Σαμιώτικο κρασί γεύτηκε ο Γάλλος πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Merci, Monsieur Macron»

Ένας ακόμη ηγέτης κράτους, ο πρόεδρος της Γαλλικής  Δημοκρατίας Eμμανουέλ Μακρόν, γεύτηκε το ευχάριστα δροσερό και διακριτικά γλυκό κρασί του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σάμου, το πολυβραβευμένο «Samos Grand Cru» κατά το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε χθες  Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017 στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του.

Το μενού που επιλέχθηκε, περιλάμβανε κυρίως γαλλικού τύπου φαγητά, με κάποιες όμως ελληνικές  «νότες» που φαίνεται ότι έκαναν τη διαφορά: Φιλέτο γλώσσας meuniere και  φιλετάκια μόσχου γαρνιρισμένα με λαχανικά βουτύρου και σάλτσα τρούφας , ενώ «έκλεισε» απολαυστικά με παγωτό saint honore και φρούτα εποχής, συνοδεία του σημαντικότερου πρεσβευτή των οίνων Samos, του «Samos Grand Cru» με χρώμα που μοιάζει με τοπάζι! Παράγεται από καλά ωριμασμένα σταφύλια της χαρακτηριστικής ποικιλίας «Άσπρο Μοσχάτο» που φύονται σε επιλεγμένα ημιορεινά αμπελοτόπια της ακριτικής Σάμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως και το 2015 ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, είχε εκφραστεί πολύ θετικά για το κρασί Samos Grand Cru, το οποίο και συνόδευσε το επιδόρπιο στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Όμως και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα είχε απολαύσει το γλυκό κρασί Samos Grand Cru του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου στο δείπνο που του παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, το Νοέμβρη του 2016.

Δεν είναι τυχαίο το ότι ο γνωστός εδώ και δεκαετίες φιλέλληνας  Ζακ Λανγκ, (ο οποίος υπήρξε προσωπικός φίλος της Μελίνας Μερκούρη)  και χρημάτισε υπουργός της κυβέρνησης του Φρανσουά Μιτεράν σε δήλωσή του για τη Σάμο, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων το εξής:

«… Ο Πυθαγόρας, ο Αρίσταρχος, ο Ευπαλίνος, αλλά και το διάσημο Σαμιώτικο κρασί  έκαναν το όνομα της Σάμου συνώνυμο της σοφίας, της καινοτομίας, της εφευρετικότητας και της αποτελεσματικότητας…»

«…Pythagore, Aristarchus, Eupalinos , mais aussi le fameux vin de Samos ont fait que le nom de Samos signifie sagesse, innovation, inventivité et efficacité…»

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ…

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ψήφισμα συμπαράστασης στον κλάδο θεαμάτων-ακροαμάτων από την Π.Ε Βορείου Αιγαίου

Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου,  στέκεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία προσφοράς, αγάπης και βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας, που επλήγησαν από την

Περισσότερα »