Προσφυγικό: Κραυγή αγωνίας από τους Δημάρχους Βορείου Αιγαίου – «Δεν πάει άλλο»

Προσφυγικό: Κραυγή αγωνίας από τους Δημάρχους Βορείου Αιγαίου – «Δεν πάει άλλο»

Οι Δήμαρχοι των νησιών κάνουν λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έχει «παγώσει» το σχέδιο απεγκλωβισμού των προσφύγων από το νησί, οι οποίοι αναγκάζονται να ζουν υπό άθλιες συνθήκες στα καμπς.

Καζάνι που βράζει το προσφυγικό, με την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου να παραμένει ασφυκτική και την τοπική αυτοδιοίκηση να κάνει συνεχώς εκκλήσεις να βρεθεί λύση στο ζήτημα, το οποίο έχει αποδειχθεί το μεγαλύτερο βαρίδι της παρούσας κυβέρνησης.

Οι δήμαρχοι των νησιών κάνουν λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έχει «παγώσει» το σχέδιο απεγκλωβισμού των προσφύγων από το νησί, οι οποίοι αναγκάζονται να ζουν υπό άθλιες συνθήκες στα καμπς.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έρχεται να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο στην προσπάθεια της να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της περί επίλυσης του ζητήματος.

Η ίδια για τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο φαίνεται πως θα κοστίσει ουκ ολίγα στην κυβέρνηση, καθώς η πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου φαίνεται πως θα αγγίξει τα 500.000 ευρώ και το αποτέλεσμα του… αμφίβολο.

Οι δήμαρχοι των νησιών και ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, εξέφρασαν τα παράπονα τους για τη διαχείριση του προσφυγικού, καλώντας μεταξύ άλλων και την Ευρωπαϊκή Ένωση για χείρα βοηθείας.

Τα σύννεφα του προσφυγικού

«Τα σύννεφα του μεταναστευτικού είναι από πάνω μας και προσπαθούν να μας καλύψουν» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, περιγράφοντας την κατάσταση στη Λέσβο, ο δήμαρχος του νησιού, Στρατής Κύτελης.

Χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολη» την κατάσταση εξήγησε πως, συνολικά στο νησί φιλοξενούνται 25.000 αιτούντες άσυλο, στο Δήμο Μυτιλήνης, οι 20.000 εκ των οποίων στη Μόρια, όπου η χωρητικότητα είναι 2.800 ατόμων.

«Το νησί έχει πληθυσμό 80.000, ο Δήμος Μυτιλήνης 60.000», σημείωσε ο Στρατής Κύτελης, περιγράφοντας ότι, οι περιοχές γύρω από τα ΚΥΤ είναι γεμάτες σκουπίδια, καθώς ο δήμος έχει μόλις μόνο πέντε απορριμματοφόρα για όλο το νησί, εγείροντας ανησυχίες για την υγιεινή και την ασφάλεια τόσο των προσφύγων αλλά και των πολιτών.

Ο δήμαρχος ζήτησε άμεσο κλείσιμο των υπαρχουσών δομών και «φιλοξενία του πληθυσμού αυτού έξω από το νησί», αφού όπως είπε, «δεν πάει άλλο στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, στις πλατείες».
Αναφορικά για το σχέδιο της κυβέρνησης για τα κέντρα κλειστού τύπου τόνισε πως η δομή της Μόριας πρέπει να κλείσει και να φιλοξενηθούν εκτός νησιού υπό συνθήκες ασφάλειας. «Δεν τιμά κανένα μας αυτή η κατάσταση και φυσικά τους κατοίκους του νησιού οι οποίο έχουν δείξει κατανόηση και αλληλεγγύη, όμως δεν πάει άλλο» σημείωσε.

«Ο απεγκλωβισμός έχει πάψει να ακούγεται»

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, εξέφρασε την αντίθεση τόσο στο μέγεθος των κλειστών δομών που σχεδιάζεται να γίνει στα νησιά, όσο και για το χρόνο παραμονής των αιτούντων άσυλο στα νησιά.

«Εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει κλειστό κέντρο, αλλά κέντρο καλύτερα φυλασσόμενο», εκτίμησε σχετικά και παραδέχθηκε ότι «υπάρχει καλύτερη διάθεση συνεννόησης, όχι όμως και ανακούφιση» για τους νησιώτες.

«Ο απεγκλωβισμός έχει πάψει να ακούγεται πλέον ακόμα και ως έννοια, οι ελεύσεις συνεχίζονται έστω και μειωμένες. Αυτό που ζητούμε είναι πράξεις με εθνική συναίνεση», τόνισε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.

«Υπάρχει ένα θέμα γενικότερα κρίσης στην περιοχή και καταλαβαίνουμε όλοι ότι η παραμονή αυτού του πληθυσμού στα σύνορα της χώρας προσθέτει μια ακόμη αρνητική παράμετρο που φοβόμαστε να μην αξιοποιηθεί με κόστος σε ανθρώπινες ζωές» ανέφερε επίσης ο δήμαρχος και κατέληξε:

«Αυτό που θέλουμε είναι εθνική πολιτική, καλύτερη διαχείριση των συνόρων με σεβασμό στις ανθρώπινες ζωές και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους να πιέσει τον μεγάλο δουλέμπορα της περιοχής που χρησιμοποιεί ανθρώπινες ζωές, που δεν είναι άλλος από το καθεστώς της Τουρκίας».

00Prosfigiko02

Εθνικά επιζήμιες οι μεγάλες δομές

Τις συγκεντρώσεις για το μεταναστευτικό που έγιναν την περασμένη εβδομάδα σχολίασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, που έκανε λόγο για «πρωτοφανείς» εικόνες των νησιωτών «που έστειλαν το μήνυμα ότι είναι ενωμένοι και θέλουν μία βιώσιμη λύση στο προσφυγικό».

Ο Παντελής Μπουγδάνος χαρακτήρισε «εθνικά επιζήμιες» τις μεγάλες δομές, σημειώνοντας ότι, «η λύση είναι μια μικρή δομή –προαναχωρησιακό κέντρο».

Είπε τέλος ότι στη «Χίο είναι 7.000 μετανάστες».

Πηγή: www.in.gr

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

26 Σεπτεμβρίου 2000: Το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»: 81 ψυχές στον υγρό τάφο, με 27 Σαμιώτες νεκρούς

26 Σεπτεμβρίου 2000: Το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»: 81 ψυχές στον υγρό τάφο, με 27 Σαμιώτες νεκρούς

26 Σεπτεμβρίου 2000: Μια καταλυτική ημερομηνία που έμελλε να γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στο νου των κατοίκων του αρχιπελάγους, αλλά και ολόκληρου του Ελληνισμού. Το

Περισσότερα »
Το ΚΥΤ και το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου επισκέφθηκε ο Βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης

Το ΚΥΤ και το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου επισκέφθηκε ο Βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης

Επίσκεψη στο ΚΥΤ Σάμου αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου πραγματοποίησε σήμερα Παρασκευή (25/09) ο Βουλευτής Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης. Συγκεκριμένα στον προσωπικό του λογαριασμό

Περισσότερα »
Αναρτήθηκαν οι προκηρύξεις για δικηγόρους για το Μητρώο Βοηθών Εισηγητών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και σε όλη την Ελλάδα για το Μητρώο Δικηγόρων

Αναρτήθηκαν οι προκηρύξεις για δικηγόρους για το Μητρώο Βοηθών Εισηγητών σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και σε όλη την Ελλάδα για το Μητρώο Δικηγόρων

“Στόχος η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης αποφάσεων ασύλου” Αναρτήθηκε, σήμερα, η προκήρυξη (ΑΔΑ: 90Κ346ΜΔΨΟ-ΝΜ8) για την εγγραφή  33 δικηγόρων από την Λέσβο, 20 από τη Χίο και

Περισσότερα »