Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος: «Για την επικράτηση του κακού, ευθύνεται η αδιαφορία του καλού»

Παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, ιερωμένων, φορέων, αλλά και αρκετών πιστών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου – Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος ευλόγησε και έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Αγιοβασιλόπιτα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στη Σάμο. Ο Σεβασμιώτατος πριν την κοπή της πίτας, έκανε και τον απολογισμό της Ιεράς Μητρόπολης για το έτος 2017.

Στην εισαγωγή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευσέβιος, είπε:

«Στη νέα πορεία μας στην αρχή του νέου χρόνου ξεκινάμε με το βάρος του προηγούμενου, γίναμε ένα χρόνο μεγαλύτεροι, με τα προβλήματα που κληρονομήσαμε, αλλά και με τα προβλήματα των περασμένων ετών που φορτώθηκαν στο 2017. Είναι μια χρονιά που είναι φορτωμένη από πολλά προβλήματα. Αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας, εξάπλωση της αθεϊας. Το μάθημα των Θρησκευτικών καταργήθηκε και πλέον ένα 15χρονο παιδί μπορεί να διαλέξει το φύλο του. Σε κάποιους η παρουσία του Χριστού τους ενοχλεί. Θέλουμε το νέο χρόνο χαρούμενο, ευτυχή, απαλλαγμένο από σκιές. Αλλά μόνο οι ευχές δεν πιάνουν. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή σκέψεων, αλλαγή συνηθειών, πρέπει τα παθήματα να γίνουν μαθήματα, να μάθουμε από το λάθη μας. Έλεγαν οι πρόγονοί μας ότι για την επικράτηση του κακού, ευθύνεται η αδιαφορία του καλού. Μονάχα ο Χριστός εξημερώνει την καρδιά και εξευγενίζει την ψυχή των ανθρώπων. Ο Χριστός ομορφαίνει τη ζωή μας».

«Η Τοπική Εκκλησία και το 2017, συνέχισε το κοινωνικό της έργο σε άστεγες οικογένειες, σε κακοποιημένες γυναίκες, σε παιδιά. Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ενισχύσαμε 750 εμπερίστατες οικογένειες διανέμοντας τρόφιμα και ρουχισμό. Συμπαρασταθήκαμε στους ασθενείς μας κι έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία στους ηλικιωμένους που φιλοξενεί το γηροκομείο της Εκκλησίας στο Καρλόβασι. Παρά την έλλειψη κονδυλίων, προσφέρουμε υψηλής ποιότητας παρεχομένων υπηρεσιών».

«Δώσαμε χρηματική βοήθεια σε αναξιοπαθούντες αλλά και στους φοιτητές για τη συνέχιση των σπουδών τους. Επίσης προσφέραμε ψυχολογική στήριξη σε συμπολίτες μας, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο. Δίνουμε καθημερινά μάχη να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια και τις επιπτώσεις των μνημονίων, αλλά και για να γλιτώσουμε την πρώτη κατοικία συνανθρώπων μας που το έχουν πραγματικά ανάγκξ. Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του κοινωνικού γίγνεσθαι των ακριτικών νησιών μας. Δώσαμε 32.000 ευρώ. Δεν είναι πολλά, αλλά σε καιρούς που τα οικονομικά είναι δύσκολα, τα χρήματα αυτά, φαντάζουν πολλά. Η Τοπική μας Εκκλησία θα προσφέρει βοήθεια σε 58 οικογένειες (πολύτεκνες – τρίτεκνες – μονογονεϊκές οικογένειες) σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους μέσω ενός προγράμματος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ τη σκυτάλη αναλαμβάνει ο Δήμος Σάμου με το Κοινωνικό παντοπωλείο».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, προέτρεψε τους παρευρισκομένους με το σύνθημα «Όταν δίνουμε όλοι από λίγο, τότε θα βοηθήσουμε πολύ».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θεσμό της οικογένειας που όπως είπε: «Η οικογένεια κλονίζεται πάρα πολύ στις μέρες μας, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή και βάλλεται πανταχόθεν. Φέτος στο νησί είχαμε περίπου 102 γάμους, αλλά υπέγραψα 65 διαζύγια».

00ΑApologismosMitropolis01

Αναφέρθηκε επίσης στις κατασκηνώσεις της Εκκλησίας που φέτος συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια χρηστής παρουσίας, φιλοξένησαν 450 παιδιά αγόρια και κορίτσια Δημοτικού – Γυμνασίου και Λυκείου».

«Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί ότι πλέον σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούν τα χωριά να έχουν τον δικό τους Ιερέα, ενώ θα πρέπει να υπάρξουν και οι πρεσβυτέρες, γι’ αυτό οι κοινωνίες των χωριών πρέπει να προσπαθήσουν. Έχουμε γίνει φτωχότεροι πνευματικά, διότι απαξιώσαμε πολλές αξίες.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ο Σεβασμιώτατος είπε ότι:

«Στείλαμε επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του επισημάναμε τα προβλήματα τα οποία προκύπτουν καθημερινά, αλλά και θα προκύψουν. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, στις απροστάτευτες γυναίκες και στους Χριστιανούς Ορθόδοξους. Όσοι δε από τους πρόσφυγες επιθυμούν δίδεται μια πολύμηνη κατήχηση και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα βαπτίζονται. Δυστυχώς το μεταναστευτικό αδυνατεί να πορευθεί προς σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Ευελπιστούμε με τη βοήθεια του Θεού να δούμε καλύτερα αποτελέσματα».

«Το 2018 να χαρίσει προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, να δώσει στην πατρίδα μας και τα νησιά μας ειρήνη, ομόνοια και προκοπή. Να διαφυλάττει ο Θεός πάντοτε την πατρίδα μας και ιδιαίτερα τα νησιά μας και όλους μας και τον καθένα χωριστά από παντός κακού και ανάγκης. Και στην Ιερά Μητρόπολή μας να είναι πάντοτε κοντά σας, σαν ένα δροσερό ποτήρι νερού μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού και σαν μια ζεστή φωλιά σε ώρες κρύου χειμώνα».

Ν’ αναφέρουμε ότι η χορωδία της σχολής Βυζαντινής μουσικής υπό τη Διεύθυνση του κ. Γεωργίου Αγγελινάρα απέδωσε Βυζαντινούς ύμνους και κάλαντα, ενώ το φλουρί κέρδισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου κ. Ελισαίος Μαυρατζώτης.

00ΑApologismosMitropolis04

Παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου κ. Γιώργος Κυριαζής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου κ. Κώστας Αμυρσώνης, ο Ταξίαρχος Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ κ. Αντώνης Κωστάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σάμου κ. Λάζαρος Ελευθεριάδης, ο Λιμενάρχης Σάμου κ. Νίκος Κωνσταντέλλης, ο Διοικητής της ΠΟΥ Σάμου κ. Παναγιώτης Κοτρίδης, ο Διοικητής του Ναυτικού Κλιμακίου Σάμου κ. Παναγιώτης Τρακάδας, ο Αντιδήμαρχος Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Κυριάκος Πατσίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Μαριάνθη Μαστροκωνσταντή, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, o πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σαμίων κ. Δημήτρης Βογιατζής και ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαθέος κ. Νίκος Βαρούμας.

Αλέξης Κομνηνός

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γιάννης Αρχοντούλης: Ξέρω ότι προσπάθησα και έδωσα τα πάντα σε όλες τις ομάδες μου. Δεν θα χαθούμε

Γιάννης Αρχοντούλης: «Κανείς δεν θα παίξει με τα παιδιά, όπως επίσης κανείς δεν θα παίξει με τους δασκάλους»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, κ. Γιάννης

Περισσότερα »