μεγέθη και δεδομένα της Εκκλησίας μας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, προέτρεψε τους παρευρισκομένους με το σύνθημα «Όταν δίνουμε όλοι από λίγο, τότε θα βοηθήσουμε πολύ».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θεσμό της οικογένειας που όπως είπε: «η οικογένεια κλονίζεται πάρα πολύ στις μέρες μας, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή». Αναφέρθηκε επίσης στις κατασκηνώσεις της Εκκλησίας που θα πρέπει να πηγαίνουν οι νέοι και ότι κατηχήθηκαν έξι (6) άτομα στον Χριστιανισμό και ο ένας από αυτός βαπτίσθηκε Χριστιανός.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί ότι πλέον σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούν τα χωριά να έχουν τον δικό τους Ιερέα, ενώ θα πρέπει να υπάρξουν και οι πρεσβυτέρες, γι’ αυτό θα πρέπει οι κοινωνίες των χωριών να προσπαθήσουν. Έχουμε γίνει φτωχότεροι πνευματικά, διότι απαξιώσαμε πολλές αξίες.

00KopipitasMhtropoli03

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ο Σεβασμιώτατος είπε ότι: «ως Ακρίτες έχουμε στα χέρια μας τη διαφύλαξη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Αυτό είναι μεγάλο έργο και θα δώσουμε λόγο στις επερχόμενες γενεές, στην ιστορία και στο Θεό. Ιστορική ευθύνη η οποία δεν περιμένει, ούτε μετατίθεται σε άλλους. Αρχίζει από τη στιγμή που γεννηθήκαμε, βρεθήκαμε στο νησί μας και για όλη μας τη ζωή που μένουμε στη Σάμο, γι’ αυτό και θα δώσουμε και λόγο. Και επειδή δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε το παρελθόν με την ευκαιρία του Νέου Έτους ας αρχίσουμε από τώρα. Ας γίνουμε θετικοί εργάτες και συνεργάτες. Κανείς μας δεν είναι αλάνθαστος και αναμάρτητος. Μόνο ο Χριστός είναι».

00KopipitasMhtropoli04

Στον επίλογό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου είπε: «Αγαπητοί μου. Γρηγορείτε, προσεύχεστε, αγωνιστείτε και αντισταθείτε στη δύναμη του κακού. Ο Μακρυγιάννης έλεγε, έχετε πάντα του Θεού, του αρχηγού του παντός, την ευχή και της πατρίδας. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Να κατεβάσουμε τον ουρανό στη γη και ν΄ανεβάσουμε τη γη στον ουρανό. Απευθύνω 3 λέξεις ως πνευματικός σας πατέρας και να τις έχουμε χαραγμένες μέσα στην καρδιά μας. Ορθοδοξία, Ελλάδα, Οικογένεια».

Ν’ αναφέρουμε ότι η χορωδία της σχολής Βυζαντινής μουσικής υπό τη Διεύθυνση του κ. Γεωργίου Αγγελινάρα απέδωσε Βυζαντινούς ύμνους και κάλαντα.

Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ…

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Σταμάτης Φιλιππής: «Το Νοσοκομείο της Σάμου είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας, σε όλα τα τμήματά του»

Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας: Νέα προκήρυξη για 500 μόνιμους γιατρούς – Σε ποιες περιοχές ανοίγουν οι θέσεις

Την πρόσληψη 500 μόνιμων υπαλλήλων στην Υγεία προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης πριν από λίγες μέρες. Ειδικότερα, δήλωσε πως τις προσεχείς ημέρες θα

Περισσότερα »
Σχόλιο του Συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου

Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου: Να στελεχωθούν άμεσα με προσλήψεις τα Κέντρα Υγείας σε Βαθύ και Καρλόβασι και να λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Eργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, απαιτεί το αυτονόητο, ότι θα έπρεπε ήδη να έχει προετοιμαστεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προκειμένου

Περισσότερα »