Προσφυγικό: Κραυγή απόγνωσης των Δημάρχων Ανατολικής Σάμου, Λέρου, Χίου και Σύμης

Έκκληση μέσω του newsit.gr προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά τους από τους πρόσφυγες, απευθύνουν οι δήμαρχοι Ανατολικής Σάμου, Λέρου, Χίου και Σύμης.

Ενώ η κατάσταση βαίνει επί τα χείρω, καθώς οι ροές των προσφύγων διαρκώς αυξάνονται, οι δημοτικές Αρχές ζητούν βοήθεια προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στους τόπους τους.

Με κύριο γνώμονα τους ίδιους τους πρόσφυγες οι οποίοι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς στοιβάζονται μέσα και έξω από δομές οι οποίες είναι πλέον αδύνατον να τους φιλοξενήσουν, οι τέσσερις δήμαρχοι περιγράφουν την κατάσταση και ζητούν τη βοήθεια της Πολιτείας.

«Επτά φορές περισσότεροι απ’ όσους χωράει το κέντρο»

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος αναφέρει ότι κάτοικοι και Δήμος υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να διατηρήσουν τις ισορροπίες. Επισημαίνει ωστόσο τον κίνδυνο εν όψει του χειμώνα να υπάρξει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση με θύματα τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr στη Σάμο, οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει τις 5.000, την ώρα που το κέντρο υποδοχής έχει χώρο για επτά φορές μικρότερο αριθμό. «Υπάρχουν 7.000 μόνιμοι κάτοικοι και 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ μια τεράστια έκταση έχει μετατραπεί σε κατασκήνωση» επισημαίνει. Ο δήμαρχος διευκρινίζει ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν δημιουργήσει οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα, υπάρχει ωστόσο ανησυχία. Καταλήγοντας, ζητάει βοήθεια από τους Δήμους της ενδοχώρας.

«Επιστρέφουμε στους αριθμούς του 2016»

Ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας από τη δική του πλευρά επισημαίνει ότι αριθμός των προσφύγων στο νησί πλησιάζει στις 2.000. «Επιστρέφουμε στους αριθμούς του 2016» τονίζει, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 200 ζουν σε διάφορες πρόχειρες κατασκευές κοντά στο κέντρο υποδοχής. Και ο κ. Κόλιας επισημαίνει την ανάγκη μεταφοράς των προσφύγων σε κέντρα της ενδοχώρας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της αλλαγής του καιρού ο οποίος θα προκαλέσει προβλήματα στους ανθρώπους.

«Πάνω από 1.000 το τελευταίο δεκαπενθήμερο»

Ελαφρώς μικρότερο, αλλά πάντως σημαντικό είναι το πρόβλημα και στη Χίο. Ο δήμαρχος Σταμάτης Καρμαντζής σημειώνει ότι στο νησί βρίσκονται αυτή τη στιγμή περίπου 4.000 άνθρωποι εκ των οποίων 3.300 ζουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης το οποίο όμως είναι χωρητικότητας περίπου 1.000 ατόμων. Οι υπόλοιποι περίπου 700 βρίσκονται έξω από το Κέντρο.

«Τα κύματα αυξάνονται μέρα με την ημέρα» σημειώνει ο κ. Καρμαντζής, εξηγώντας ότι οι πρόσφυγες αποτελούν στην παρούσα φάση το 1/10 του συνολικού πληθυσμού. «Πολύ σύντομα θα είμαστε στην ίδια κατάσταση με τα άλλα νησιά» λέει. Και ο δήμαρχος Χίου υπογραμμίζει τον κίνδυνο οι πρώτες βροχές να προκαλέσουν προβλήματα τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους κατοίκους των γύρω περιοχών. «Τις τελευταίες 10 – 15 μέρες, έχουν φτάσει πάνω από 1.000 άνθρωποι» καταλήγει.

«Άνθρωποι πεινούν, δεν έχουν καταγραφεί, δεν τους γίνονται εξετάσεις»

Στην αδιαφορία του κράτους να μεταφέρει τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα αποδίδει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σύμη, ο δήμαρχος Λευτέρης Παπακαλοδούκας. «Στο νησί βρίσκονται αυτή τη στιγμή 400 μετανάστες, από τους οποίους οι 100 φιλοξενούνται στο λιμενικό και στο αστυνομικό τμήμα και οι υπόλοιποι είναι ελεύθεροι στο νησί, χωρίς να έχουν καταγραφεί και χωρίς να τους έχουν γίνει ιατρικές εξετάσεις» αναφέρει ο δήμαρχος Σύμης προσθέτοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πεινούν διότι δεν τους χορηγείται φαγητό, ενώ τα παιδιά μεταφέρονται στο ιατρείο της Σύμης το οποίος λόγω έλλειψης γιατρών αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου και ταρακούνησε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά

Περισσότερα »