«Σαν ανταμώνουν οι χοροί, κράτα λευκό μαντήλι», 24η παρουσίαση του Λυκείου Ελληνίδων, Παράρτημα Σάμου

Την 24η κατά σειρά ετήσια παρουσίαση των χορευτικών του τμημάτων, έκανε την Κυριακή 7η Μαίου το βράδυ στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Γενικού Λυκείου Σάμου, το Παράρτημα Σάμου του Λυκείου Ελληνίδων, η παλιότερη συλλογική οντότητα της εκμάθησης και καλλιέργειας των παραδοσιακών χορών και διατήρησης της παράδοσης του τόπου μας.

Το φετινό πρόγραμμα, με τον τίτλο «Σαν ανταμώνουν οι χοροί, κράτα λευκό μαντήλι» περιελάμβανε χορούς από την Δράμα, από τη Σάμο και την Ικαρία, από το Βόρειο Αιγαίο, από τη Δυτική Μικρά Ασία και ένα μεγάλο αφιέρωμα στους χορούς της Κρήτης, με ένα δρώμενο πάνω στην ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας του Βιτσέντσου Κορνάρου, που μελοποίησε ο Χριστόδουλος Χάλαρης και ερμήνευσε μοναδικά ο αξέχαστος Νίκος Ξυλούρης. Δοσμένο με πρωτοτυπία, με τους χορευτές να ξεκινούν από το βάθος της αίθουσας τραγουδώντας, υπό τους ήχους της λύρας του Αστρινού Ζαχαριουδάκη, που υπήρξε ο λυράρης στην συγκεκριμένη εκτέλεση του έργου με τον Νίκο Ξυλούρη.

Χόρεψαν το εφηβικό και το τμήμα των μεγάλων, ενώ τα παιδικά τμήματα θα παρουσιάσουν την δουλειά τους σε ξεχωριστή εκδήλωση. Η παράσταση ήταν δομημένη, σκηνοθετημένη και οργανωμένη στην εντέλεια, στις εναλλαγές κατά περιοχή, ενώ πολύ κατατοπιστικά ήταν όσα έλεγαν στην αρχή, κατά την παρουσίαση τα μέλη του Λυκείου.

Την βραδιά άνοιξε ένα υπέροχο κουαρτέτο παραδοσιακής μουσικής, μικρών εκτελεστών παραδοσιακών οργάνων που εντυπωσίασε για να ακολουθήσει η ορχήστρα των νησιώτικων και πολίτικων χορών με ντόπιους μουσικούς, τον Κυριάκο Μαυρίκη στο σαντούρι, τον Βασίλη Σαράντου στο βιολί, λαούτο και κρουστά.

Είναι εντυπωσιακό αλλά και πολύ ελπιδοφόρο, να βλέπει το Σαμιακό κοινό, τι προσπάθειες γίνονται από τους συλλόγους που ασχολούνται με την διατήρηση της παράδοσης και ειδικά των χορών, πόσες δεκάδες άνθρωποι ασχολούνται με αυτήν την προσπάθεια όλο το χρόνο και πόσο σημαντικό είναι να ενισχύονται τέτοιες προσπάθειες υλικά και ηθικά. Είναι αυτή η Σάμος, αυτή η Ελλάδα, που αντιστέκεται, που επιμένει και που δεν μπορεί-νομοτελειακά-παρά να νικήσει κάθε κρίση.

00LykeioEllhnidon02

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!

Οι μουσικοί που έπαιξαν ήταν οι εξής:

Κυριάκος Μαυρίκης: σαντούρι

Ηλίας Μαυρίκης: λαούτο

Βασίλης Σαράντου: βιολί

Απόστολος Βελισκάκης: κρουστά

Αστρινός Ζαχαριουδάκης: κρητική λύρα

Ανέστης Μητρούσης: νταϊρέ

Βασίλης Παπουτσής: νταϊρέ

Νίκος Σίσκος: λύρα

Γιώργος Ταντσινής: γκάϊντα – λύρα

00LykeioEllhnidon03

Χοροδιδάσκαλος: Ελευθερία Καραγεωργίου

Συνδιδασκαλία Κρητικών χορών: Δημήτρης Κουσκούσης – Ελένη Περπιράκη

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος, ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Ταξίαρχος Διοικητής της ΑΔΤΕ κ. Αντώνης Κωστάκης, οι Δημοτικοί σύμβουλοι κα Μαριάνθη Μαστροκωνσταντή – Λαθουρά και κ. Αντώνης Σίμος.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ…

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »