Σε λειτουργία τα κτηματολογικά γραφεία Πειραιά και Σάμου

Λειτουργούν από εχθές Πέμπτη (31/08) τα κτηματολογικά γραφεία σε Πειραιά και Σάμο. Ο Πειραιάς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, σε καθεστώς λειτουργίας Κτηματολογίου, μετά τον δήμο Θεσσαλονίκης, αφού εκεί έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300.000 δικαιώματα. Οι υπηρεσίες των κτηματολογικών γραφείων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, υπάγονται στη διοικητική αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, χθες εντάχθηκε σε λειτουργία Κτηματολογίου και το Τοπικό Διαμέρισμα Σαμίων του Δήμου Βαθέος του Νομού Σάμου και το Υποθηκοφυλακείο Σάμου λειτουργεί πλέον ως κτηματολογικό γραφείο.

Οι δικαιούχοι ακίνητης περιουσίας στο εξής για όλες τις συναλλαγές τους θα μπορούν να απευθύνονται στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο αντί για το Υποθηκοφυλακείο, του οποίου, όλα τα στοιχεία επέχουν πλέον θέση αρχείου.

Μέσα σε επτά χρόνια, οι δικαιούχοι εγγραπτέων δικαιωμάτων κάτοικοι εσωτερικού, κάτοικοι εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο, μπορούν να διορθώσουν τις αρχικές εγγραφές σε ακίνητα των περιοχών αυτών για μη δηλωθέντα δικαιώματα κατά την κτηματογράφηση ή άλλα σφάλματα.

Μετά το πέρας της προθεσμίας οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο γίνονται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο, δηλαδή αποκλείεται οποιαδήποτε μεταβολή του περιεχομένου τους. Για τις εν λόγω περιοχές οι δικαιούχοι ένα μήνα μετά από την έναρξη λειτουργίας του γραφείου μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία της εγγραφής τους (ακίνητο, δικαίωμα, τίτλο κτήσης) μέσα από την εφαρμογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες – Τελικά Στοιχεία Κτηματογράφησης – Αρχικές Εγγραφές» στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α. Ε. (www.ktimatologio.gr)

Πηγή: www.tovima.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα