Προτάσεις της ΑΚΙΣ για την επικείμενη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη»

Η ΑΚΙΣ κατέθεσε στις 28 Μαρτίου 2017 τις δικές της προτάσεις, μετά από το αίτημα του Δήμου Σάμου να παρουσιάσει στην ΚΕΔΕ τις θέσεις του, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να προβεί σε μεταρρυθμίσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε γενικές γραμμές προτείναμε να παραμείνουν και να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες των τοπικών συμβουλίων στις κοινότητες.

Στις δημοτικές κοινότητες να εκλέγεται πρόεδρος ο υποψήφιος του συνδυασμού που επικράτησε σε ψήφους στην κοινότητα, ασχέτως εάν ο συγκεκριμένος συνδυασμός δεν ήρθε πρώτος στο Δήμο, όπως συμβαίνει δηλαδή σήμερα και στις τοπικές κοινότητες.

Να μειωθεί ο αριθμός των αντιδημάρχων από 5 που είναι σήμερα ο ανώτερος αριθμός σε 4, όσες και οι δημοτικές ενότητες του Δήμου.

Να μειωθεί ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων από 33 που είναι σήμερα σε 25.

Να διατηρηθεί ως έχει η ενισχυμένη αναλογική τόσο στα τοπικά συμβούλια όσο και στο δημοτικό συμβούλιο.

Και τέλος να διατηρήσει ο Δήμος την διοικητική και οικονομική του αυτοτέλεια και οι αρμοδιότητες του κράτους να περιορισθούν στον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων και στον οικονομικό έλεγχο των διαχειρίσεων τόσο του Δήμου όσο και των νομικών του προσώπων.

Αντώνιος Σίμος

Δημοτικός Σύμβουλος

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Βασίλης Πανουράκης: «Όλοι λίγο – πολύ, είτε Νομάρχες είτε Αντιπεριφερειάρχης, έβαλαν το λιθαράκι τους για να πάνε μπροστά τα νησιά μας»

Βασίλης Πανουράκης: «Όλοι λίγο – πολύ, είτε Νομάρχες είτε Αντιπεριφερειάρχης, έβαλαν το λιθαράκι τους για να πάνε μπροστά τα νησιά μας»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε στα ΜΜΕ του νησιού ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης για τον έναν χρόνο παρουσίας και διοίκησης στον Β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

Περισσότερα »